Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy potrzebna jest naba do tej kiery?

Infi
13-05-07, 09:43
mam do was pytanko nigdy sie nie interesowalem wymiana kiery tak wiec wiedza moja w tym temacie jest zerowa. czy jesli kupie taka kierownice http://cgi.ebay.com/ebaymotors/SPOON-JET-STEERING-WHEEL-4-INTEGRA-RSX-DEL-SOL-PRELUDE_W0QQcmdZViewItemQQcategoryZ33704QQihZ013QQ itemZ230127547974QQrdZ1
to czy wystarczy odkrecic oryginalna i przykrecic ta? czy bedzie tez potrzebna naba?
Bo tak mnie zastanawia ten opis ze kierownica pasuje do Hond i ze ma 6otworow montazowych itd.

ivan667
13-05-07, 09:56
bedzie potrzebna bo ta kiera jest plaska jak kazda sportowa a przyjrzyj sie seryjnej ze od plaszczyzny przedniej (tam gdzie klakson) jest tak jakby wyciagnieta wglab deski, jest poprostu gruba a ta jest taka plaska poprotu tylko obrecz, a naba wlasnie zastepuje to wyciagniecie, robie taki dystans zeby kiera byla odpowiednio blisko ciebie.
mam nadzieje ze nie zamieszalem za bardzo

Infi
13-05-07, 10:06
no wlasnie ja nie chce miec widocznej naby bo glupio to dla mnie wyglada taki kawal metalu przyczepiony do kierownicy. czyli co taka kierownica (z takimi otworami tyle ze bardziej wyprofilowana mogłbym zakladac bez naby?)

ivan667
13-05-07, 10:37
nie wiem czy takie sa. wydaje mi sie ze kazda musi miec nabe, ale moze sa takie z wbudowana. ale naby przewaznie pokryte sa gumowa rura.

Infi
13-05-07, 10:43
ja szukam wlasnie jakiegos rozwiazania tak aby naba nie byla widoczna bo z boku to dla mnie wyglada jakby ktos wąż od odkurzacza przyczepil do kierownicy. a sa moze jakies takie wersje slim nab takie minimum aby dalo sie tylko podlaczyc i zeby jaknajmniej odstawalo?

Dareko87
13-05-07, 18:05
http://www.allegro.pl/item193613502__spoon_honda_crx_civic_prelude_tunin g_.html To chyba ta sama kiera?

Własnie zastanawiam sie nad jej kupnem i nie wiem wlasnie czy potrzebna jest naba czy nie?

rodzyneck
13-05-07, 19:51
Oczywiście że jest potrzebna.

Infi
13-05-07, 23:11
to po co w opisie jest napisane ze pasuje do civica del sola itd? skoro i tak trzeba nabe miec?

tomekk
13-05-07, 23:17
a sa moze jakies takie wersje slim nab takie minimum aby dalo sie tylko podlaczyc i zeby jaknajmniej odstawalo?
A weź przyłóż sobie taką gołą kierownicę do kolumny i spróbuj włączyć kierunkowskaz, albo uruchomić wycieraczki. Kierownica musi być odsadzona i do tego między innymi służy naba.

to po co w opisie jest napisane ze pasuje do civica del sola itd? skoro i tak trzeba nabe miec?
Ja tam nie widzę takiej informacji, która stwierdzałaby fakt, iż kiera jest P&P...

Infi
13-05-07, 23:33
"Pasuje do wszystkich samochodów o sześciośrubowej nabie z rozstawem Momo(Wszystkie modele Hond Civic " Tak napisal koles z allegro to po co to pisac skoro trzeba miec do tego nabe ? poprostu chcialbym wiedziec co daje to ze ta kierownica ma rozzstaw niby pasujacy do civica bo . to co innych kierownica ktore maja np 5 srub juz nie podlacze do civica za pomoca odpowiedniej naby? Nie pisze tego w jakis zlosliwy sposob poprostu chcialbym wiedziec o co w tym chodzi zeby na przyszlosc wiedziec czym sie kierowac przy kupnie kierownicy

Dareko87
14-05-07, 11:57
http://www.allegro.pl/item195462229_kierownica_rajdowa_odsadzenie_55mmsk ora_sr_35cm.html

do tej też trzeba mieć nabe?

no_fear
14-05-07, 14:51
"Pasuje do wszystkich samochodów o sześciośrubowej nabie z rozstawem Momo(Wszystkie modele Hond Civic " Tak napisal koles z allegro to po co to pisac skoro trzeba miec do tego nabe ? poprostu chcialbym wiedziec co daje to ze ta kierownica ma rozzstaw niby pasujacy do civica bo . to co innych kierownica ktore maja np 5 srub juz nie podlacze do civica za pomoca odpowiedniej naby? Nie pisze tego w jakis zlosliwy sposob poprostu chcialbym wiedziec o co w tym chodzi zeby na przyszlosc wiedziec czym sie kierowac przy kupnie kierownicy
Sprzedawca na tamtej aukcji wprowadził ludzi w błąd - ta kierownica "Spoona" jest na 6 otworów czyli pasuje do NABY: MOMO, SPARCO, OMP i innych kompatybilnych. A nie do konkretnego auta...
Mając odpowiednią nabę, można ją sobie założyc nawet do Fiata 126P jak ktoś ma ochotę :/

rodzyneck
14-05-07, 19:40
Dareko87, no zgadnij... cytat z aukcji:

napisać również ewentualnie do jakiego samochodu jest potrzeby naba ( cena 80zł ).

Skumajcie ludzie w końcu że normalnie w autach kierownice są montowane na jedną śrubę, nie 5, 6 czy 12, i naba jest niezbędna.

tieesto
15-05-07, 10:52
do każdej sportowej kiery potrzebna jest naba bo nie ma wieloklina!! a w nabie własnie jest wieloklin, po to ona jest!