Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co sądzicie o Castrol Magnatec?

mikelodz
12-05-07, 15:03
Szukam oleju do D15Z6, nie znam faktycznego przebiegu i nie wiem co było wcześniej.
Po ustaleniu z szerszą rzeszą wszyscy polecają półsyntetyka 10W40.
Teraz zastanawiam się nad marką oleju.Czy może ktoś wie czy Magnatec jest senswonym rozwiązaniem? Ewentualnie marka Quaker state.
Pozdrawiam
Mike

abarth81
12-05-07, 15:46
Castrola sobie odpusc bo leją go w polsce i stracil na jakosci..
ja osobiscie polecam Motul jest dosyc drogi ale o niebo lepszy,zmienilem u siebie z Mobil 10W40 Na Motula http://www.allegro.pl/item190774493_motul_6100_synergie_10w_40_nastepca_ turbolight.html i jest lepiej... o niebo lepiej

qba1983
12-05-07, 16:11
i jest lepiej... o niebo lepiej
mozesz mi powiedziec, co masz na mysli...? w czym zauwazyles taka roznice??

bolas
12-05-07, 16:14
a AGIP co sadzicie na jego temat? jezdzil ktos kiedys na tym?

abarth81
12-05-07, 16:25
i jest lepiej... o niebo lepiej
mozesz mi powiedziec, co masz na mysli...? w czym zauwazyles taka roznice??
wytne swój tekst z innego postu bo sie troche spiesze....

Wczesniej mailem zalany mobil 10w40 teraz zmienilem na motul synergie 10w40 i moze to moje subiektywne odczucie ale zauwazylem ze silnik pracuje jakby troche bardziej gladko bardziej "jedwabiscie" ze sie tak wyraze bo braklo mi slowa
u mnie byl najpierw total quartz 10w40na tym jezdzil niemiecki wlasciciel potem mobil,to ja,i teraz z racji tego ze zawsze byl lany 10w40 zalalem motula.
Co do róznicy miedz olejami to jak mialem mobila i bagnet wyciąglem i troche oleju na palec skaplo to cieklo jak mleko Motul przy takim zabiegu wydaje mi sie jakis bardziej lepki i nie cieknie tak jak woda ale moze to subiektywne odczucia.
Moim zdaniem Motul choc drogi niemilosiernie jest zdecydowanie lepszy od mobila.
P.S a co do AGIP'a to slyszalem ze jest to dobry olej tyle ze zadko dostepny przynajmniej w moim rejonie podobnie jak motul w kazdy sklepie pytalem i i wszyscy mi mobila wciskali jak mówie ze motul a oni ze mobil to ja znowu ze motul a oni ze nie wiedza co to jest, wiec podejzewam ze jak bym zapytal o Agipa bylo by podobnie... pozdrawiam i mykam :piwo:

mikelodz
12-05-07, 18:37
Castrola sobie odpusc bo leją go w polsce i stracil na jakosci..
Znalazłem ofertę niby z Niemiec, ale nie wiem co o tym myśleć:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=191186120&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0 A%09%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+o trzyma%C4%87+e-mail+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ust awienia+w+zak%C5%82adce%0A%09%3Ci%3EMoje+Allegro+% 3E+Aukcje+%3E+%3Ca+href%3D%22%2Fmy_allegro.php%3Fp age%3Dauctions%26type%3Dwatch%22%3EObserwuj%C4%99% 3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E
Jest też Quaker State:
http://www.allegro.pl/item191842344_quaker_state_olej_polsyntetyczny_del uxe_10w40_5l.html
Na temat Mobila też się nasłuchałem.Niestety cokolwiek się nie kupi i tak każdy silnik może ragować inaczej.

abarth81
12-05-07, 23:12
na tej stronie sa kody kreskowe krajów gdzie co jest produkowane
http://wipos.p.lodz.pl/zylla/ut/barcode/systemkodowy.html na mojej bance z MOTULA
pierwsze 3 cyfry to 346 czyli francja Castrol jak ma kod gdzie 3 pierwsze cyfry to 590 to jest to Polska najczesciej jest na litrowych pojemnikach.
P.S. a co to w tym linki do Quaker znaczy "genetycznie modyfikowany olej"... ??

mirasek
13-05-07, 17:12
P.S a co do AGIP'a to slyszalem ze jest to dobry olej tyle ze zadko dostepny przynajmniej w moim rejonie podobnie jak motul w kazdy sklepie pytalem i i wszyscy mi mobila wciskali jak mówie ze motul a oni ze mobil to ja znowu ze motul a oni ze nie wiedza co to jest, wiec podejzewam ze jak bym zapytal o Agipa bylo by podobnie... pozdrawiam i mykam :piwo:

