Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gaśnie, check engine i kontrolka świec

Młody.J
09-11-11, 15:53
Panowie potrzebuje porady.

Auto: Civic EP4 '02 CTDI, w moich rękach od dwóch tygodni.

Sytuacja wygląda następująco: samochód gaśnie podczas jazdy. Po zatrzymaniu nie odpala przez ok 10 minut. Po zapaleniu pali się kontrolka chceck engine i kontrolka świec, ale auto jeździ normalnie.
Dodam, że sytuacja taka wydarzyła się dziś po raz drugi. Po pierwszym razie kontrolki paliły się przez ok 2 dni, po czym same pewnego dnia zgasły.

Ktoś miał podobne objawy?

tomasz600
09-11-11, 16:39
Czyściłes EGR?

genior
09-11-11, 17:39
wielokrotnie juz spotykany problem
prawdopodobnie do wymiany pewien czujnik
ale który to Ci powie podpięcie pod komputer

mycek
11-11-11, 17:03
dokladnie, w d16v1 takie objawy wystepuja przy uszkodzonym czujniku polozenia walu albo przy uszkodzonych przewodach od czujnika polozenia walu do komputera. podepnij pod komputer i bedziemy analizowac jak podasz kody bledow.

Młody.J
12-11-11, 12:30
Diagnoza poprawna. Po podpięciu pod komputer ASO wyskoczył błąd czujnika położenia wału i błąd obwodu czujnika położenia wału. Czujnik już zakupiony, czeka na wymianę.
Dam znać jak odbiorę auto z serwisu.

mycek
12-11-11, 22:48
mogles mowic bo ja mam stary czujnik od swojego. u mnie okazaly sie ubite przewody. moglem ci swoj pozyczyc do testow :) zawsze bys wiedzial czy czujnik czy kable. u mnie po wymianie czujnika dalej szalal. dopiero po wymianie kabli sie unormowalo :)

Powodzenia, daj znac jak tam postepy.

Młody.J
16-11-11, 21:38
Dzięki, ale teraz już za późno :) Czujnik wymieniony, problem rozwiązany, wszystko działa jak powinno :)

mycek
17-11-11, 11:36
grunt ze wszystko dziala :)