Zobacz pełną wersję : Problem z geometria, tył.
maniek1987_20
18-11-11, 17:12
Witam, jestem nowy na forum i przychodzę tutaj z pewnym problemem.
Jestem posiadaczem hondy civic 1.4 90km z 99r 5d
Problem polega na tym, iż bylem wczoraj na geometrii całego zawieszenia, przód i tył był do regulacji.
Przód dało się fajnie zrobić, a tył... hmmm, diagnoza: koniec regulacji na wahaczach (tym małym który jest przytwierdzony do podwozia od spodu)
Opony z tylu są wcinane od wewnętrznej strony.
Pomiary wglądają następująco:
lewe koło: 0025`
prawe koło: -1005` -to koło jest bardzo poza tolerancja
Dodam ze auto nie jest obniżone, opony to 175/60/R15
moje pytanie brzmi, co możne być przyczyna, coś trzeba wymienić, proszę o jakieś sugestie, może ktoś miał podobna sytuacje.
z góry dziękuje i pozdrawiam.
DamianPietras
19-11-11, 11:57
może auto zaliczyło dzwona ?
Na geometrii nie powiedzieli Ci co może być tego przyczyną? Oni powinni potrafić stwierdzić czy auto było bite.
do wymiany tulejki. miałem to samo jeszcze w 5 genie
maniek1987_20
19-11-11, 15:11
miało tam jakiegoś dzwona u kobiety ale to było przetarcie boku, no chyba ze o czymś nie wiem, ale jak bylem na geometrii komputerowej to robią tez pomiary kół względem siebie, osi względem siebie i stron względem siebie, były tam odchyłki ale jak to stwierdzili nawet nowe auto ma takie różnice i ze nie ma auta idealnie prostego. Postaram się dodać zdjęcia z geometrii to sobie zobaczycie :) Tez się zastanawiałem nad tulejkami, tylko teraz które dokładnie?? (wiem ze to da się sprawdzić, ale jednak wolałbym wiedzieć które były tego przyczyna), wahacz od regulacji, duży cukierek, a może wszystkie??? Dziękuje za sugestie :)
http://hostuje.net/file.php?id=0742036f86b9fd6f3cfe48a0aff77abe
http://hostuje.net/file.php?id=aa6253468f58995c6a99e64a0b0acc91
w celu obejrzenia obrazu trzeba go pobrać, jest tam cały wynik geometrii mojej hondy :)
do wymiany tulejki. miałem to samo jeszcze w 5 genie
Ciekawe stwierdzenie - nie dość że w samochodzie generację wcześniej to jeszcze nie wiadomo czy tulejki są faktycznie zerwane (zakładam że mówisz o cukierkach).
Ciekawe stwierdzenie - nie dość że w samochodzie generację wcześniej to jeszcze nie wiadomo czy tulejki są faktycznie zerwane (zakładam że mówisz o cukierkach).
5 i 6 gen jest konstrukcyjnie praktycznie to samo dopiero 7gen ma inne zawieszenie, tak tulejki na tych małych wahaczach od regulacji kąta pochylenia kół
Podpinam się pod temat, bo mam ten sam problem. W zeszłą zimę wpadłem w dużą dziurę i od tego czasu prawe tylne koło stoi lekko pod kątem i nie da się na nim ustawić geometrii. Wymieniłem wahacz górny bodajże, jednak nic to nie dało i nikt nie wie co powinienem wymienić. Czy wymiana tych tulejek na pewno załatwiła by sprawę?
jeśli wyraźnie nie widać uszkodzeń tulejek to nie będziesz miał 100% pewności ze to pomoże
maniek1987_20
21-11-11, 11:42
Witam, rozmawiałem z kolega który ma hondę civic 5 gen w coupe, miał podobny problem co ja i kolega wyżej. Tez koniec regulacji z tyłu, tylko ze lewe koło dało się jeszcze jakoś podciągnąć a prawego się nie dało, znalazł mechanika od zawieszenia, ponoć bardzo dobrego i powiedział jemu ze musi kupić cały wahacz wzdłużny (używany) i nowe duże cukierki na dwie strony. Wymienił to i niby pomogło. Choć ciężko mi jest uwierzyć ze wahacz był przyczyna, skąd pewność ze używany nie był gorszy? Pytałem kolegi to na tym starym wahaczu nie było widać, ze był w jakiś sposób wygięty.
Tylko ze u niego jeszcze był taki bajer ze ponoć koło uciekało nie tylko na zewnątrz ale także było lekko skręcone, wiec mógł za to odpowiadać wahacz wzdłużny. a u mnie tego skręcenia nie widać. jest tylko zbieranie opony od wewnętrznej strony. W piątek będę miał więcej czasu to postaram się wydobyć ten mały wahacz od regulacji i zrobić oględziny, wiec dam znać w jakim stanie są te wahacze.
w Hondach "zawiecha" jest bardzo miękka, byle dziura i mamy już po geometrii. To samo się tyczy punktów mocowania zawieszenia wystarczy dobrze wyhamować na krawężniku (tzn. przy&&***) i zawieszenia z przodu już nie ustawisz po mimo wymiany drążków, zwrotnicy itd.
maniek1987_20
18-12-11, 20:14
Problem rozwiązany, do wymiany był wahacz wzdłużny. Teraz jest wszystko dobrze :) pozdrawiam.