Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana aku, a spalanie???

7zbiniu
16-11-11, 18:54
W sierpniu padł mi akumulator i od tego czasu spalanie wzrosło o ok 2litry.
Czy coś się mogło popsuć wraz aku? Dodam, że hamulce mam ok, obroty na biegu jałowym też bez zmian, dzienne przebiegi również na tym samym poziomie, gdzie szukać zaczepienia?

Budziniak
16-11-11, 19:07
zmiana temperatury na zewnątrz

7zbiniu
16-11-11, 19:14
Mrozów jeszcze wielkich nie ma, poza tym autem śmigam już piąty rok, tak że tak drastycznych skoków nigdy nie było.

Budziniak
16-11-11, 19:16
po zdjęciu klemy zresetował Ci się komputer może przez to. Pojeździj trochę i po obserwuj ew. zrób na zimnym jeszcze raz reset i poczekaj aż silnik zagrzeje się do włączenia wentylatora

Saiti
16-11-11, 19:32
Jaki element komputera odpowiada za samonaukę komputera? Bo nigdy nie uwierzę, że po resecie spalanie wzrasta.

7zbiniu
16-11-11, 19:42
po zdjęciu klemy zresetował Ci się komputer może przez to. Pojeździj trochę i po obserwuj ew. zrób na zimnym jeszcze raz reset i poczekaj aż silnik zagrzeje się do włączenia wentylatora

Aku zmieniałem w sierpniu, wiec od tego czasu sam powinien się ponownie zaprogramować- podobno po iluś tam wł i wył. silnika sam się komp. ustawia.
Możliwe jest, ze sonda lambda się uszkodziła, gdy usilnie starałem się uruchomić silnik nie wiedząc jeszcze, że aku jest padnięty??????

Budziniak
16-11-11, 19:50
Jaki element komputera odpowiada za samonaukę komputera? Bo nigdy nie uwierzę, że po resecie spalanie wzrasta.
za samo naukę odpowiada podstawka pod epromem.
Piszę to co powiedział mi mechanik Hondy na ostatnim zlocie. Rozmawiałem z nim o słuszności czekania na zagrzanie po zrobieniu resetu. Stwierdził że należy to robić gdyż mogę wystąpić problemy z wolnymi obrotami i podwyższonym spalaniem. Należy poczekać aż wentylator załączy się ze 3 razy potem zgasić silnik i odpalić go jeszcze ze 3 razy.
Ten koleś wydaje mi się bardziej ogarnięty w tych sprawach niż mędrki z internetu dlatego w to wierzę. a sonda od tego paść nie powinna ale możesz zrobić samodiagnostykę

7zbiniu
16-11-11, 21:11
Czy można w jakiś sposób sprawdzić sondę lambda, ale inny niż samodiagnostyka?

Poll
16-11-11, 22:00
Ja też wierzę, że trzeba poczekać do włączenia wentylatora. Sam tego nie zrobiłem i obroty po wciśnięciu sprzęgła dziwnie mi się zachowują. Muszę wyjąć bezpiecznik back-up, kolejny raz i na zimnym zaprogramować ; )

Budziniak
16-11-11, 23:49
można w jakiś sposób sprawdzić sondę lambda, ale inny niż samodiagnostyka? Tak. Miernikiem ale ile powinno wskazywać to szukaj na forum bo nie wiem :(

lunatyk
18-11-11, 00:38
wentylator powinnien się włączyć na postoju auta ? bo chyba nie ogarniam ...

rafal86
18-11-11, 17:43
wentylator powinnien się włączyć na postoju auta ? bo chyba nie ogarniam ...

tak,zapalasz auto i czekasz na postoju az sie uruchomi.
Raz kiedys robiłem nauke w eg3 i nie zauwazylem róznicy, od tego momentu nigdy nie robie nauki i nie widze aby sie cos złego działo

Poll
19-11-11, 14:22
A ja nie zrobiłem. Na początku było ok, a potem świrowało. Wciskam sprzęgło, a obroty do 300 i spowrotem do 800. Tak samo jak odpaliłem na ciepłym. Obroty w dół i góra. Dzisiaj zrobiłem reset i nie było po włączeniu na ciepłym. Zobaczę jak na mieście.