PDA

Zobacz pełną wersję : Montaż klimatyzacji 5G 3d D15B2

jacek 1,5'91
09-05-07, 12:03
Kupiłem Civic'a w "prawie pełnym wypasie" brak tylko klimy.
Chce dokupić cześci na allegro i jakoś to złożyć.
Pytanie: co trzeba kupić poza chłodnicą klimy, pompą i rurkami ?
Elektryka chyba jest standardowo już pomontowana ? ( przycisk jest i świeci )(ten pod zaślepką).
Mocno podskoczy spalanie ? aktualnie (jeszcze się nią nie nacieszyłem 4-5krpm) pali 8-9l .
Napotkam jakieś typowe problemy podczas montażu, coś powinienem jeszcze zmienić w autku ?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie wskazówki.

majsterus
09-05-07, 12:45
nie opłaca sie....wymiennik ciepła,skraplacz spręzarka a czy będzie dobra??

nie wiem jak z kompem ale w momencie załączenia sprężaki powoduje większe obciążenie silnika a co za tym idzie sygnał że musi iść większa dawka paliwa na biegu jałowym

Octane
09-05-07, 13:27
czemu się nie opłaca, wręcz przeciwnie.
Ja montowałem, co prawda jeszcze nei nabiłem ale jzu siedzi.
Montaz jest b prosty i długo nei zajmuje. Wiazke masz w serii, wkładasz brakujace elemnty podlaczasz i juz.

UkiNH
10-05-07, 09:16
Octane a ile ci kosztowały wszystkie elementy? bo też właśnie myślałęm nad wsadzeniem klimy

Nowy Kubi
11-05-07, 13:27
Wiazke masz w serii, wkładasz brakujace elemnty podlaczasz i juz.

generalnie nie ma przedniej wiązki. Jest tylko wyprowadzenie z głównej. Zaślepione przy rezonatorze dolotu. Trzeba wiązke pasa przedniego i przekaźniki na pasie przednim dołozyć.
Generalnie cała klima w kawałkach chodzi po 800-1000 zł.

UkiNH
11-05-07, 14:27
a jak jest z kwestią innych elementów typu akumulator większa pojemność czy wystarczy 45Ah? i inne jakieś rzeczy trzeba wymieniać czy tylko sie dokłąda wymiennik ciepła,skraplacz spręzarke podłancza i chodzi?
pozdro

Nowy Kubi
12-05-07, 11:23
Akumulator ten sam. Generalnie na klimę składa się parownik zamiast takiej przejściówki pod deską, chłodnica, kompresor, osuszacz, rurki i węże, wiązka, przekaźniki, przycisk na panel.

UkiNH
12-05-07, 12:04
ok dzięki to wyruszam w poszukiwaniu klimy i biore się za montaż jak tylko nabęde:] no i jak już będe miał zakupioną to licze na pomoc przy montażu bo pewnie troche pytań będe zadawał :d

jacek 1,5'91
12-05-07, 12:08
Wielkie dzięki za szczegółowe info.
Zaczynam kompletowac :)

UkiNH
26-05-07, 17:04
już jestem w trakcie montażu klimy i mam mały roblem bo miałem klime od Vti czyli do silników "B" a mam"D" już wymieniłem łape i sprężarke i mam dwa pytania:
1. czy osuszacz jest ten sam w obu wersjach bo coś mi sie obiło o uszy że nie, i jeżeli nie ejst ten sam to czy będzie to miało jakieś znaczenie czy może zostać ten?
2. bo rurki do sprężarki mają mocowanie w inną strone czy można przespawać, czy zabardzo to go osłabi?

Octane
26-05-07, 21:58
1.osuszacz ten sam
2.poszukaj rurek od serii D a jak nei to da si eto przespawac.

UkiNH
28-05-07, 08:38
ok, a co sądzicie o osuszaczu czy go wymienić czy zostawić stary bo ponoć się co 3-4 lata wymienia???

[ Dodano: Pon 28 Maj, 2007 ]
aha jeszcze jedno pytanie w civicach 92-95 czynnik chłodzący to ten R12 freon czy ten nowszy chyba r134a? bo mam zatarte na sprężarce i niewidze za dobrze samo R widać:/

mic
28-05-07, 11:35
U mnie w civiku 93 jest R12 (freon).

