PDA

Zobacz pełną wersję : Płyn do wspomagania ukł. kierowniczego- dolewka czy wymiana ?

tronik1
11-11-11, 19:48
Ostatnio zauważyłem, że poziom płynu wspomagania jest poniżej minimum. Problemem jest pocący się przewód, który wychodzi od zbiorniczka. Moja wina bo jeszcze się za to nie zabrałem.

Czy warto spuścić i zalać układ nowym płynem do wspomagania czy wystarczy aby kontrolować poziom płynu przez dolewanie go ??

W manualu piszą aby był to olej PSF-V, II albo S. Jakiej firmy płyn polecacie ?

Pozdrawiam :)

Budziniak
11-11-11, 20:04
Jakiej firmy płyn polecacie ? Dla JDM-owych gejów to oczywiście only HONDA. Ja dolałem ATF-u Mobila bo taniej i tez działa.

zy warto spuścić i zalać układ nowym płynem do wspomagania czy wystarczy aby kontrolować poziom płynu przez dolewanie go ?? Uszczelnij to co się poci umyj porządnie aby nie było widać wycieku dolej płynu i używaj dalej fury.

nikog0
11-11-11, 20:05
Dla JDM-owych gejów to oczywiście only HONDA. Ja dolałem ATF-u Mobila bo taniej i tez działa.

hehe heh :)
ja u siebie robiłem raz dolewke bo w wyniku wypadku pękł wąż między pompą a zbiorniczkiem, kupiłem najtańszy w sklepie 1 litr za 13 zł chyba (kolor się zgadzał, tzn żółty) i od tego czasu minęło ponad 2,5 roku i wszystko w porządku.
Więc dolej jakikolwiek, tylko żeby kolor pasował i nie był zlany z jakiegoś samochodu tylko nowy :D

tronik1
11-11-11, 20:46
Dziękuję za odpowiedzi :)
Kupię w takim wypadku płyn jakiegoś 'lepszego' producenta i doleję- brakuje może z 100ml do średniego poziomu. A co jaki czas/przebieg radzicie zmianę płynu hamulcowego?? Mój ma już 4 lata i 80tys przebiegu.

fiodor88
12-11-11, 14:40
Ja też kiedyś dolewałem płynu i też kupiłem jakiś tani w sklepie i nic złego się nie dzieje. Także uważam, że nie ma sensu przepłacać.

Budziniak
12-11-11, 14:46
Mój ma już 4 lata i 80tys przebiegu. Ja średnio co pół roku przepompuje wszystkie odpowietrzniki ale to takie zboczenie zawodowe. Ty możesz to robić co rok bo koszt flaszki płynu nie jest duży a robota jest tak prosta że z pomocą kolegi dasz radę zrobić to w 20 minut mając po tym pewność że zrobiłeś to tak jak należy.

Saiti
12-11-11, 14:52
Dlaczego wydmuc**** mi płyn ze zbiorniczka? Wygląda, jakby było za duże ciśnienie w układzie, i po prostu mam wszystko pochlapane wokół zbiorniczka - czemuż tak?

wojti
12-11-11, 15:18
sprawdź oringi przy pompie, gdzieś dostje lewego powietrza uklad i dlatego tak się dzieje, ja przez 2 dni nie mogłem odpowietrzyć pompy i też rzygało mi plynem na zewnatrz. pojechałem kupilem oringi po 30 groszy za sztuke zalozylem i odpowietrzylo sie w kilka minut i do tej pory spokoj :))

tronik1
14-11-11, 19:18
Dziękuję za odpowiedzi :) naprawiłem już 'wyciek' z zbiorniczka od płynu do wspomagania. Uciekał w miejscu gdzie są podłączone wężyki do zbiorniczka. Rozebrałem wszystko wylałem ile się dało wyciągnąłem cały zbiorniczek, zalałem z 200ml nowego płynu wyrównując poziom, założyłem wężyki, zacisnąłem mocno i jest sucho.

pozdrawiam :)

Eska
31-12-16, 11:39
Zauważyłem że mam na minimum płynu do wspomagania kierownicy. Chciałbym dolać płynu. Jeśli doleję takiego płynu to będzie ok ?

K2 PSF PŁYN DO UKŁADU WSPOMAGANIA KIEROWNICY 500ml

Link:

http://allegro.pl/k2-psf-plyn-do-ukladu-wspomagania-kierownicy-500ml-i6581834313.html

bartek_levis
31-12-16, 13:32
a jaki masz obecnie ?

Eska
31-12-16, 15:29
Nie wiem jaki wlany jest obecnie dlatego że jeszcze nie uzupełniałem ani nie wymieniałem płynu do wspomagania kierownicy.

arthi
31-12-16, 16:08
Ja leję ten płyn, można mieszać z czym tam chcesz

Prestone Power Steering Fluid + Stop Leak

Eska
31-12-16, 17:52
dzięki, zamówię ten płyn który podałeś

marinn
14-01-17, 01:07
Ja leję ten płyn, można mieszać z czym tam chcesz

Prestone Power Steering Fluid + Stop Leak

Zgadzam się na małe wycieki pomaga, również polecam.

Tak czy siak płynu w tym układzie wspomagania się raczej nie wymienia. Wymiana może spowodować pojawienie się wycieków - tak z doświadczenia.

Poll
17-01-17, 22:15
Nic nie da takie łatanie i tylko szkoda przekładni. Tylko regeneracja/sprawna używka załatwi sprawę. Chyba, ze lubicie paciać polbruki i ulice.

Shcopek
18-01-17, 10:34
Był tu ze dwa lata temu pacjent, który do przekładni zastosował olej kujawski. Raczej bym go nie naśladował, ale może kolega będzie jakąś inspiracją xD

Wysłane z mojego HUAWEI P9 Tapatalkiem

MichałCK
18-01-17, 13:50
Zgadzam się na małe wycieki pomaga, również polecam.

Tak czy siak płynu w tym układzie wspomagania się raczej nie wymienia. Wymiana może spowodować pojawienie się wycieków - tak z doświadczenia.

Jak dolewacie jakiegoś szczocha z Auchana czy Tesco to co się potem dziwić.