PDA

Zobacz pełną wersję : duze spalanie D16Y3-pomocy!

kanio1
09-11-11, 16:24
Bo jak na moje oko moje D16Y3 jakos chyba za duzo spala (26l na 236km) i to przy mega spokojnej jezdzie +dochodzi czasem dlawienie sie :/
2 rzecz jaka zauwazylem to ze na parowniku mam naklejke 100HP (wiec chyba powinno go "starczyc" do 100 KM ) a moj silnik to D16Y3 wiec 113 KM... Czy sa jakies konsekwencje zalozonego parownika? Bo chyba powinien byc o nominalnie wiekszej mocy?

vnv_nation
09-11-11, 16:37
Czy sa jakies konsekwencje zalozonego parownika? Bo chyba powinien byc o nominalnie wiekszej mocy?

Konsekwencje zalozenia mniejszego parownika masz na swoim przykladzie. Swoja droga ciekawe kto wpadl na taki genialny pomysl.. parownik moze byc za duzy, ale nigdy mniejszy niz moc silnika

kanio1
09-11-11, 17:45
to mnie wlasnie ciekawi.. czyli wszelkie efekty "uboczne" wywolane sa zlym doborem parownika? A mam jescze 1 pytanie. Skoro mam instalacje gazowa na gwarancji to czy moge w jej ramach wymienic parownik? Czy juz za pozno i musze podziekowac klientowi ktory zakladal gaz?

mlodyxx
09-11-11, 17:50
raczej powinni w ramach gwarancji wymienic tylko musisz sie o to odpowiednio upomniec bo beda cie zbywac

kanio1
09-11-11, 23:37
pytam czy powinni wymienic bo do tego gazownika mam okolo 60km.. a nie oplaca mi sie tak krecic bez celu... Czyli w sumie jest to wina zakladu bo to oni nie odpowiednio dobierali rzeczy do instalacji?

jasiek09
10-11-11, 20:12
Za mały parownik też da się źle ustawić tak jak jest to zrobione w twoim przypadku.