Zobacz pełną wersję : Zawieszenie, co wymieniamy?
Witam. Koncza mi sie tuleje z przodu w zawieszeniu i pomyslalem co generalnie powinno sie wymieniac by zapobiec wszystkim stukom na naszych drogach. Chodzi mi dokladnie jakie elementy w zawieszeniu podlegaja wymianie w naszych Civicach.
Nie moglem znalezc tematu, ktory by mial wszystko w pigułce, wiec moze sie przyda.
Jakie elementy w zawieszeniu ( oprocz amortyzatorow i sprezyn, to chyba kazdy wie :D ), jakiej marki polecacie? Zamienniki, oemy?
tuleje na dolny wahacz oem - są spoko ceny
dalej wahacze górne kpl (tutaj mozesz wymienic sam sworzeń + tuleje ale nie wiem czy jest sens)
poza tym stukac moga drażki, końcówki drazków oraz sworznie dolne
poza tym łaczniki stabilizatora lub gumy stabilizatora
jeśłi chodzi o tuleje to zakup OEM jesłi zamiennik to RBI
jeśłi chodzi o tuleje to zakup OEM jesłi zamiennik to RBI
Nie koniecznie jeszcze NOK, Yamato, Febi tez sa spoko.
Swoznie dolne 555, koncowki i drazki 555, wahacze gorne Yamato, laczniki staba 555, Lemforder, Febi, gumy staba OEM.
jakos nie jestem przekonany do yamato czy do noka.Nie mówie ze są złe ale nie ufam.
jakos nie jestem przekonany do yamato czy do noka.Nie mówie ze są złe ale nie ufam.
ale robicie problemy o tulejki po 30zl... jak sie wysra to sie kupi inna, przeciez to nie sa duze pieniadze aby tak sie tym przejmowac, jak ktos ma ochote robic cos mega wytrzymalego to poliuretan.
Tak infi, faktycznie.... lepiej kupić 10 razy zamiennik i co pół roku go zmieniać, albo wyłożyć równowartość 3-4 zamienników, wsadzić OEM i mieć problem z głowy.
no i jeszcze dochodzi kwestia zrobieni zbieznosci po rozpieciu zawiechy to tez sa dodatkowe koszta
Niekoniecznie. Jak np. tylko wahacz dolny poprzeczny wyjmujesz, to po co robić zbieżność? ;]
Jednak, jeżeli szykuje sie remont całości przodu, to i owszem ;]