Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak się dostać do kolektora wydechowego?

miX3r
11-11-11, 15:58
No właśnie jak się do niego dorwać? Podobno jest ogromnie prze***ne się do niego dostać i go wymienić. Wykonywał ktoś taką operację?

Ordi
11-11-11, 23:14
podejrzewam, że chodzi o kolektor wydechowy...? Kiedyś rozbierałem podszybie u siebie i jakoś nie widziałem tam kolektora wydechowego - albo był tak dobrze schowany... :) Może by zajrzeć od spodu auta...?

Btw. Pękł?

miX3r
12-11-11, 15:47
Pękł. Mechanik mówił że dostawał ****icy żeby się do niego dorwać, po czym nazwał moją Hondę Chińczykiem :) Więc dała mu ostro popalić. Dobierał się do niej od spodu, i dużo pracy go to kosztowało. Myślałem że jest jakiś sposób na może jakieś szybsze dojście, wszakże to japończyk i może być jakiś sposób. Dlatego pytam ;)

Ordi
12-11-11, 20:14
domyślam się, że civic z rocznika 06-07...? Wtedy podobno były kolektory spawane i lubiły pękać... :confused:

TeeS1975
13-11-11, 01:05
poprawiłem temat, bo nie wiadomo ocb

butler.gdansk
11-07-12, 17:41
W momencie uruchamiania czuć czasem lekko spaliny a czuć to mocniej jak podkręcę obroty na jałowym biegu. Prawdopodobnie to pęknięty kolektor wydechowy... Ale to tylko moje domysły.
1. Jak można sprawdzić czy to faktycznie kolektor i czy ciężko się do niego dostać?
2. Podobno Honda przedłużyła gwarancję na niego do 6 lat (link) (http://www.fakt.pl/Sprawdzamy-czy-turbodiesel-Hondy-2-2-i-CDTI-jest-wart-uwagi,artykuly,144183,1.html) ponieważ ma wadliwe wykonanie.
Kupiłem Civica w zeszłym roku gdy miał 95000 przebiegu. W książce przeglądów ma wpis na 80000.
Teraz mam 105000 ale w ASO nie byłem. Czy zrobią mi ten kolektor w ramach przedłużonej gwarancji?

Ordi
11-07-12, 20:26
ktory masz rok civica? w modelach 06-07 to byl standard że pękały kolektory...

butler.gdansk
11-07-12, 22:41
ktory masz rok civica? w modelach 06-07 to byl standard że pękały kolektory...
Rocznik 2007 marzec. :(

Ordi
11-07-12, 23:29
to masz kolektor spawany (3 żeberka odlewane i ostatni dospawany). Od 2008r robili już pełen odlew i te już nie pękały. Zapytaj kolegę chyba BURIego - on chyba też zmieniał kolektor...

butler.gdansk
13-07-12, 09:58
Dostałem odpowiedź z HONDA Polska:
"Teoretycznie Civic z tego rocznika podlega wydłużonej gwarancji na kolektor wydechowy.
W każdym ASO Honda jest możliwość sprawdzenia po numerze VIN czy dany samochód podlega wydłużeniu gwarancji.
Do korzystania z niej mają szanse wszyscy klienci regularnie serwisujący swoje pojazdy u których stwierdzono występowanie objawu.
Prosimy o kontakt z ASO."
Jednakże po rozmowie z Panem z ASO w Gdańsku nic nie słyszeli o takowej gwarancji na Civica, aczkolwiek wymiana kolektora była prowadzona w Accordach (a to ten sam kolektor). Mimo to dostałem zapewnienie że jeszcze dadzą zapytanie w tej sprawie do Honda Polska.

mechanikhondy
14-07-12, 00:06
W civicach kolektory też strzelały. a dostęp jest silnie średni. trochę od góry a reszta od dołu nie jest to miła robota. Sam robiłem to 3 razy i za każdym razem kur.... sypały się na potęgę. w acc jest dużo lżej.

butler.gdansk
14-07-12, 13:00
Dostałem odpowiedź z HONDA Polska:
"Teoretycznie Civic z tego rocznika podlega wydłużonej gwarancji na kolektor wydechowy.
W każdym ASO Honda jest możliwość sprawdzenia po numerze VIN czy dany samochód podlega wydłużeniu gwarancji.
Do korzystania z niej mają szanse wszyscy klienci regularnie serwisujący swoje pojazdy u których stwierdzono występowanie objawu.
Prosimy o kontakt z ASO."
Jednakże po rozmowie z Panem z ASO w Gdańsku nic nie słyszeli o takowej gwarancji na Civica, aczkolwiek wymiana kolektora była prowadzona w Accordach (a to ten sam kolektor). Mimo to dostałem zapewnienie że jeszcze dadzą zapytanie w tej sprawie do Honda Polska.

