PDA

Zobacz pełną wersję : Nieznany AFR ,a hamowania ? Szybkie pytanie ; )

Dasibe
21-11-11, 17:03
Witam
Jutro zamierzam stroić moją B16(wałki,kolektory itr,itd.) . Jak wiadomo afr będzie pewno nie taki i teraz pytanie czy jeden pomiar na hamowni przed strojeniem nie zaszkodzi ?
Oczywiście strojenie jest w ten sam dzien,ale chce znać różnice przed stojeniem ,a po i zastanawiam się czy silnik nie dostanie po dupie... ;/ ?
Z góry dzieki za odp pozdr !

DjHammer
21-11-11, 17:07
daj spokuj sobie z tym jak sie przejedziesz to stroiciel bedzie widział jakie masz afr po modach.

Saiti
21-11-11, 17:10
zastanawiam się czy silnik nie dostanie po dupie... ;/ ?

Na pewno nie będzie miał dużego komfortu pracy, ale jeśli nie jest przelany to stać się nic nie powinno jeśli jednorazowo go zakręcisz wysoko, tym bardziej na hamowni, czyli bez wielkiego obciążenia.

timoti2
21-11-11, 18:31
No jeśli ma suchawo to róznie może byc.

Kras
21-11-11, 20:26
Na pewno nie będzie miał dużego komfortu pracy, ale jeśli nie jest przelany to stać się nic nie powinno jeśli jednorazowo go zakręcisz wysoko, tym bardziej na hamowni, czyli bez wielkiego obciążenia.
Raczej odwrotnie...jesli przelany to sie raczej nic nie stanie. Gorzej jak wysuszony...

Fawor
21-11-11, 21:31
Chcesz sprawdzić czy tuner 'odrabia zadanie domowe'? :D Bo może wcale nie ma sensu do niego jechać i wywalać tyle pieniędzy..

Saiti
21-11-11, 21:45
Ja np w swoim przypadku byłem po prostu ciekaw :) Wydaje mi się, że strojenie silnika to nie jest jedynie "wyciąganie mocy"...

Fawor
21-11-11, 21:48
Oczywiscie, że nie. Nieraz strojenie jest potrzebne, żeby setup w ogóle był bezpieczny i zdatny do użytkowania.

billiejoe
22-11-11, 23:41
Myślę że taki pomiar jest daremny, zwłaszcza że może być naprawdę słabo na nowym setupie bez strojenie...na Twoim miejscu wystroiłbym, zmierzył i podjął ewentualne decyzję co dalej bo czasem przyrosty są nieproporcjonalne do wydanych pieniędzy :)

Fawor
23-11-11, 00:45
na Twoim miejscu wystroiłbym, zmierzył i podjął ewentualne decyzję co dalej bo czasem przyrosty są nieproporcjonalne do wydanych pieniędzy
ale o co Ci dokładnie chodzi? Wystroić, zmierzyć i żądać od tunera zwrotu $ bo jest 5KM za mało?

billiejoe
23-11-11, 08:22
Nie absolutnie, każdy wykonuje swoją robote za którą ma płacone, chodziło mi tylko o ewentualny powrót do serii ;)

ppiotrek
23-11-11, 12:16
Witam
Jutro zamierzam stroić moją B16(wałki,kolektory itr,itd.) . Jak wiadomo afr będzie pewno nie taki i teraz pytanie czy jeden pomiar na hamowni przed strojeniem nie zaszkodzi ?
Oczywiście strojenie jest w ten sam dzien,ale chce znać różnice przed stojeniem ,a po i zastanawiam się czy silnik nie dostanie po dupie... ;/ ?
Z góry dzieki za odp pozdr !

No jeśli ma suchawo to róznie może byc.

Fajnie, że sobie odpowiadasz na swoje pytanie z innego konta:D

http://passwordjdm.pl/viewtopic.php?t=23186