Zobacz pełną wersję : używany gaz do d13b2
witam. mam dziś kilka pytań odnośnie montażu instalacji LPG. mianowicie mam civica d13b2 i myślę założyć do niego LPG. mam instalacje która była w clio 1 z silnikiem 1.4 energy tylko tak. dziś szukałem tej instalacji i znalazłem tak: butle, parownik, przełącznik na którym pisze BRC elegant 51, jakiś niebieski okrągły czujnik pomiędzy rurkami.
i tu moje pytanie. co jeszcze powinno być?? nie powinno być jakiegoś komputerka?? proszę o wyjaśnienie co potrzeba jeszcze i najlepiej pokazać zdjęciami bo nie bardzo orientuje się jak co wygląda( puszka to puszka)
następnie gdybym chciał założyć ten gaz to jak byłby on podłączony do kolektora? w clio były wtryski i tam było to jakoś inaczej podpinane a tu jest gaźnik wiec co trzeba zastosować??
i pytanie jak zrobić by pompka paliwa się wyłączała kiedy załączy się gaz ponieważ w d13 jest pompa mechaniczna. proszę o pomoc z góry dzięki
vnv_nation
11-11-11, 17:06
Z tego co piszesz wynika tylko tyle, ze laik jestes totalny. Odpusc sobie temat. Chcesz miec gaz w aucie to jedz do warsztatu ktory sie tym zajmuje i ci zaloza.
gdybym chciał jechac do warsztatu to bym pojechał a nie pytł na forum. juz co do gazu wiem wszystko tylko nurtuje mnie sprawa pompki. w d13 jest pompka paliwa mechaniczna i tu są schody jak ją wyłączyc. jakies pomysły??
sam założysz bo to nic trudnego generalnie nie jest tym bardziej do gaźnika ale co z papierami? żeby to wbić w dowód musisz mieć fakturę i świadectwo homologacji, a bez pieczątki w dowodzie nie przejdzie honda przeglądu.
sam założysz bo to nic trudnego generalnie nie jest tym bardziej do gaźnika ale co z papierami? żeby to wbić w dowód musisz mieć fakturę i świadectwo homologacji, a bez pieczątki w dowodzie nie przejdzie honda przeglądu.
tak. ostatnio poruszyłem tą sprawe i tak:
całą instalacje od butli + butle + wlew przeciągne sam, podłącze parownik, mikser. zostawie tylko elektryke i podjade do gaziarza. za podpięcie elektryki, sprawdzenie szczelnosci i papiery zapłace 80zł. i moge normalnie wbic pozniej w dowod. jedynie musze gdzies dostac mikser do hondy a kompletnie nie wiem gdzie to moge dostac
dla mnie gazownik, który robi takie rzeczy jest "śmieciarzem" porządna firma nie bierze sie za łamanie prawa:/ zgodnie z ustawą nie wolno montowac uzywanych instalacji.
pompke paliwa rozłacza sie w prosty sposób na przewodzie plaiwowym zakładamy zawór elektromagnes. w momencie przełaczenia na LPG zawór odcina dopłym PB i tyle zawór ten kosztuje w granicach 80-100zł za landi. przy gaźnikowcu nie ma za duzo elektryki do podpinania tylko przełacznik steruje cewkami i przekaźnikami na reduktorze oraz na cewce z zaworze LPG. nie wiem co jeszcze napisać. pozdr
vnv_nation
13-11-11, 17:55
No ale gosc pieniedzy nie ma a kombinuje jak kon pod gore doslownie. Nie stac cie na jezdzenie autem to kup bilet miesieczny. Chcesz jezdzic taniej szkoda ci na benzyne to jedz do gazownika na montaz, za nowa instalacje do starego gaznikowca zaplacisz pewnie max 1300zl wiec nie sa to duze pieniadze.
Sorka, że dorzucę swoje 3 grosze. Po prostu pojedź do porządnego warsztatu tam gdzie Ci zamontują gaz a nie sam będziesz się tym zajmował moim zdaniem jeżeli tutaj pytasz czy jeszcze coś brakuje z tego co wymieniłeś to nie znasz się na rzeczy i na pewno coś byś źle podłączył, pewnie nie dokręcił byś coś nie tak i dopiero by były problemy i mogło by dość tragedii powiedzmy, że masz wyciek gazu ktoś rzuci petardę pod twój samochód i już wyobraź co z nim może się stać.
Ten co kombinuje 2 razy więcej traci.
no nie moge.;:D
rozumeim d13 ze pali za duzo w porownaniu do mocy. ale zeby jeszcze osczedzac na zakladanie gazu to juz wgle smiech na sali:D
wez tak jak wyzej kolega napisal kup migawke:}
nie chce Ci dogadywać albo coś bo sam zakładałem gaz w swoim aucie ale zanim zabrałem sie do roboty to dobry miesiąc siedziałem na necie i przestudiowałem temat na tyle ze chyba nie jeden gazownik tyle nie wie, takie pytania jak ty tu zadajesz były dla mnie oczywiste. Potem zabrałem sie do roboty i podeszłem do tego z pewnym dystansem, wszystko sprawdząłem po 3 razy w necie i dlatego auto jezdziło długo i bezproblemowo. Zalozenie instalacji tym bardziej do gaźnika nie jest trudne ale do kogoś kto ma temat ogarnięty, przynajmniej w teorii, wbrew pozorom można narobić duzo z pozoru błachych błędów przy instalacji i potem bedziesz więcej to naprawial i sie wkur.. niż wogole jeżdził o ile nie dojdzie po drodze do jakiegoś wypaku.
A co do gazownika który chce ci na to papier wystawić to niezły kamikadze.
co do gazu w d13b2 to mam mieszane uczucia kiedys takie eg3 posiadalem benzyny palilo tyle co maluch 5.5 trasa 7 miasto gazu do okolo 10 czasami 11 wiec mniej wiecej nie ma chyba sensu lac za 30zl gazu jak mozna za 35zl robic te same km bez meczenia sie z wypalaniem i zamulaniem i tak juz slabego silnika chyba ze ktos woli gaz zamiast benzyny
proste musisz zastosowac elektro zawór do paliwa ręczny lub mechaniczny (starszy typ) wpinasz go w przewód paliwa dochodzący do pompi a co do podpiecia zasilania gazu musisz miec mikser gazu zakładasz go na ganiki kosz jakies 25-50zł