Blend
28-05-07, 14:30
Osuszacz powinno sie wymienić na nowy bo stary jak jest wyjęty i otwarty to chłonie wilgoć z powietrza i pózniej nie działa jak potrzeba

UkiNH
28-05-07, 16:50
ok dzięki,
a co do osuszacza to niby miał wejścia zatkane szmatką, ale chyba go wymienie i tak dla pewnosci, a niewiedzie gdzie można dostać dość tanio?

podlez
19-12-07, 12:01
Trochę odgrzebię.
Robię przymiarkę do montażu w moim EG9 klimatyzacji.
Jest klima z Vgena z silnika D15B.
Wiem że łapa nie podejdzie do b16a2, ale co jeszcze. Piszecie że rurki idą inaczej, to prawda? A czy duży problem z tymi rurkami?
Na co jeszcze zwracać uwagę?
Klimę bym wymontował sam więc moge brać c otylko potrzebuje.
Jest to ponoć klimatronic JDM. Ma ktoś coś takiego?

Dzieki z góry za porady!

UkiNH
22-12-07, 18:06
różnicą między seriami D i B jest sprężarka, łapa do jej przymocowania i rurki do sprężarki, ja przerabiałem rurki bo miałem z serii B więc uciąłem końce dopasowałem do sprężarki zaznaczyłem pisakiem jak mają się schodzić z rurkami i poszedłem do spawacza aluminium i gotowe:] możesz mieć różnice też bo do 93r. nabijana klima była freonem, po tym roku r134a i różnią się wszystkie rurki końcami ale jak kupisz cały zestaw to niema problemu:]
również do 93 roku był termostat w parowniku na 2 przewody, a później na 3 więc też popatrz na to,
pozdro

Mariollos
29-01-08, 14:03
...Jest to ponoć klimatronic JDM. Ma ktoś coś takiego? ...

Ja właśnie kupiłem coś takiego, na razie leży w piwnicy na regałach, ale niedługo zamierzam się zabrać za montaż. Chcę to robić sam, wydaje mi się że to żadna filozofia. Jakieś wskazówki od osób które już montowały klimę samodzielnie?

W warsztacie zawołali 1000 zł za pełen montaż i odstawkę auta na 3 dni.

LukasEG8
11-06-11, 16:38
odświeżam temat

przymierzam się do monażu Klimatronica JDM z D15B
jak się ona może zachować na co dzień?

airman
12-06-11, 20:55
Jeśli wszystko odpowiednio przerobisz, to masz szansę, że będzie to fajnie działać. Roboty jest sporo bo układy klimatronika były tylko do aut z kierą po prawej stronie, więc część elementów to lustrzane odbicia i zupełnie nie pasuja do wersji europejskiej. Jeszcze nie spotkałem w PL civic'a z tym zestawem, niektórzy maja tylko same panele.

Teraz ja mam pytanie. Kupiłem klimę z coupe z końca produkcji, termostat jest na 3 piny a wiązka w aucie na 2. Jak to rozwiązać?

edit: już po temacie, wszystko znalazłem z manualu, trzeba dorzucić jeden kabelek.

bacek1
22-06-11, 11:14
witam czy wiecie na temat diody 3 stykowej nie wiem czy jest potrzebna czy można ją zastącić:confused::confused::confused:

januwek
26-12-11, 00:19
dobra odświerzam temat. chce założyć klime do EJ9 czy ktoś montował i ma może jakąś fotorelacje? jestem z tym zielony:( a może ktoś z okolic Wawy pomoże jak wszystko kupie?? jakie problemy moge napotkać? aha i czy to prawda że trzeba całą deske z przodu wywalac?

LukasEG8
26-12-11, 13:17
w 6 genie podejrzewam że będzie jak w 5,
aby zamontować skraplacz, parownik, wystarczyło zdjąć schowek i jeden stelaż, wpiąć sam klawisz do załączania, pod maską montaż rurek i reszty, chłodnicy, kompresora, osuszacza i podpiąć pod instalacje przekażniki