PDA

Zobacz pełną wersję : Stukanie prawego bębna przy delikatnym hamowaniu,zwalnianiu!

airman
08-05-07, 22:05
Witam. Gdy lekko wciskam pedał hamulca np zwalniajac do świateł słysze głośne stukanie w prawym bębnie.Gdy hamuje silniej nie ma zadnego problemu.(stukanie przy pedale wciśniętym max 2-3cm). Auto mam dopiero 3 miesiące zanim je kupiłem tyły były robione. Raz zdjąłem ten prawy bęben i tam wszystko gra-okładziny i wszystko jak nowe, poruszałem troche cylinderkiem i przez jakies 100km było cicho, ale stukanie wróciło...

Może trzeba tam podregulowac jakiś luz? p.s gdy delikatnie podczas jazdy podciagne ręczny też stuka.
Pozdr

sodaone
09-05-07, 09:54
Sprawdziłeś w jakim stanie są bębny od wewnętrznej strony? Czy nie ma rantów, garbów i tego typu rzeczy?

Wally
09-05-07, 10:21
Abo lekki rant albo nie sa idealnie okragle

skolopendra
09-05-07, 16:06
może łożysko padło

airman
09-05-07, 17:10
łozysko ciche..bęben też wygląda ok i jest równy. Jak pisałem po mojej małej ingerncji było ok przez jakiś czas..a wtedy właściwie tylko zjąłem i założyłem bęben bo wszystko wyglądało ok. W wolnym czasie spróbuje jeszcze raz to oblookać..

3dan
09-05-07, 17:46
u mnie tez stuka tylko w lewym bebnie u ja znalazlem przyczyne tych stukow tu jest linki do tematu moze ktos cos podpowie:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=27724

Moruso
09-05-07, 17:50
Sprobuj moze porzadnie wyczyscic wenetrzna strone bebna i okladziny szczotka druciana.Ja mialem taki objaw ze strasznie mi tarło i zgrzytało cos przy hamwaniu,myslalem ze sie klocki koncza,ale okazalo sie ze sa prawie nowe.Wyczyscielem cale bebny porzadnie(a troche syfu bylo) i juz jest cicho;)

misiek1980
10-05-07, 02:31
moze zle wyregulowane rozwarcie szczek za mocno lub za luzno po tej stronie lub nie nasmarowane przy kontakcie szczek z metalem u mnie strasznie piszczalo bo byla wlasnie korozja na laczeniu szczek z metalem