Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civicc Vgen. 92r - mechanizm otwierania okna

DjTim
05-11-11, 15:29
Witam jakim sposobem odłączając kable z mechanizmu otwierania szyby można sprawdzić czy sam mechanizm jest sprawny, czy można podłączyć do niego zasilanie i to sprawdzić, jeśli tak to jak?

mlodyxx
05-11-11, 15:33
mozna jak podepniesz z akumulatora prad to powinien dzialac zalezy jak podepniesz przewody w jedna strone podnosi jak je odwrocisz to ci opusci

DjTim
05-11-11, 15:39
ale tam jest kilka tych kabli chyba 4

birchie
05-11-11, 20:52
Jeśli dobrze pamiętam- w przypadku silnika kierowcy podpinasz te z kolorem czerwonym RED-YEL i RED-BLU

DjTim
06-11-11, 11:24
No i nic czyli silnik to wymiany?

birchie
06-11-11, 11:41
Na to wygląda.

DjTim
06-11-11, 11:52
Ale to mnie zastanawie że na przycisku od strony kierowcy nie działa przycisk opuszczania szyby od pasażera

birchie
06-11-11, 12:15
Kolego, usystematyzujmy to trochę: rozumiem, ze nie działa Ci silnik podnoszenia szyby kierowcy i równocześnie z przełącznika drzwi kierowcy nie daje się opuścić szyby pasażera? A czy opuszczanie szyby od strony pasażera działa?

Tak czy owak- jeśli silnik sprawdzałeś poprzez bezpośrednie podpięcie do akumulatora i nie działał, to jest on do wymiany.

DjTim
06-11-11, 12:27
Sprawdziłem wczoraj silnik na zasilaniu z akmulatora i 0 reakcji. Od strony pasażera szyba dział na przycisku, lecz od strony kierowcy guzik opuszczania szyby pasażera nie działa natomiast co dziwne blokada która jest od strony kierowcy działa.

mlodyxx
06-11-11, 13:20
a mechanizm sprawdzalec podaczajac bezposrednio pod silniczek ?tam sa tylko dwa przewody o ile pamietam niebieski i czarny przelaczni odwraca bieguny i dltego ma dzialac w dwie strony , jesli nie chodzi to do wymiany a z tym ze przelocznik kierowcy nie otwiera szyby pasazera to na pierwszy ogien sprawdz wtyczke ktora jest w drzwiach ta co idzie z slupka przy duzym przebiegu auta potrafi zawodzic

birchie
06-11-11, 13:25
DjTim, przy sterowaniu szybą pasażera z przełącznika kierowcy na przewodach BLU/YEL oraz BLU/GRN powinno pojawiać się napięcie. Czyli wiadomo- multimetr w łapki, masę weź gdzieś spod deski a plus masz na którymś z podanych przewodów w zależności od ustawienia przełącznika kierowcy (wepnij się w kostkę, w miejscu, gdzie wychodzą przewody). Oczywiście nie zapomnij o odblokowaniu sterowania szybą! Jeśli plus się nie pojawi- istnieje ryzyko, że sterownikowi stało się jakieś kuku. Jeśli plus się pokaże- wtedy musisz niestety po kawałku sprawdzać przewody BLU/YEL, BLU/GRN na całym odcinku aż do drzwi pasażera. Duża szansa,z że po dordze coś się odpięło.

DjTim
06-11-11, 13:47
Dziwna jest ta sytuacja bo teraz z ciekawości rozebrałem boczek od strony pasażera i do kostki z przyciskami gdzie wchodzi wtyczka z kablami są u góry kostki trzy kable

ŻÓŁTO BIAŁY
NIEBIESKO ZIELONY
NIEBIESKO ŻÓŁTY

Z ciekawości do każdego z nich wpiołem zasilanie 12v
i ku ździwnieniu opuszczanie szyb zaczeło działać jak od pasażera tak od kierowcy więc uszkodzenie silniczka już odpada, bezpieczniki sprawdzone wszyskie, ewidentnie w którymś z przewodów brakuje 12 v, który kabel odpowiada za zasilanie tej kostki i czy w tym miejscu jest zasilana czy innym.

Który kabel w kostce drzwi odpowiada za zasilanie tego układu ?

birchie przewody są ewidentnie dobre tylko brak zasilania na przełącznikach otwierania szyb wie ktoś jaki kabel odpowiada za zasilanie ? bo nie mam sechamu

DjTim
06-11-11, 15:37
pomiarami doszłem do kości w drzwiach na kości wchodzącej do drzwi jest zasilanie a na kości w drzwiach napotkałem jeden zasniedziały bolec a 2 urwany czy gdzieś dokupie taką kostkę ?

birchie
06-11-11, 15:55
choćby tu na forum :) równie dobrze możesz dokupić przewód, piny i pociągnąć sobie to samemu.

Jesli jeszcze potrzebujesz- oto schemat:

http://www.civic5g.pdg.pl/silnik.php?art=elektryka_szyb

P.S> a nie pisałem o przewodach BLU/GRN i BLU/YEL? :) podczas operowania przełącznikiem kierowcy- wybiórczo stają się przewodami plusowymi. Podczas operowania przełącznikiem pasazera- są minusowe . WH/YEL odpowiada chyba BLU/BLK ze schematu.

DjTim
06-11-11, 16:09
Te piny można wyjąc z kostki i wstawic nowe ?

birchie
06-11-11, 16:11
W zasadzie powinno się dać. Ja kładłem elektrykę samemu i po prostu przeciągnąłem kable przez otwory w kostce ;)

DjTim
06-11-11, 16:16
jak rozmiarowo są te piny ?

birchie
06-11-11, 16:19
Nie pamiętam dobrze... jakieś 1,5 mm? Coś tam musisz zaimprowizować. Co najwyżej trochę lutowania i będzie hasać ;)

DjTim
08-11-11, 13:01
Odnowiłem całą kostke wraz z kablami i wszystko śmiga idealnie

birchie
08-11-11, 20:29
Tak trzymać :D