Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obrotomierz niedziała

kubaty
23-05-05, 18:06
dzisiaj dziwnym trafem postanowiłem złozyć do kupy cały aparat zaplonowy i zapalił?????normalnie zore błedów w ecu?.ale niestety niedziała obrotomierz szukałem w manualu znalazłem schemat. wiem ze ejst podlączony obrotomierz gdzieś do cewki zaplonowej ale może ktoś wie gdzie doklądnie? niewiem czy to tam przy cewce szukać usterki czy w tych zegarach?prosze o pomoc

pozdrawiam

turner1983
22-06-05, 23:15
musisz sprawdzic czy czasem ktorys z czujnikow w aparacie nie jest walniety. przewody od czujnikow sa w tej wiekszej kostce w ktorej jest zajetych 7 pinow. 6 pinow to czujniki, po dwa na kazdy. przewody od danego czujnika sa tego samego koloru. porownaj rezystancje czujnikow moze ktorys kaput

wolfgang3
28-12-13, 21:33
podepne się pod temat, u mnie po odpaleniu samochodu nie działa obrotomierz, za to po przejechaniu 20-30km zaczyna działać, wystarczy że wyłącze i włącze samochód i znowu nie działa. miał ktoś taki przypadek albo wie ktoś gdzie leży przyczyna ?

Muzyk-Grzes
29-12-13, 20:46
Za obroty odpowiada moduł zapłonowy (a nie czujniki) i radzę się już w nowy zaopatrzyć nim ten padnie całkiem i obdarzy cie "nieruchomością"