PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana urwanej szpilki - w końcu termin naprawy

klubowicz
21-11-11, 19:49
Jak wcześniej pisałem jakiś czas temu urwała się szpilka koła przedniego, podczas odkręcania. Standardowe zdarzenie - 4 obroty odkręcało się lekko, przy 5tym zrobiło sie ciężej i jebs - krzywo nakręcona została pneumatykiem przez serwis.

Mam już nową OEM i wreszcie umówioną wizytę w serwisie, do którego mam zaufanie. Trochę to trwało, bo w Polsce najwidoczniej kryzysu nie ma - musiałem się umówić na 2 tyg w przód.
Szczęśliwie mam 2 auto i Honda mogła sobie odpocząć w tym czasie.

Pytań garść mam w związku z powyższą wymianą:

- ZTCW nie da się bez zdejmowania piasty wybić szpilki? Racja?
- poinformowano mnie, żebym zakupił nowe łożysko, bo po zdjęciu piasty nie da się drugi raz go założyć. Nie neguję tego ale wolę się upewnić, bo łożysko (łożyska wszystkie) są cichuteńskie, bez objawów zużycia a jak patrzę na ceny łożysk na stronie IC to mnie trochę z butów wyrywa...

Wiadomo, że w przypadku 14latka do wymiany jest wszystko w zasadzie ale cały dowcip polega na tym, żeby nie robić tego prewencyjnie tylko wtedy jak coś ewidentnie zdradza , że ejst do wymiany.

cichy10
21-11-11, 19:56
W ubiegłym roku miałem podobną przygodę i wówczas w warsztacie ściągnęli piastę, żeby wybić szpiklę, ale łożyska zostało stare, nikt nawet nie wspomniał o wymianie.

vengador
22-11-11, 09:53
Wymieniałem ostatnio łożysko i raczej ciężko wyjąć piaste bez rozdwojenia łożyska, pierścień wewnętrzny zostaje na piaście, można go spowrotem założyć i napchać smaru i tyle, więc wymiana nie jest konieczna, ale mogła by się przydać, bo jak zaczną tłuc młotem a nie prasą to może się łożysko uszkodzić i bedzie gówno po złożeniu. Łożysko Kanako z IC jest w cenie koło 120pln, a i co ciekawe te kanako to w środku ma oryginał łożysko KOYO więc nie kupujcie nic droższego.

hariusz
24-11-11, 19:25
Mi już 2 razy urywali szpilkę w warsztacie. Oczywiście winni są fachmany - już nieraz to widziałem - wkładają nakrętkę w pneumatyka i tak zakręcają zamiast palcami ze 2 zwoje gwintu nakręcić przed dokręcaniem automatem.

U mnie za każdym razem przy wymianie szpilki było wymieniane łożysko. Podobno po paruset km może się odezwać a wtedy znowu trzeba wszytsko rozbierać. W tym roku stałem nad serwisantem jak zmieniał koła z agresorem w oczach :)

Budziniak
24-11-11, 19:27
da się wymienić szpilkę nie zdejmując piasty. Jest to wykonalne i opisane na forum.

Zieluny
24-11-11, 22:08
dzis tez to robiłem i przypadkiem trafiłem na ten temat. wystarczy szlifierka kątowa :D