Zobacz pełną wersję : Kąt miedzy osiami krzywek
Ile wynosi mierzony na wale korbowym kart miedzy osiami krzywek dla wałków:
Comp Cams 59300
Comp Cams 59100
wałka seryjnego D16Z6
opis dla wałka 59300 jaki udało mi sie wyszukac:
"RPM range: 2,000 to 7,200 rpm
Duration at .050" lift: 220/216 (int/exh)
Valve lift: .455"/.430" (int/exh)"
jednak nie wiem czy tutaj jest wymieniony dany kąt.
59300 ma bardziej sportowa charakterystyke w porownaniu z 59100? te wałki są godne polecenia czy ktos polecił by inny? poszukuje "najbardziej sportowego" takiego ktory nie spowoduje przedostawania sie niespalonej mieszanki do wydechu. Potrzebuje rownież czasy rozrządu dla takiego wałka, ktos jest wstanie pomoc?
Zagadaj z Grabowskim (GMS) i Ci zrobi taki wałek jaki będziesz potrzebował.
Arturvf500
25-11-11, 15:05
poszukuje "najbardziej sportowego" takiego ktory nie spowoduje przedostawania sie niespalonej mieszanki do wydechu. Potrzebuje rownież czasy rozrządu dla takiego wałka, ktos jest wstanie pomoc?nawet seryjny walek ma overlap wlasnie po to by rozpoczac suw ssania jeszcze przed fizycznym zejsciem tloka w dol
najbardzioej sporotowy walek to chyba w Pl ja mam ;)
najbardzioej sporotowy walek to chyba w Pl ja mam
Niebadz taki pewien :P jest kilka osob ktore nieujawniaja sie tutaj i na innch forach.
dlatego napisalem chyba bo znam jedna co miala to w planach.
Tylko szkoda bo tak mozna by bylo porownac doswiadczenia.
Arturvf500
25-11-11, 15:25
najbardzioej sporotowy walek to chyba w Pl ja mam ;)
nie jestes jedyny;P
a zna ktos katy jakiegos godnego polecenia? chce obliczyc dlugosc rur kolektora wydechowego a bez tego ani rusz
Arturvf500
25-11-11, 21:38
a zna ktos katy jakiegos godnego polecenia? chce obliczyc dlugosc rur kolektora wydechowego a bez tego ani rusz
za duzo sie naczytales;) do kolektora wazna jest dlugosc overlapa i wznios na overlapie; malo ktory producent to podaje; seria ma np mocno rozmyty overlap - dla >0mm jest z 5x dluzszy niz dla 1mm a na przyklad bisi level x ma krotszy overlap dla >0mm a 2x dluzszy dla 1mm i w jego srodku wznios zaworow po 3mm;) poza tym jak chcesz liczyc dlugosc kolektora skoro nie wiesz na jakich obrotach przy twoim setupie bedzie powerband?
wazna jest dlugosc overlapa i wznios na overlapie z kątu wynika overlap,
to na jakich obrotach bedzie powerband jest rowniez zalezne od wydechu, wiec nalezy pewna wartosc obrotow przyjac wstepnie skoro niemam wydechu i dla niej obliczac wydech
Arturvf500
26-11-11, 00:19
z kątu wynika overlap,
to na jakich obrotach bedzie powerband jest rowniez zalezne od wydechu, wiec nalezy pewna wartosc obrotow przyjac wstepnie skoro niemam wydechu i dla niej obliczac wydech
olej;) zaloz cokolwiek na wydech i zobacz co wyjdzie;) wtedy pobawisz sie tigiem;) poza tym z katu nie wynika overlap bo nie wiesz jak szybko opada krzywka wydechowa, jak podnosi sie ssaca; nie znajac wzniosu nie wiesz jaki bedzie wspolczynnik przeplukiwania; to nie dwusow;) i tak w ogole wydech w stosunku do ssania ma na prawde niewielki wplyw na moc