Zobacz pełną wersję : jaki kolor lakieru?
maniekdoniu
14-11-11, 19:44
a więc tak przygotowuje się do położenia nowego lakieru na mojej hance i ogólnie remontu nadwozia itp moja hania aktualnie ma kolor czarny metalic i zastanawiam się nad takimi możliwościami;
albo maluje na czarna perłe metalik albo na czarny mat. czarny mat bardzo mi sie podoba ale nie wiem jaki jest w utrzymaniu itp widziałem ze mozna na allegro kupić równiez lakier bezbarwny mat (czyli ten co kładziemy na baze ) czy ma ktos na forum hanke w czarnym macie? chciałbym zobaczyc jak wygląd i przy okazji dowiedziec sie jak wyglada sprawa z konserwacja lakieru itp co ogólnie myślicie o czarnym macie? zastanawiałem sie tez nad folia 3m
maniekdoniu
15-11-11, 13:00
widze ,że nikt nie ma nic do powiedzenia hehe:d
jesli chcesz myc samochod kazdego dnia to sobie pomaluj na czarny mat :)
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?101621-H22A-EJ6-czarna-dzicz-lt-Boborobol-gt
półmat z folii.
maniekdoniu
15-11-11, 13:16
no szłyszałem ,że matowy cięzko utrzymać w czystości ale na czarnym ogólnie szybko widac brud itp nawet jak teraz mam w metaliku a ta hania w półmacie według mnie wyglada elegancko folia tez dobre rozwiązanie ale dochodze do wniosku ,że chyba nie u mnie i jednak bedzie lakierowanko nad kolorem musze sie jeszcze zastanowic. jaką firme farby polecacie w przypadku czarnego matu?
malowanie na czarny mat odradzam, bo jest BARDZO cięzko go utrzymać w czystości i od razu widac na nim mikrorysy od mycia itd(wiem bo mam)
może matowa folia jest lepsza w utrzymaniu, ale nie mam z nią doświadczenia
Son - Goku
15-11-11, 17:17
Zakurzony mat. . .
Przejechanie palcem po nim. . .
I ślad masz ten nie do zmycia.
maniekdoniu
15-11-11, 18:02
czyli jednak chyba wybiore metalik :d a co sądzicie o military green? mat
sensej jakbys miał czas to wez zapodaj jakąś fotke swojej hani w macie:d
ja nie bawiłbym się w żadne mapy chyba że auto ma więcej czasu spędzać w garażu niż jeździć ..
a co sądzicie o military green? mat
Może wyglądać ciekawie ;) Chociaż ja sosbiście wybrałbym czarny metallic ;)
maniekdoniu
17-11-11, 17:28
Widziałem na youtubie własnie taka honde civic maska dach bagaznik czarny mat błotniki drzwi i reszta zderzaki itp military green mat fajnie sie prezentowała ale u mnie to odpada bo jakby to wyglądalo jakbym miał zielona honde otwieram maske a tu czarna hehe lipa jednak chyba bedzie czarny metalik ale mat mnie kusi masakra a ztym przejechanym palcem to nie czaje czemu moze ślad zostawac jak na ten czarny mat acrys kładzie sie lakier twardy bezbarwny mat który przeciez nie powinien sie tak latwo rysowac
Czarny kolor czy to (pół)mat czy metalik generalnie jest podatny na zabrudzenie. Na pewno nie jest tak źle, że wystarczy przejechać paluchem i zostaje ślad, może to przypadłość lakieru, ale nie folii. Powiem tak - nowy imydż mojej hanny tak mi się podoba, że mycie jej raz na tydzień jest prawdziwą przyjemnością. :)
maniekdoniu
17-11-11, 22:59
wiecej sie o tym dowiem na form lakiernik mat to cos rzadkiego:d szczególnie u nas mi sie podoba :d twój pół mat tez elegancki
a moze spróbuj na czyms ten mat jaki byś chciał ? nie wiem chocby na zimówkach i zobaczysz jak z ich utrzymaniem :)
maniekdoniu
18-11-11, 14:54
zawsze mozna kombinowac :d ale troche szkoda mi siana na próby zwłaszcza ,że mam na styk narazie bynajmniej a na allegro minimum litr tego co ja chcem lakier firmy profix 1 l 72 zł bezbarwny mat tak samo tej samej firmy do tego daje sie utwardzacz w zależności ile da sie utwardzacza to lakier nabywa połysku jak wogóle sie nie da to jest 100 procent mat jak 25 % to pół mat jak 50 to juz bardziej w połysk idzie dla mnie pół mat był by spoko kolega z forum ma honde obklejąna folią pół mat i wygląda świetnie
Son - Goku
18-11-11, 15:20
pół mat i wygląda świetnie
Noo, pół mat lepszy dla oka.
maniekdoniu
22-11-11, 11:33
hej tak jak wcześniej napisałem zarejestrowałem sie na forum lakiernik i założyłem temat o czarnym macie jak kogoś to interesuje to podpinam link do tego temnatu
http://lakiernik.info.pl/viewtopic.php?t=4683 jednak zrezygnuje z czarnego matu i będe malować w czarny metalik chciałem lakier black ghost ale mnie nie stac bo litr kosztuje 250 zł a to i tak tanio. Chciałbym równiez zrobic fotostory z malowania mojej hanki ale to dopiero jak zgromadze wszystko co potrzebne narazie kupiłem 2 pistolety(sico hvlp dysza 1,4 oraz sico rp dysza 1,7 mm) osobno do podkładu i bazy pistolety dosyc tanie co nie oznacze ,że zle maluja oznacza to tylko ze wykorzystam je ze 3-4 razy i będą do niczego hehe, zakupiłem równiez szlifierke oscylacyjną mimośrodkową 450 w, kompresor będe mieć od kolegi który jest lakiernikiem i zapewne tez mi dużo pomoże pomieszczenie do malowania mam jest to sala około 50 m2 ogrzewana ale jest brak wentylacji temp około 20 stopni wstawie jeszcze farelki do środka zeby była tam jakas cyrkulacja powietrza(będe sciągac poszczególne elementy i je tam zanościc i tu sie własnie obawiam ze moze byc ciężej bo jak wszystko jest na budzie to podobno łatwiej a wszystkiego i tak nie zdemontuje przeciez i musze obczaic jeszcze miejsce do pomalowania tego co na budzie zostanie ) fotostory wstawie jak juz skończe będe wszystko dokumentować pozdro.