Zobacz pełną wersję : Regulacja zaworów honda civic 1997r 1.6sr(d16y2) 126km.Mb1.(sohc vtec)
masters751
21-11-11, 20:43
Witam serdecznie czy wo gule Reguluje się zawory w honda civic 1997r 1.6sr(d16y2) 126km.Mb1.(sohc vtec)
?
co ile tys kilometrów?
jakis tydzien temu regulowalem zawory , koszt 120 zl
bylo slychac stukanie a po regulacji zero :)
praca silnka wyraznie przyjemniejsza i prawie jej nie slychac :P
nie orjentuje sie co ile.
a tak przy okazji to mowa o takim samym silniku :P
reguluje sa manualne chyba co 40 tys jesli sie nie myle ja zaplacilem 40 zl :)
Starstruck
21-11-11, 21:28
Racja, co 40 tys + warto wymienić wtedy świece. Koszt: max 50 zł.
u pana Staszka lub Heńka w garazu koszt max 50 pln ( tutaj musisz wziaźc do ręki manual i sprawdzic jaki luz zaworów powinien byc bo czasami panowie nie maja o tym zielonego pojecia i popros aby pokazali Ci szczelinomierz jakim dysponują)
w aso okolo 120 pln ( wymieniaja Ci automatycznie uszczelke pod pokrywa zaworów za ktora musisz zaplacic ) jeżeli operacaj została przeprowadzona poprawnie rożnicy nie widac czy regulowales tu czy tu wiec po co przeplacac. Wybór nalezy do Ciebie :)
Tak, ja kiedyś miałem klienta na poprawki :) Po regulacji zaworów coś zaczęło naparzać w silniku jak głupie. To wrócił do mechanika, a tamten powiedział mu, że to panewka. Zacząłem chłopakowi szukać nowego silnika, a ten dał mi już 300 zł zaliczki. I tylko to, że nie był pewien kilku rzeczy zmusiło mnie, żeby w końcu zajrzeć pod maskę. Przy okazji chciałem posłuchać panewki. Mało nie kupiliśmy drugiego silnika, a okazało się, że została niedokręcona nakrętka od regulacji na jednym wydechowym, wskutek czego cały popychacz nadawał się na śmietnik :)
Ale myślę, że takie coś prędzej zdarzy się w ASO niż u Heńka za stodołą ;)
masters751
23-11-11, 18:29
Po co wo gule reguluje się zawory?Czy trzeba to robić jeśli się nie zrobi?Czym to grozi?
Wogóle !!!!!!!!!!! Jezusie!!!!!
jeśli nie masz odpowiednich szczelin miedzy popychaczami a zaworami silnik może ciężko odpalać, nie przepalać paliwa, nie mieć mocy, jeśli ktoś jest kumaty sam to sobie zrobi tylko cieżko jest z zaworami ssącymi bo ciasno przez kolektor jest mierzyć szczelinę szczelinomierzem.
a zapomniałem dodać ze w hondach praktycznie każdych się reguluje manualnie jest. wystepowały jakies silniki które miały kasowniki gdzie luz regulował się przez ciśnienie oleju (kasowniki) chyba ze coś pomyliłem to niech ktos mnie poprawi
wo gule
Wogóle !!!!!!!!!!! Jezusie!!!!!
W sumie to "w ogóle", jesli już mamy być tacy dokładni ;D
ja nie pisałem w swoim poście słowa (w ogóle) wiec nie wiem czemu mnie cytujesz:D