Zobacz pełną wersję : Złącze diagnostyczne i tablet wykorzystane jako wirtualny zegar
Witam sam nie wiem jak nazwać temat i wgl jak to opisać ale ostatnio przeglądając allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/diagnostyka-opel-ford-renault-fiat-honda-po-polsku-i1897332249.html i oto jest moje pytanie , bo tam na aukcji jest pokazane i napisane że niby przez to złącze mamy tkz "wirtualne zegary" i wpadłem na pomysł co by było gdyby kupić jakiś tani tablet podłączyć do niego to złącze, ładnie wszystko zamontować to czy aby napewn działało by to tak że miał bym na nim wszystkie aktualne dane czy to tkz pic na wode. Ciekawe jest to że pokazuje obroty, spalanie , prędkość, doładowanie, przyśpieszenie i wiele innych przydatnych rzeczy i czy to jest możliwe czy tylko chwytem.
Wymagania systemowe i sprzętowe
Windows 95, 98, Me, 2000, XP, Vista, Win7, Mac OS, Linux, Windows CE, Windows Mobile, PocketPC 2003
port USB w komputerze, laptopie, Pocket-PC (PDA)
Auto zgodne ze specyfikacja OBD2/EOBD czyli wszystkie z silnikami benzynowymi wyprodukowane po 2000r. oraz diesle po 2004r. oraz niektóre auta
z wcześniejszych roczników
gniazdo OBDII w samochodzie
W Civicu jest takie gniazdo??
Myślę, że to zwykłe gniazdo do diagnostyki. W Civicu VI HB jest pod kierownicą po lewej stronie :)
lukasz-lukasz
19-11-11, 23:25
Nie ma takiego gniazda i nie będzie to w ten sposób działać. Jest możliwość odczytywania tych parametrów w czasie rzeczywistym ale nie przez to złącze. Tylko odpowiednio przerobiony komputer obd1...
Ja akurat podesłałem aukcje 1 lepszego na którym ładnie pokazali te zegary itp bo z tego co widziałem to pod obd 1 i 2 też coś było podobnego...
ale to jest tester diagnostyczny. Do niego potrzebny jest jakis laptop,podlaczasz pod gnizado, do kompa i smiga. Odczyt parametrow taki jak obroty,temp plynu,powietrza, jak pracuje sonda itp.
lukasz-lukasz
20-11-11, 09:06
Powtarzając moje powyższe, aby nikt się nie napalił, civici 5 i 6 generacji nie mają złącza diagnostycznego ani obd1 ani obd2. To nie będzie działać.
http://allegro.pl/adapter-z-gniazda-obd2-na-wtyk-honda-3-pin-i1933636680.html Łukaszu a nie wiesz czy do diagnostyki w serwisie używają tej samej kostki co my do kodu błyskowego czy tej która jest obok z 3 pinami ?
bo po dokupieniu tej przejściówki miało by sens to działać
Tak mi się właśnie wydawało że nie ma takiego gniazda.
Ja się u siebie mogę podłączyć przez gniazdo diagnostyczne komputera gazowego i też mam te wszystkie wirtualne zegary. Ale to raczej jest do niczego nie potrzebne.
te przejsciowki do 6 gena niezawsze dzialaja bo sa zle piny polaczone. bo syg honda ma w 7 pinie a tam byl chyba w 10 ale dalo sie to naprawic :) wiec do 6 gena to podejdzie, a 6 gen polift ma obd2. No a z 5 gen juz ciut gorzej, jesli chodzi o przejsciowki.
Po co jest ta przejściówka z linka kolegi? Ktoś zgłębiał temat?
po to,ze w wiekszosci testerow masz wtyczke 16pinowa ,a w 6 genie jest 3 pinowa.
okej ale nie podłączysz do nas chyba nic? albo po którymś roku dopiero
do nas tzn?? :) ja mam 6 gena i ta przejsciowke lekko przerobiona zeby dzialala i tester Carman i smiga :)
A który rok auta i co taki tester pokazuje? Jest jakaś znacząca różnica pomiędzy samo diagnostyką a tym co tester pokazuje?
moja ej9 to 96 rok. samodiagnostyka odczytasz tylko kod bledu, tester pokazuje Ci parametry pracy silnika,odczyty z czujnikow itp.
Arek masz taki tester ? działałeś tym przy Swojej Hondzie ? Moja fura też jest z roku 96 więc może bym się w to zaopatrzył...ten lub inny może tańszy tester
no mam carmana i spr swoje auto :) nooo ten sprzet akurat wtedy kosztowal Mnie okolo 6 tys zl ;)
hehe teraz podobne ceny z tego co widzę. Masz jakieś doświadczenie z tymi tańszymi testerami?
Kupił bym bo nigdy nie lubiłem tej mrugającej kontrolki
Nie wiecie gdzie szukać info czy i jaki podejdzie do 5D 96r. ?
Nie lepiej dać kompa do przerobienia pod datalogging ? :) Wtedy bedziesz mógł się podpiąć pod tablet,laptop a nawet komórke z windowsem :P
Ale tylko do swojego auta, mając tester czy interfejs również do innych
No niby tak ale z pierwszego posta wnioskuje że chodzi o jedno auto :)
SorryAleNiChu
27-11-11, 19:35
Samochody wyposażone w obd2 i w wystandaryzowaną 16 pinową wtyczkę można podpiąć do urządzenia diagnostycznego jak KTS Bosh Esi tronic co pozwala nam przeprowadzić diagnozę każdego urządzenia w samochodzie. Możemy np: włączyć wentylator chłodnicy, włączać każdą kontrolkę na desce rozdzielczej lub uzyskać wartości z każdego czujnika i porównać je z manualem itp. Podłączyliśmy go też do jakiejś fiesty która posiadała obd2 ale też jak 6gen nie posiadał gniazda 16 pinowego. Użyliśmy adaptera, ale już nie było takich opcji jak przy fabrycznym 16 pinowym złączu. Można było tylko odczytać błąd lub go skasować itp. Więc nie ma za bardzo sensu inwestować w takie wynalazki bo i tak nie będziemy mieli takich możliwości jak w nowszych samochodach. Jak będę miał okazję to podepnę swojego VIgena i dam znać czy jest podobnie.
Odgrzebuje temat bo kolega zrobił to co miałem na myśli w Lancer ralliart : obd2 bluetooth + galaxy note 2+ program do zegarów i wyszło to tak
http://www.youtube.com/watch?v=nYlWa3XlhEo&feature=youtu.be
Najlepiej to chyba komp z datalogging po prostu :). Aplikacja na androida i tyle :).