PDA

Zobacz pełną wersję : Panewki b18c4

Bilu
18-11-11, 15:35
Mam niemały problem bo tyczy on na 90% stukniętą, którąś panewkę.
W poniedziałek będę ściągał miskę i diagnoza pójdzie wtedy stu procentowa ale zakładam złe wieści.

Czy wał korbowy z b18c4 można poddawać szlifowaniu nad wymiarowemu bo wiem, że nie każdy wał można bezkarnie zeszlifować i dać do tego później nad wymiarowe panewki ?
Lub opcja druga używany wał kupić, tylko jakie koszta tego są wtedy i jak z panewki do używanego wału z innego silnika ? :(

reaktor
18-11-11, 16:24
Szlif jest oczywiscie niewskazany ze wzggledu na cienka warstwe utwardzalną. Lepiej poszukac uzywki chyba

Panewki trzeba zpasowac

Bilu
18-11-11, 18:17
Więc jestem w d***e :/ ehhh... tą miskę muszę zdjąć ale zbyt optymistycznie mi się to nie widzi

chinczyk
18-11-11, 19:45
ciazko bedzie o uzywke , szukalismy ostatni miesiac bez rezultatu

Bilu
18-11-11, 19:48
Uuuu to mnie nie pocieszasz, a jest jakaś alternatywa ?

reaktor
18-11-11, 20:29
możesz próbować szlifować a potem azotować na nowo nie wiem czy to jest opłacalne ale czesc ludzi tak robi

jak nie bediesz robił u jakiegoś druciarza to może trochę pojeżdzi

tyle tych angoli przyjezdza i wału nie nie ma??

gdzie te silniki znikają az tyle swapów sie chyba nie robi

Bilu
18-11-11, 20:55
Szlifowanie i azotowanie brzmi kiepsko zwłaszcza że ma to sprawnie jeździć w b-serii tym bardziej, że nie mam nikogo zaufanego do tego typu rzeczy, a nie chciałbym widzieć jak wał mi wylatuje przez miskę olejową przy wyższej prędkości xD
Gdzie są te wszystkie angielki i ich wały korbowe...

Civ dohc
19-11-11, 21:01
Czemu się obróciła ? Mało oleju było czy coś innego ?

Wojtek Marki
20-11-11, 08:39
są takie wały,jaden z nich jest u mnie...

Konrad84
20-11-11, 09:55
najtaniej będzie kupić dół silnika. Angielki przyjeżdżają, ale teraz co drugi samochód ma b serie pod maską :)

Bilu
20-11-11, 12:16
Auto stoi w warsztacie od zeszłej soboty nie tknięte. Jeżeli jutro nawet nie zdejmą miski, żeby ocenić sytuację to się wkurzę, zabiorę stamtąd samochód i samemu wjadę na kanał zdjąć miskę, żeby cokolwiek zobaczyć.

Co prawda nie wiem czy panewka się obróciła ale staram się zrobić małe rozeznanie w przypadku najgorszej opcji :/

EDIT:
Panewka się rozleciała, wał zarysowany. Trzeba szukać swapa ...

Pustynniak
30-11-11, 19:02
Miałem taki sam przypadek z tym że mi obruciło panewkę w maju. Wału szukałem 3 tyg. znalazłem w Wrocławiu (kupiłem za 400zł z korbami myśle że dobra cena), wał kupowałem w ciemno. Na szczęście okazał się ok. Moja rada poszukaj po warsztatach które specjalizują się w słapach u nich części po padnietych silnikach jest sporo, życze powodzonka

Bilu
01-12-11, 14:18
Szukam teraz słupka. Mógłbym szukać samego wału ale koszta wymiany panewek+wału+korbowodu w porównaniu z cena słupka i jego montażem to opłaca mi się już ten słupek kupić, a stary mieć na zapleczu.
W szczecinie wydzwaniałem gdzie mogłem i nic nie ma niestety :/

Pustynniak
02-12-11, 09:09
powiem tak, słupek jak Ci się uda to wytargasz za 2500-3000zł ale nie wiesz zawsze co kupujesz. Jak znajdziesz wał i porobisz panewki+pierścionki (odrazu można uszczelniacze fajniej od dołu idzie)+ robota to zapłacisz z około(zależy u kogo robisz) 3000zł (z tym że wiesz co masz pod warunkiem że się wszystko przyjmie)

wieczorem tyrknę do kolesi którzy handlują (angolami) w krk i dam Ci znać czy coś jest i za ile

powodzonka

lar
02-12-11, 14:39
a powiedzcie mi jak kupuje sie wał z innego autka to jak dobrać panewki do niego? bo przecież panewki sie dobiera po numerach na bloku i numerach na korbach, to jest chyba 16 kombinacji na 1 panewke, a nawet jak już znamy te numery z bloku z którego wzieliśmy wał to skąd takie panewki wziąć, jak w sprzedaży są tylko 2 wymiary nominał i nadwymiar...

Bilu
14-12-11, 16:34
Dobór panewek najlepiej oddać specjalistą. A sprawa u mnie skończyła się nowym słupkiem, który dotrze jeszcze w tym tygodniu :)

GibSoon
14-12-11, 19:20
Witam
Jeżeli chodzi o panewki korbowe to polecam ACL Race, koszt rzędu 400zł, zakładalem u swojej takie i nie narzekam. A powiedz mi jaki ty tam olej miales?

Bilu
15-12-11, 00:07
Odkąd posiadam samochód to stan oleju sprawdzany nie rzadziej niż co dwa dni. Ani razu poniżej połówki nie było. Olej mobil 1 10w40.