PDA

Zobacz pełną wersję : troche inny problem z xenonami w angelach Sonara - ek3

Szczery
15-11-11, 23:32
Mam w 6genie "cudowne" sonary a w nich drogowe h1 i osobno mijania h1.
Ale w przeciwienstwie do np 7gen gdzie mijania swieca ciagle a drogowe sa doswietlajace, tu drogowe z mijania swieca naprzemiennie.
No i tu jest wlasnie problem.
Xenony nie lubia podobno by je ciagle wlaczac/wylaczac. Jest jakis sposob na to by mijania byly ciagle zapalone a drogowe byly tylko doswietlajace?
Male OT.
Jesli ktos zwrocil uwage na to ze lampy sonar sa "cudowne" to dlatego tylko, ze po zamontowaniu wyregulowanie w nich swiatel mijania jest naprawde arcyuciazliwe. Powodem jest rozmieszczenie srub regulacyjnych w takich miejscach, ze ja pi#$%@#
Poza tym swieca pieknie...
Probowal ktos jakos elektryczna regulacje wysokosci mijania w angelach zrobic, jest jakis na to patent?
Dzieki :)
sorki za forme, ale posta pisalem telefonem.

Chipsy2
16-11-11, 10:26
Ziom pewnie że jest na to sposób żeby zrobić mijania się świeciły cały czas a drogowe tylko doświetlały ale obawiam się że manetka może nie wytrzymać takiego obciążenia ale jak przerobisz sobie światełka tak żeby było to zrobione na przekaźnikach to będzie *******zielać aż miło a i manetka nie będzie obciążona. Wszystko to kwestia odpowiedniego przerobienia instalacji. Co bo założenia silniczków elektrycznej regulacji gdzieś widziałem ale chyba to było do jajka ale jak pokombinujesz to albo coś znajdziesz albo sam wytworzysz. Co do samej regulacji to uwierz że w mało których lampach nie oryginalnych jest ona cudowna. Często się zdarzało tak że już nowa lampa nie pozwala wcale ustawić światła tak jak to powinno być. Napisałem deczko masło maślana ale mam nadzieje że zrozumiesz o co chodzi.

Szczery
16-11-11, 11:22
Wlasnie zastanawialem sie naz zrobieniem ukladziku na przekaznikach plus kondensatorki ktore podtrzymywaly by przekaznik podczas zmiany z drogowych na mijania.
Kondensatorek dlatego, ze wydaje sie mi, ze podczas takiej wlasnie zmiany wystepuje chwilowy brak zasilanilania obu swiatel...
Podczas zmiany z mijania na drogowe jest z kolei tak, ze przez chwile pali sie wszystko...

spychu
18-11-11, 06:54
Jest na to duzo prostszy sposob, kupujesz sobie wiazke od bi-xenonu H4, to co oryginalnie zasilalo przetwornice tak zostaje a to co w tej wiazce odpowiada za sterowanie przeslony, dajesz jako zasilanie zarowki od dlugich, wszystkie przekazniki, uklady sterujace itp masz w komplecie a wiazka ta kosztuje az 15zl :)

http://allegro.pl/wiazka-do-bi-xenon-h4-h13-hb1-hb5-bixenon-i1917376266.html

Dziala ta wiazka na tej zasadzie, ze masz stale napiecie na przetwornicy a napiecie na sterowaniu przeslona pojawia sie dopiero po przerzuceniu na dlugie wiec rozwiazuje to wszystkie Twoje problemy, bo masz palace sie caly czas mijania i dolaczajace tylko drogowe. Nie masz zadnych gasnacych xenonow, nie masz kombinacji z przekaznikami i tematu samodzielnego rzezbienia, kupujesz wkladasz i po temacie, a odciecie kosteczek od przeslony i polaczenie z zarowkami od dlugich to 5 minut roboty.

Szczery
18-11-11, 09:32
:)
jupi!
Ale to sie teraz proste wydaje :) az nadto :)
stokrotne dzieki.
Jeszcze jakby kto patent na el.regulacje wysokosci... :P