PDA

Zobacz pełną wersję : Piski przy wiekszych predkosciach !!

soss
09-05-07, 08:20
Hej klubowicze!

mam duuzy problem,posiadam civica sport z 2004 roku
mianowicie przy predkosciach ok 100 km/h przy jezdzie na piatym biegu lub na czwartym gdy puszcze pedal gazu to slychac pisk a gdy nagle dodam gazu to przestaje!odglos dochodzi raczej spod maski badz ze skrzyni biegow!nie mam pojecia co to moze byc!

pomozcie jesli wiecie co to moze byc!

z gory dzieki!!pozdrawiam

mileju
09-05-07, 16:52
Ja mam to samo w Hondzie tylko ze jeszcze slabo slyszalne. W Hondzie powiedzieli mi ze jest to lozysko oporowe w skrzyni biegow. Zeby sie upewnic too sprawdz czy jak wcisniesz sprzeglo nadal slychac te szumy, jesli nie slychac too napewno jest to lozysko.

soss
10-05-07, 10:20
Dzieki ze odpisales!

Bylem u mechanika i powiedzieli ze to faktycznie skrzynia biegow!
Jestem ciekawy ile wyniesie naprawa w serwisie Hondy bo mechanicy powiedzieli ze nie ma czesci by to naprawic!

Jakbys naprawial to napisz co i jak !

Pozdrawiam z Bydgoszczy

_reggie_
10-05-07, 17:45
Witam.

Ja mam to samo ale jeżdżę już z tym pół roku (fakt niewiele bo jakieś 10 tys. km).
Mam znajomego, który pracuje w serwisie (fakt nieautoryzowanym, ale robią głównie Hondy) i stwierdził jasno, że łożyska w skrzyni to:
1. problem b.częsty (nawet po 60-70 tys. km);
2. komplet tych łożysk to jakieś 600-700 zł.+wymiana (pewnie ze trzy stówki będzie bo jest troszki roboty);
3. nie kazał wymieniać póki metaliczny odgłos nie będzie znacznie zagłuszał odgłosów silnika.
W związku z tym nie wymieniam póki co.
Ale z powyższego wynika, że można się tu zamknąć w kwocie 1000 zł. (oczywiście nie w ASO).

Rozwiązania masz zatem dwa (moim skromnym zdaniem:) :
1. albo się wstrzymasz (jak ja) rozejrzysz po warsztatach bo łożyska da się jakoś zamówić albo w ASO pogadaj z jakim mechanikiem może Ci zamówi po kosztach...
2. albo kupisz jakąś używaną skrzynię biegów (też jakieś 800-1000 zł.), tyle, że nie masz żadnej pewności, że za m-c nie będzie to samo się działo...

Generalnie problem ten nie jest jakoś specjalnie wielkiej wagi, więc na spokojnie przemyśl sprawę, bo ASO to Cię skasuje pewnie potwornie...

Pozdrawiam :)