PDA

Zobacz pełną wersję : Przednia szyba civic coupe

fr3ak
08-05-07, 14:27
Witam,

Mam dosc nietypowy problem apropo szyby przedniej w wersji Civic Coupe 94'
Pomijajac to ,ze szyba jest porysana to nadodatek odbija mi deske rozdzielcza i czasami nie jestem wstanie nic widziec przez nia.

Czy jest sens wymiany szyby ?
I przedewszystkim czy dostane taka z filtrem UV bo jestem niemal pewien ,ze z odbiciem deski bede mogl tam na spokojnie zapomniec.
Jezeli ma ktos informacje na temat cen takich szyb to prosze pisac.

Z gory dziekuje :uhh:

Lcfr
08-05-07, 16:31
sens jest...

majac auto z 5gen to juz są autka dosc wiekowe i maja często porysowane szyby...
nawet bez filtra UV jak sie wymieni szybe to jest pozytywny efekt....

sam mam auto z 94 z oryginałem przedniej szyby i męczą mnie te rysy ;/
w drugim aucie z 92 własnie z tego powodu wymieniłem szybe...

tak czy inaczej:
koszt 400-500zł - zwykła szyba - zamiennik pilinkton (z lub bez) przyciemniana góra...

wady:
- każdy bedzie dochodził dlaczego została wymieniona itd-ludzie nie wierzą, ze z powodu rys....
- koszt

zalety:
-nowa szyba, brak refleksów i odblasów-inny komfort jazdy...

Wally
08-05-07, 16:46
Wady:

1. podczas wycinania szyby moze sie okazac ze w okolicach slupka lub podszybia jest rdza i zaczynaja sie koszty. Wiem co mowie bo w poprzednim civicu mialem pecha - pekla mi szyba i na szczescie ubezpieczyciel to przewidzial i przyslal mi ekipe to wymiany przedniej szybki. Niestety po wycieciu, w miejscu innym niz nastapilo pekniecie, koles od szyb zauwazyl dosc powazne dziury w okolicach dachu i powiedzial, ze nie da sie szybki przykleic bo klej sie odparzy i szyba peknie w okamgnieniu. Dodam tylko, ze w miejscu wspomnianych dziur nie widac bylo na zewnatrz zadnych oznak problemow - moze to przez szyber ?? Who'y knows. W rezulatacie szybka to koszt ok 450pln, wymiana kawalka dachu 600pln... Szkoda ale pozniej i tak popedzilem Hanne bo nie chcialem pakowac sie w kolejne niespodzianki.

2. jesli auto jest juz mocno wyklepane na dolach i buda zaczyna sie rozjezdzac, to szyba stanowi dosc powazny element konstrukcyjny. Oby sie nie okazalo, ze po wyjeciu starej szyby, nowa nie bedzie pasowac a to jest mozliwe - kilka przypadkow tego typu opowiadal mi koles z Jaan Auto Glass podczas wymiany szyby u mnie w starym Civic

Lcfr
08-05-07, 19:47
Wady:

1. podczas wycinania szyby moze sie okazac ze w okolicach slupka lub podszybia jest rdza i zaczynaja sie koszty. Wiem co mowie bo w poprzednim civicu mialem pecha - pekla mi szyba i na szczescie ubezpieczyciel to przewidzial i przyslal mi ekipe to wymiany przedniej szybki. Niestety po wycieciu, w miejscu innym niz nastapilo pekniecie, koles od szyb zauwazyl dosc powazne dziury w okolicach dachu i powiedzial, ze nie da sie szybki przykleic bo klej sie odparzy i szyba peknie w okamgnieniu. Dodam tylko, ze w miejscu wspomnianych dziur nie widac bylo na zewnatrz zadnych oznak problemow - moze to przez szyber ?? Who'y knows. W rezulatacie szybka to koszt ok 450pln, wymiana kawalka dachu 600pln... Szkoda ale pozniej i tak popedzilem Hanne bo nie chcialem pakowac sie w kolejne niespodzianki

dobra informacja

wiele aut z tych lat (5/6 gen) moze juz miec problem z rdzą w tym miejscu
czasem (w moim starym białym sedanie) pomaga wspawanie tylko rantu trzymajacego szybe
czasem wiaże sie to z wiekszymi naprawami ;/

pepesh
09-05-07, 11:06
mnie tez zawsze denerwuja odbicia deski w przedniej szybie, szybe wymienilem niedawno bo mialem peknieta, w sloneczny dzien nadal mam odbicia deski w szybie centralnie przede mna i jest na to tylko jedna rada - okulary przeciwsloneczne z polaryzacja likwiduja wszelkie przeszkadzajace odbicia i mniej sie wzrok meczy