Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pompa, rozrusznik, parę pytań.

DawidJ
21-11-11, 17:53
Witam. Jestem nowy na forum i mam parę problemów z swoją Hanią 93' d15b8 usdm, a mianowicie:
-Ostatnio po zrobieniu 70 km i przerwie 30 min musiałem jechać do pracy i zaczęła nie domagać pompa paliwa. Raz podawała paliwo raz nie, jak już go zapaliłem pochodził 3-5 sekund i gasł. Wróciłem pod wieczór z pracy i odpala od tego momentu (sobota) bez najmniejszego problemu. Co to może być? Pompa się kończy?
-Kolejny problem dotyczy rozrusznika, który dziś przestał całkowicie reagować, a po odpaleniu na pych odżył i działa bez najmniejszego problemu. Co mogło być przyczyną tego chwilowego defektu?
-Mam jeszcze jedno pytanie. Dziś po wymianie przepalonych żarówek w desce rozdzielczej zaczęła mi się świecić zielona strzałka. Wydaję mi się że jest to jakiś ekonomizer. Tylko nie wiem do końca czy oznacza on prędkość obrotową na jakiej auto jest najbardziej ekonomiczne, czy sygnalizuje kierowcy zmianę biegu na wyższy.

Saiti
22-11-11, 10:03
1. Problemy z odpalaniem na ciepłym w 90% powoduje przekaźnik pompy paliwa - złoty środek to przelutowanie jego styków.

2. Może coś tam się zapiekło, nie masz problemów z wilgocią?

3. a co przedstawia? Strzałka? jak w lewo czy prawo to od kierunków ;) Bo chyba w VTEC-E było inne oznaczenie trybu EKO? Z opisu wygląda na jakiś aftermarket shift-light ;) Opisz przy jakiej prędkości to Ci się zapala ;)

DawidJ
22-11-11, 15:42
Jest to strzałka do przodu w białym kwadracie, zapala się przy dość niskich (jak dla mnie obrotach), ale nie powodujących zbyt wielkiego obciążenia silnika na kolejnym biegu.