PDA

Zobacz pełną wersję : Kontrolka rezerwy

Lopez
17-11-11, 01:11
Witam! Mam pytanko: Mam civica 6gen EJ9 chciałem się dowiedziec jak można sprawdzic czy mam kontrolkę rezerwy na tablicy zegarów? Jest w jednym miejscu żółte kółeczko z symbolem dystrybutora więc wydaje mi się, że ta kontrolka jest zamontowana(?). Jednak ostatnio właśnie chciałem to sprawdzic no i poziom paliwa mam tak, że wskazówka już schodzi poniżej czerwonej kreski (jest jeszcze na niej, ale w jednym miejscu już ten pasek wystaje u góry), ale rezerwa ani razu się jeszcze nie zapaliła... Rano jak odpalam samochód to już muszę dłużej zakręcic albo zakręcic dwa razy bo inaczej nie pali czyli paliwa już dużo nie jest.
Więc teraz takie pytanie: w tym momencie chyba powinna się świecic już ta kontrolka? Nie chcę już bardziej ryzykowac, chyba że faktycznie ona zapala się w ostatnim momencie (no ale w to mi się nie chce wierzyc..) ale chciałbym się dowiedziec jak to u was wygląda, kiedy i czy wogóle się zapala ;)
I ew. sprawdzic mozna tylko żarówkę w zegarach i ten czujnik cały w pływaku (przyjmując, że jest wogóle ta kontrolka)? Czytałem, że można jakieś gniazdo pod kanapą właśnie połączyc i powinna się wtedy lampka zapalic..
no nic, z gory dzięki za pomoc, pozdro!

FunkPlay
17-11-11, 02:39
W 6genie w jajku zazwyczaj nie ma kontrolki rezerwy, ja też nie mam :) trzeba się pilnować i jak musisz dłużej kręcić przy odpalaniu to znak żeby wybrać się na stacje

ygor
17-11-11, 09:33
pierwsza sprawa - jajko to 5g i tam czesto nie ma , w 6g zdaje sie ze mialy wszystkie - na pierwszy ogien obstawilbym zarowke

rezerwa zaczyna migac przy 5-7 litrach paliwa - jak juz myslisz ze wiecej nie zuzyjesz to zatankuj do pelna bedziesz wiedzial ile mniej wiecej miales i czy rezerwa powinna juz swiecic , ale wg mnie to zarowka bedzie

mati_wwy
17-11-11, 09:47
w VI gen. kontrolka jest tylko w wersjach poliftowych EJ9. Ja mam przedlift i też nie mam ;p

ygor
17-11-11, 10:00
Bezedura , ja mialem przedlifta i kontrolka była

mati_wwy
17-11-11, 10:02
Może miałeś zmienione zegary od polifta?

Zaldier
17-11-11, 10:27
Kurde, w przedliftach też były. Wśród moich krewnych jest EK3 z 1996 roku czysto seryjne, zero modyfikacji, od młodych lat w tej samej rodzinie i w zegarach kontrolka rezerwy też występowała, a wiem dobrze, że w tych zegarach nie grzebano.

ygor
17-11-11, 10:39
poza tym tak na logike , w 5g jak nie ma rezerwy to nie tylko w zegarach ale rowniez plywak jest inny wiec jakbym nawet mial zmienione zegary , a nie mialem to i tak by nie działała, a działała. bo po co robic instalacje pod rezerwe a nie wsadzic kontrolki - to zadna oszczednosc

Feniks333
17-11-11, 10:44
Temat przerabiany xxx razy
Do autora poczytaj to
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?124333-Kontrolka-rezerwy
Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania po co pisać wszystko po raz drugi.

Poll
17-11-11, 11:07
W 5D padał termistor. Czy to nie to? Po drugie niektórzy przeżywają brak tej rezerwy, jakby miało to wpływ na jazdę i ujmowało moc. U mnie nie działa i nie mam zamiaru szukać tego przyczyny ; ) Patrzę na wskazówkę i tyle.

kjmuszek
17-11-11, 11:25
W 6genie w jajku zazwyczaj nie ma kontrolki rezerwy, ja też nie mam trzeba się pilnować i jak musisz dłużej kręcić przy odpalaniu to znak żeby wybrać się na stacje
Bzdura...

w VI gen. kontrolka jest tylko w wersjach poliftowych EJ9.
bzdura...
Nie ma to znaczenia w jakiej wersji, ja mam przed lifta (żadnych zegarów zmienionych" i mam kontrolkę. Zmiana zegarów też nic nie da jak nie masz takowej rezerwy bo to jest osobny czujnik. Masz kontrolkę na desce (jeśli zegary są oryginalne) to masz takową kontrolkę, zobacz czy żarówka nie padła itp.. Poszukaj tematu na forum , bo takowy już jest.

Robson
18-11-11, 22:03
U mnie jest kontrolka i działa (mam polifta)

pablo12
19-11-11, 10:01
można też wymienić termistor od daewoo lanosa pasują i to podobno tp często przyczyna braku lampki, ale trzeba wykręcić pompę z baku wymienić tj. przylutować nowy termistor i dać nową uszczelkę pod całą pompę, roboty wcale nie dużo tylko trzeba uważać i bez peta robić:)

Lopez
30-11-11, 00:46
Ok panowie, dzięki za odpowiedzi :)
W wolnej chwili sprawdzę kontrolkę w pierwszej kolejności, bo i tak muszę jedną żarówkę podświetlenia zegarów wymienic ;)
A jeśli nie to będe kombinował dalej
pozdro

miles
30-11-11, 06:57
odsyłam do szukajki...albo:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?124333-Kontrolka-rezerwy

zamykam