Zobacz pełną wersję : Dziwne odgłosy z kół plus brak ABS.
Witam, Ostatnio jadąc w nocy, byłem zmuszony zahamować z ~160kmh do 0.
Wcisnąłem pedał hamulca do końca, ABS nie zadziałał, leciałem poślizgiem i od tego kłopoty się zaczynają.
Teraz Jadąc autem mniej więcej od 20kmh słychać takie "bicie" z przodu, jak bym miał flaka na przedniej osi. Wydaje mi się, że przednie opony się przytarły w jednym miejscu i to od tego?
Drugim problemem jest właśnie brak ABS, jak kupiłem Honde to wszystko działało, nie było sytuacji w której ABS miał by zadziałać, bo nigdy tak ostro nie hamowałem, nie było potrzeby, a tutaj zauważyłem że ABS mi nie działa, wiecie co mogło się zepsuć? Jakieś pomysły?
Z góry dziękuje.
po 1 - A masz pewność, że w aucie siedzi ABS czy tylko sprzedający tak mówił?
Pewności to raczej nie mam, sprzedający mówił że ma.
Pewności to raczej nie mam, sprzedający mówił że ma.
A chociażby kontrolkę ABS-u masz ? Bo sprzedający często troszkę przesadzają z opisem auta.
Kontrolkę ABS? Nie zauważyłem
zawsze jak odpalasz auto kontrolka ABSu sie zapala potem gasnie Ja tak mam :)
kontrolka mogła się przepalić ale zobacz czy przy przegubach masz takie pierścienie z ząbkami i czujnik na to skierowany jak nie to abs brak;]
jak brak absu to w sumie ja bym się cieszył :) ABS w civic'ach jest beznadziejny i zazwyczaj bardziej przeszkadza w groźnych sytuacjach niż pomaga. Działa po prostu za wcześnie
Zobaczyłem dokładnie, jednak ABS'u nie ma ;( Widocznie sprzedający wcisnął mi bajere ;/
Sprawdziłem dokładnie bieżnik na oponach, i niestety na przodzie mam w jednym miejscu przetarte do końca bieźnika przez to awaryjne hamowanie ;<
Zobaczyłem dokładnie, jednak ABS'u nie ma ;( Widocznie sprzedający wcisnął mi bajere ;/
Sprawdziłem dokładnie bieżnik na oponach, i niestety na przodzie mam w jednym miejscu przetarte do końca bieźnika przez to awaryjne hamowanie ;<
Czyli wszystko masz jasne :)
kontrolka mogła się przepalić
Przepalona kontrolka nie zmienia faktu że taka widnieje na zegarach :)
ak brak absu to w sumie ja bym się cieszył ABS w civic'ach jest beznadziejny i zazwyczaj bardziej przeszkadza w groźnych sytuacjach niż pomaga. Działa po prostu za wcześnie
Działa czy nie działa , fakt faktem że czasem ratuje dupsko. A jak masz a nie chcesz mieć zawsze możesz rozłączyć - no problem.
a jak rozłączyć? bo ja na zime nie chce tego mieć... ale tak zeby później dało sie bez problemu włączyć
Jak wywalić całkowicie wiem , natomiast kiedyś widziałem temat na forum gdzie jakiś użytkownik przerabiał sobie na przycisk ABS, nie wiem jak ale to działało. Tak sobie myślę że jak nie chcesz mieć ABS-u to po prostu wyjmij ten bezpiecznik i już :>