No więc ciąg dalszy... Honda odmówiła mi wymiany kolektora ponieważ nie miałem u nich zrobionego ostatniego przeglądu na 100 tyś km.
ASO się tłumaczy że centrala żąda od nich w tym przypadku skan historii REGULARNYCH przeglądów, a ja mam zrobione już 109 tyś km i jest po ptakach... :(
Przegląd zrobiłem na 100 tyś we własnym zakresie.

Ordi
15-07-12, 15:39
kup uzywany kolektor odlewany i bedzie git. uwzywka nie jest taka droga...

butler.gdansk
15-07-12, 17:59
kup uzywany kolektor odlewany i bedzie git. uwzywka nie jest taka droga...
Hmm... Używki odlewanej na Allegro nie znalazłem. Wszystkie spawane (około 600zł). Jest jedna nówka ale za 900zł + wysyłka... To trochę dużo tym bardziej że za punkt honoru obrałem sobie nowe heble przed końcem wakacji. Nie za bardzo wiem gdzie jeszcze szukać.

mechanikhondy
15-07-12, 21:52
Napisz na emalie hondaczesci1@wp.pl może pomogę

butler.gdansk
16-07-12, 15:04
Czy ten by mi pasował? W opisie jest że od Accorda VIII... http://allegro.pl/honda-accord-viii-kolektor-wydechowy-2-2-citdi-i2456088593.html
Potrzeba dokupić jakieś jeszcze uszczelki?

buri
16-07-12, 16:45
wyglada na wlasciwy ale butler, ja bym na twoim miejscu sie z nimi klocil ze skoro wiedzieli ze w Twoim aucie jest wadliwy element, ktory w dodatku podlega WYDLUZONEJ gwarancji to powinni Ciebie lub poprzedniego własciciela o tym fakcie poinformowac i zaprosic na sprawdzenie/wymiane bo wiadomo ze to wczesniej czy pozniej peknie, a nie liczyc ze jakos sie przeslizgaja bo a noz klient nie zrobi przegladu po 100 bo juz nie musi...to nie jest z ich strony gest handlowy, ktory moga warunkowac regularnymi przegladami w aso, trylko element objety dodatkowa gwarancja.
zapytaj co o takim podejsciu sadzi rzecznik praw konsumenta. tak, jak napisali koledzy powyzej - to nie jest latwa naprawa - moj samochod stal w aso 4 dni zanim udalo im sie z tym uporac, zeby niczego nie uszkodzic, tez mowili ze mechanik to juz zdazyl ten samochod znienawidzic;)

uniu1
16-07-12, 17:27
Ale to jest kolektor od accorda VIII geny a nie od VII

butler.gdansk
16-07-12, 17:33
Ale to jest kolektor od accorda VIII geny a nie od VII
Hehh... Postaram się pokłucić jeszcze za namową buri-ego.
A jak Wy to widzicie? Warto się angażować w tą walkę?
W opisie tej aukcji jest błąd (dostałem info od sprzedawcy) że to od Accorda VIII i-dtec a nie i-ctdi.
Kwestia czy od i-DTEC pasuje do i-ctdi....

Ordi
16-07-12, 20:26
ja tez bym sie jeszcze kłucił z hondą o wymianę tego kolektora. Ewentualnie możesz ich postraszyć że zgłosisz to d orzecznika spraw konsumenta (tak jak powiedział Buri).
Co do kolektora z Accorda - musisz sprawdzić czy na 100% jest identyczny jak w civicu! Może sie okazać, że nnp. ma flansze pod turbo przesuniętą o głupi 1cm w którąś stronę w stosunku do tego z civica i wtedy dupa bo np. wydech ci nie spasuje...

EDIT:
Według katalogu Hondy kolektor z civica i Accorda mają ten sam numer katalogowy a więc są takie same - oczywiście mowa o 2.2 i-ctdi

butler.gdansk
20-03-13, 09:43
Tak oto wygląda zdjęty uszkodzony kolektor wydechowy...
Miejsc w których jest pęknięty chyba nie muszę pokazywać palcem.
Widać je szczególnie od środka.
Z zewnątrz szpary są mniej widoczne, ale widać sadzę przy pękniętych spawach skąd wychodziły nieszczelności

http://img705.imageshack.us/img705/4628/dsc03238qm.jpg

http://img607.imageshack.us/img607/7847/dsc03240jr.jpg

http://img845.imageshack.us/img845/2305/dsc03241s.jpg

http://img89.imageshack.us/img89/9880/dsc03243gb.jpg

http://img221.imageshack.us/img221/2433/dsc03244g.jpg

http://img845.imageshack.us/img845/4018/dsc03245fj.jpg

http://img834.imageshack.us/img834/3720/dsc03250qr.jpg

Paweł_Ski
25-07-14, 15:57
Butler, tak z czystej ciekawości.
Ile czasu zajęła Twojemu mechanikowi wymiana kolektora?
pzdr
PK

butler.gdansk
25-07-14, 16:23
Auto w warsztacie było 2 dni - łącznie poświęcili temu 14 godzin.

