PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z praca silnika.

lszczygiel
08-05-07, 11:13
Witam wszystkich.

Honda Civic Coupe 1.6 105 KM 96r.
Pojechal na regulacje zaworów bo troszke stukały. Gość ustawił i po odpaleniu silnika wszystko super sie wyciszylo ale zauważyłem maly problem. Mianowicie po przysłuchaniu sie pracy silnika przy wydechu co jakis czas ma malutka przerwe. Poza tym jak jade np. na 2 biegu i puszcze gaz samochod zwolni do minimalnych obrotów i powinien jechac równo a po tej regulacji niestety szarpie samochodem. Mniej wiecej w rytm tych przerwań które mozna uslyszec przy wydechu. Poza tym znacznie obniżył sie poziom wolnych obrotów silnika. Po resecie komputera jest troche lepiej ale dalej troszke za niskie.
Podkreślam ze przed regulacja wszystko bylo idealnie a luz byl za duzy na warorach. Zawory zostały ustawione według ksiązki wiec wszystko niby jest ok.

Prosze o pomoc :)

Pozdrawiam
Łukasz

Lcfr
08-05-07, 16:37
Witam wszystkich.

Zawory zostały ustawione według ksiązki wiec wszystko niby jest ok.

jakiej książki?
jaki luz zaworowy został ustawiony??

Randall
04-09-07, 10:42
Mam podobne objawy po wyregulowaniu zaworów i resecie ECU. Czuje takie minimalne drgnięcia silnika jakby na ulamek sekundy przerywał.. lszczygiel, wyjasniles swoj problem??

Konrad84
04-09-07, 13:12
Ja zawsze po regulacji zaworów (ASO) proszę o regulację silnika i wszystko jest ok. Coprawda nie chciał mi powiedzieć co dokładnie regulują, wiem napewno, że obroty biegu jałowego.

Randall
05-09-07, 00:56
Wymienilem swiece, kopułke i palec i jest troszke lepiej. Na dniach jade jeszcze zaplon ustawic bo moze byc cos przez to. Mam takie wrazenie jakby mi sie troche moment obrotowy przesunal do góry bo na dole to taki lekki mul a od 3 tys drze asfalt. Wiadomo ze D15B2 nigdy nie jest specjalnie zwawy na dole ale bylo troszke lepiej.. Zobaczymy co z tego bedzie. Jak ktos ma jakies pomysly to niech pisze :d

kamilek1916
05-09-07, 10:56
witam...
mam podobny problem... na drugim biegu szarpie wyglada to tak jakby samochod sie dusil :/ do tego strasznie duzo pali i nie mam zielonego pojecia co z tym zrobic jesli macie jakies sugestie to z gory dziekuje... dodam jeszcze ze to honda z 98 roku a co do tego samego spalania to tankuje za 50 zl i robie ledwo 100 km przy spokojnej jezdzie :/:/

Konrad84
05-09-07, 11:01
kamilek1916, przyczyn może być dużo (filtr paliwa, powietrza, świece, coś w układzie dolotowym powietrza itp. itd.). Jeżeli nie wiesz co było robione w twoim aucie, to lepiej pojedź do mechanika, bo wymiana wszystkiego po kolei będzie droższa.

kamilek1916
05-09-07, 11:04
no wlasnie o samochodzi niewiele wiem jak sie pewnie domyslasz to niedawno go kupilem wiem tylko tyle ze byl wymieniany filtr powietrza i przeguby a reszta to jeden wieki znak zapytania... no coz powiedz mi jeszcez jelsi mozesz gdzie w warszwie jezdzisz robic swoja honde...

Konrad84
05-09-07, 11:09
albo sam, albo aso aries motor. Wejdź na dział regionalne/warszawa. Jest przyklejony temat warsztaty polecam/odradzam.