Ja mam dobry dostęp do Agip'a, mam taki olej w skrzyni (sint 2000) i zastanawiam sie czy nie lać go też do silnika bo cena nie odstrasza. Dotychczas lałem Magnateca, ale skoro piszecie że stracił na jakości to chętnie bym przeszedł na jakiś inny po chrześcijańskiej cenie. Motul niestety za drogi :(

bolas
13-05-07, 19:47
P.S a co do AGIP'a to slyszalem ze jest to dobry olej tyle ze zadko dostepny przynajmniej w moim rejonie

wiesz mozliwe bo z tego co wiem to u mnie jes tylko jedyny przedstawiciel na cale wojewodztwo
ale wleje go i zobaczymy co pokaze

Pivco
13-05-07, 21:30
Hmmm
to ja jak kupiłem hanie w salonie miałem fabrycznie M1 ale gdy tylko skończyła mi się gwarancja przeszedłem na Motul i jeżdżę już trochę,zresztą polecam go wszystkim hankowiczom co do mnie przyjeżdżają i nie narzekają

Co do agipa nie mam zdania ale koleś jeżdzi w escorcie i nie narzeka

Polecam jeszcze Lucas tylko w oryginale prosto z usa ten z polskimi naklejkami na butelkach to całkiem co innego(zakrętka,plomba,lepkość,kolor)

A co do reszty...nie mam zaufania do żadnego oleju typu M1,Castrol itd w polskich bańkach już wolę kupić lotosa za grosze niż kupować to samo tylko drożej i z napisem castrol ,M1...itd

:aloha:

abarth81
14-05-07, 21:02
Ja motula 6100 synergie+ 10w40 kupilem za 119 zł w bańce 5l
jaka byla by cena za Agipa w tej samej klasie u ciebie na rejonie..

mirasek
14-05-07, 22:09
Ja motula 6100 synergie+ 10w40 kupilem za 119 zł w bańce 5l
jaka byla by cena za Agipa w tej samej klasie u ciebie na rejonie..

kumpel kupił do serwisu dużą beczke i wyszło tanio, chyba po 17 zł/litr brałem u niego, nie pamiętam dokładnie... agip sint 2000 10w40

Misiek_vti
20-02-10, 17:32
do swojej b18c4 leje total quartz i spisuje się lepiej niż motul 300v :rolleyes:, bynajmniej jeżeli chodzi o zużycie
heh i co wy na to??

Gallus
20-02-10, 20:41
ja leje castrola i nie narzekam... co prawda zalałem tuz przed zimą i mam najechane dopiero 3tysie...
ale najwieksze mrozy i wszystko ok. odpala elegancko i problemów nie mam.
pozdro!

hariusz
20-02-10, 21:54
Co do Agipa to jak dla mnie rewelacja, jeżdżę już na nim 2 wymianę i zero problemów, zero ubytków.

loyek5
21-02-10, 20:42
Ja również jeżdżę na Castrolu. Hanka ma ponad 190 tyś, zmieniałem na razie 2 razy olej. Drugi raz wlałem też Castrol Magnatec 10W40. Moim zdaniem to bardzo dobry olej. Przez 2 lata nie zauważyłem jakichś przykrych niespodzianek związanych z tym olejem. Dodam, że hanka stojąc na 20 stopniowym mrozie, nie licząc 3 machnięć więcej alternatora odpalała elegancko. Z czystym sumieniem mogę polecić.
pozdro!

mirasek
21-02-10, 20:45
Jeśli chodzi o ubytki to istotna jest lepkość po rozgrzaniu (w 100st.C wg normy), parametr HTHS, temperatura zapłonu i odparowalność. Długofalowo dochodzi też trwałość bazy olejowej, co razem stanowi o ubytkach w trakcie eksploatacji zależnych od samego oleju.

Jeśli chodzi o wspomnianego magnateca 10w40 to w moim przypadku po około 7-8 tys.km dało się zauważyć zwiększenie ubytków i znaczącą zmianę barwy oleju na bagnecie, także śmiało można stwierdzić że po takim przebiegu marketingowy hit zwyczajnie sie kończył... Wbrew powszechnym opiniom nie zostawił syfu w silniku, może dlatego ze regularnie zmieniany co max. 10 tys.km ale pożegnałem się z tą marką bo stwierdziłem że płace głównie za marketing.