Paweł_Ski
25-07-14, 16:57
ok.
wymieniałeś również uszczelki?
z tego co wiem chłopaki z Kicinia nie wysyłają uszczelek z kolektorem.
pzdr
PK

butler.gdansk
25-07-14, 16:59
Oczywiście że uszczelki wymieniłem. Przy tak trudnym dostępie nierozsądne by było próbować na nich oszczędzać. Kupiłem je w ASO.

cebu
26-01-16, 09:00
Ogrzebuję temat, bo mam identyczne objawy: na postoju zaciąga spaliny do nawiewu. Podczas jazdy jest wszystko w porządku. Miałem nadzieję, że to coś bardziej prozaicznego (czyt. tańszego i łatwiejszego w naprawie), ale z symptomami wszystko się zgadza. Tylko ja mam niby rocznik 2008, więc powinien być niby pełen odlew, zgadza się?

buri
27-01-16, 08:41
Ogrzebuję temat, bo mam identyczne objawy: na postoju zaciąga spaliny do nawiewu. Podczas jazdy jest wszystko w porządku. Miałem nadzieję, że to coś bardziej prozaicznego (czyt. tańszego i łatwiejszego w naprawie), ale z symptomami wszystko się zgadza. Tylko ja mam niby rocznik 2008, więc powinien być niby pełen odlew, zgadza się?

niby tak, ale jak czujesz spaliny w kabinie to niestety ale najprawdopodobniej to kolektor
otworz maske, zdejmij oslone na silniku, odpal i popatrz, poniuchaj od strony grodzi silnika i bedziesz wiedzial

cebu
27-01-16, 11:35
Już niuchałem przy podniesionej masce i ewidentnie daje spalinami. Dodatkowo wczoraj i dzisiaj rano przy nierozgrzanym do końca silniku zaczęło coś "ćwierkać" z okolic kolektora. Po kilku minutach przestało.
No to szukam kolektora i znów na kanał (oprócz sprzęgła i DMF ostatnio wymieniałem przegub wewnętrzny z prawej strony).

butler.gdansk
27-01-16, 11:48
Jak sobie przypomnę akcję z kolektorem to była chyba największa robota w aucie.

cebu
28-01-16, 07:44
Szymon, nie strasz! Dużo Cię warsztat skasował za robotę? Wkładałeś nówkę (zamiennik) czy używkę?

butler.gdansk
28-01-16, 08:12
Wkładałem nówkę - odlew z polifta. Za robociznę skasowali mnie 700zł, pamiętaj kupić uszczelki też.

buri
29-01-16, 12:22
Jak sobie przypomnę akcję z kolektorem to była chyba największa robota w aucie.

troche ot ale u mnie jak do tej pory to najwieksza robota byla wymiana linii paliwowych - polecam sprawdzenie u Was jak bedziecie zdejmowac oslone podwozia, bo koncowki linii nie sa osloniete i u mnie byly mocno pordzewiale...
a na kolektor zalapalem sie w ASO, chociaz mowil mi doradca, ze po tej robocie mechanik szczerze znienawidzil moje auto ;)

George134
24-03-16, 21:09
Chcialem sie dzis tez dobrac do tej sucz jednej ale odpuscilem sobie poczekam jak zjade do pl zeby wymienili na warsztacie
Wymienialem sprzeglo i mase sam to byl pikus!! W uk wolaja kosmiczna kase za robocizne :/ mysle czy przy okazji nie zrobic porzadnego servisu silnika(sprawdzic lancuch i naprawic maly wyciek oleju z boku silnika)

Sent from my iPhone using Tapatalk

kasiora96
14-09-16, 15:50
Witam. Właśnie mam popękany kolektor wydechowy,i-ctdi mam pytanie ,czy kolektory oferowane na allegro pasują bo mają inne mocowania , chodzi mi o te blaszki przyspawane do orgina lnego kolektora jest ich 3 a w tych na allegro ich nie ma , są zastąpione takimi jakby wypustkami i jest ich 2.

remi_k
12-12-16, 17:14
Dołączam sie do pytania, czy gotowe zestawy z alldrogo pasują, sa trwałe? Zakładał ktoś?

Saawrel
13-12-16, 00:09
Ja mam takie z all-drogo, taki http://allegro.pl/kolektor-wydechowy-honda-accord-civic-2-2-i-ctdi-i6175280760.html#thumb/2, z tego co wiem to nie było żadnych problemów z montażem. A jak z trwałością to nie powinno być problemów to to pełny odlew, zapewne przeżyje ten samochód kilka razy.;)

remi_k
13-12-16, 01:14
No dobra a jak z średnicami otworów? są takie same jak oem, nie za małe?