PDA

Zobacz pełną wersję : Civic VII 1.7CDTI głośny silnik i szarpiące sprzęgo

krisalp
16-11-11, 17:09
Witam.
Mam Civica 1.7 CDTI z 2003 r. po lifcie. Silnik jest oszczędny (pali 4,5 l/100 km w trasie, poniżej 6 l/100km w mieście) lecz bardzo głośny. Szczególnie głośny podczas przyspieszania lub ruszania. Nawet na wolnych obrotach czuć i widać drgania lusterka wewnętrznego. Mocne przyspieszanie na 1, 2, 3 biegu to katorga dla uszu. Czy to normalne w tym silniku? Druga sprawa to sprzęgło. Bardzo szarpie podczas ruszania i włączania jeszcze 2 biegu, a w kabinie drżą plastyki. Może głośna praca silnika spowodowana jest właśnie sprzęgłem? Mam wrażenie jakby drgania silnika przenosiły się na nadwozie. Przy gaszeniu słychać czasami puknięcie. Mechanik podczas wymiany oleju stwierdził, że poduszki pod silnikiem są OK. W czym jest problem? Może ktoś miał podobną sytuację? Będę wdzięczny jeśli ktoś poleci mi dobrego mechanika do tego silnika w Poznaniu lub okolicy.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Banehallow
17-11-11, 08:57
Witam.
Posiadam takiego diesla i również zaobserwowałem przypadłości takie jak drganie lusterka wstecznego czy też trzeszczenie niektórych plastików, z tym że w moim przypadku mam wywaloną poduszkę olejową i nie jestem pewien czy część tych drgań nie jest spowodowana właśnie tym. http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?105834-Olejowa-poduszka-silnika-CTDI u mnie dokładnie ta poduszka co w tym temacie.
Odnośnie szarpania przy ruszania, to absolutnie nie występuje u mnie. Może Ci sprzęgło się kończy.
Pozdrawiam