Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Powazny problem z silnikiem

fura_85
17-11-11, 12:42
Witam. jestem nowy na forum i bardzo bym prosil o POMOC!!!!! Mianowicie sprawa doryczy problemu z silnikiem.

Podczas jazdy z nieznanych przyczyn w moim ufo odkrecil sie korek od miski olejowej i powoli zaczol uciekac olej. komputer dawal znac o jak mi sie wydaje niskim stanie oleju a wydaje mi sie bo nie ja jechalem wtedy autem. sytuacja ta trwala moze przez 15 km
chodzi o sygnal dzwiekowy i auto dojechalo na miejsce. zostalo odstawione do garazu i stalo 2 dni. po 2 dniach byla proba wyjazdy z garazu i zaczely sie problemy z odpaleniem. auto odpalilo buchnol dym z wydechu i zapalila sie czerwona lampka od oleju. dopiero wtedy kierowca zorientowal sie ze cos jest nie tak. po sprawdzeniu bagnetu byl suchutki. auto zostalo wypchane z garazu i ukazala sie plama oleju czyli reszta co byla w silniku splynela jak auto stalo. mechanik wezwany na miejsce wyciagnol spod miski korek zakrecil dolal nowego oleju i auto wrocilo do katowic.

TERAZ TO CO SIE DZIEJE:
na zimnym silniku jest wszystko ok
na cieplym pojawiaja sie problemy z odpalaniem i z silnika przy obrotach 3 tys slychac metaliczny podzwiek. do tego komputer wskazuje niskie cisnienie oleju.

Mechanik u ktorego bylem w katowicach twierdzi ze to panewki.
I teraz moja prosba czy jest ktos z osob na forum kto ma lub zna dobrego mechanika ktory by mi to teraz dobrze zdiagnozowal i doradzil co dalej ewentualnie naprawil. Ja jestem z katowic tak ze dojechanie do kogos w obrebie 20 km nie robi mi problemu wazne zeby sie znal i pomogl.

dzieki za pomoc!!!!!!

michalakmg
17-11-11, 12:56
no kolego mechanik ma racje sa to panewki.... musisz rozebrac dol silnika zmienic panewki i pewnie wal do szlifu... nic przyjemnego... pozdro

noe
17-11-11, 12:57
Witam
Moim zdaniem to pompa oleju
Dobą opinię ma Ha-Mol w Gliwicach
pozdrawiam

Ordi
17-11-11, 15:57
obstawiam panewki... Tak jak pisał kolega wyżej - nic przyjemnego...
Btw.
A kto był taki sprytny i jechał dalej autem pomimo sygnalizacji o małym stanie oleju...? Niech zgadnę - żona/dziewczyna? :D

fura_85
17-11-11, 16:38
Ojciec hehe. A jest możliwość jakoś się dowiedzieć oprócz rozbierania silnika czy jeszcze coś się nie zrypało? Może podpięcie pod komputer czy coś no i gdyby to były te panewki to jaki wpływ będzie miała ta naprawa na silnik? Bo rozmawiałem ze znajomymi też kierowcami civic-ów i mówili że może zamiast grzebania w silniku kupić inny bez osprzętu czy jakoś

Honda Civic UFO 1.4 - rok 2007

TeeS1975
17-11-11, 16:43
To zależy czy jesteś w stanie określić w jakim stanie jest ten "nowy" silnik, jeżeli pewne źródło to trzeba przekalkulować koszty
naprawa starego (na częściach z ASO pewnie drogo) czy przekładka na "nowy" (cena silnika ??? + przekładka ~1500 pln pewnie)

fura_85
17-11-11, 21:12
Kasa kasą zrobić trzeba obojętnie jak byle było dobrze zrobione i tu jest problem bo nie mam pojęcia do kogo z tym uderzyć ??? :/:/:/

Lucas.FK2
17-11-11, 21:46
No i tu jest mały problem ,bo zapewne nikt jeszcze nie remontował tego L13A7.

Dobi
18-11-11, 08:07
Ojciec hehe. A jest możliwość jakoś się dowiedzieć oprócz rozbierania silnika czy jeszcze coś się nie zrypało? Może podpięcie pod komputer czy coś no i gdyby to były te panewki to jaki wpływ będzie miała ta naprawa na silnik? Bo rozmawiałem ze znajomymi też kierowcami civic-ów i mówili że może zamiast grzebania w silniku kupić inny bez osprzętu czy jakoś

Honda Civic UFO 1.4 - rok 2007

Raczej komputer za dużo nie powie trzeba rozebrać silnik i sprawdzić co się dokładnie stało. Po profesjonalnym serwisie silnik będzie jak przed awarią. Trzeba przeliczyć koszty co się opłaca czy nowe części czy silnik na przekładkę. A ten Civic nie miał czasem niedawno wymienianego olej? Dziwne że się ten korek sam odkręcił ...

ga_cex
18-11-11, 08:28
Kolego może ja Ci pomogę.
Wbrew pozorom Twoja sytuacja nie jest tragiczna gdyż ten motorek był montowany w Jazz od jakiś 8 lat (+-).
Poszukaj na honda śląsk - jest takie forum gdzie więcej ludzi z tego regionu siedzi, sam kilka ważnych regionalnych info udało mi się tam wyszukać.
A co do warsztaciku - to słyszałem o warsztacie : http://www.warsztathonda.pl/ wbrew wstępnym pozorom to garażówka ale mechanik jest szczery i myślę, że jego opinie możesz wziąć pod rozwagę. Sam twierdzi że lubi grzebać głównie w hondach aczkolwiek inne marki też naprawia.

Pozdrawiam, i zdawaj relacje co Ci się udało załatwić aby pomóc innym z podobnym problemem w przyszłości.

fura_85
18-11-11, 13:23
Olej byl wymieniany w czerwcu. bylem autem w wakacje w.chorwacji smigalo az milo az do tej sprawy z korkiem. a korek ani nie byl utracony ani gwint nie zjechany.....

fura_85
18-11-11, 16:23
Kurde nie umiem się zarejestrować na ten adres co mi podałeś :/

fura_85
19-11-11, 20:42
A robił ktoś coś w warsztacie WROCŁAWSKI w katowicach na BRYNOWIE?? Są może jakieś opinie na temat tego warsztatu wśród forumowiczów?

Tymek
19-11-11, 21:19
ja tam kiedyś robiłem naprawe mojego fiata(naprawa zerwanej łapy z silnika), nie polecam jest to naciagacz i oszust, sztucznie zawyza cene swoich usług.