PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana felg i opon a ustawienie zbieżności

Moruso
11-05-07, 18:02
Witam
Panowie wczoraj kupiłem aluski używki.Miałem 14" zimówki 175/60.Teraz mam alu 15" 195/50.
Otwór centrujący był za duży więc pierscienie centrujące mam. Założyłem kółka,jade i ściaga w prawo.Podjechałem na servis opon,wyrównałem ciśnienie,wyważyłem wszystkie kółka,nic.
Zamieniłem tył na przód i nadal to samo.Już nie wiem co jest grane.
I mam pytanko czy po zmienie opon z mniejszej na większa szerokość powinno sie ustawiać zbieżność? Bo już nie wiem czego sie złapać... Poraźdzcie coś:)

harnas
11-05-07, 19:01
witam kolego dziwne to troche pierwszy raz sie spotykam z czyms takim ale zbieznosc jak nigdy nie ustawiales to jedz ustaw i geometrie tez by pasowalo sprawdzic

Djenker
11-05-07, 23:45
a opony są nowe? bo jak uzywki to moga byc powycierane od złego ustawienia na poprzedniej feldze w innym samochodzie...jak nowki...to nie wiem...ja tez mialem robioną zbieznosc 2 razy...i dalem sobie spokoj...trzymam kierownice mocniej :)

aaa i jeszcze kiedys mi jakis mechanik wspomniał ze to od złego stanu tulei (tych najwiekszych - cukierkow) moze byc...ale nie wiem czy chcial mnie nakrecic czy faktycznie tak jest...

HIO
12-05-07, 00:11
zamien prawe z lewymi na moment i jak bedzie sciagalo w druga strone to wina kol a jak nie to szukaj w zawieszeniu ;)

harnas
12-05-07, 06:19
zamien prawe z lewymi na moment i jak bedzie sciagalo w druga strone to wina kol a jak nie to szukaj w zawieszeniu

ci dobrze kolega doradzil :agent:

Moruso
12-05-07, 10:27
Opony sa uzywane.Moge zamienic prawe na lewe ale to oponki kierunkowe.Zbieznosc i tak sobie ustwie,nie taka droga sprawa.Jeszcze sprawdze hamulce,bo moze ktores kolo hamuje...,

Dareko87
15-05-07, 14:26
no to wina opon nic z tym nie zrobisz jedyne to jeździć aż opony same sie dopasują lub kupić nowe opony

boras22
13-03-08, 11:37
racja z tymi oponami.Mi też ściągało w jedną stronę. Zrobiłem geometrię kół i nadal to samo. Przełożyłem jednak koła z przodu-zamieniłem miejscami-i teraz ściąga w drugą stronę, a więc to wina opon :aloha: