Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lewy pobór prądu

Scott
05-11-11, 11:09
Witam!!!
Po wymianie akumulatora na nowy występuje u mnie jego stopniowe rozładowywanie...
Po zmierzeniu natężenie prądu między plusem akumulatora a klemą plusową po 5 minutach miernik pokazał 0,21A, po wyjęciu bezpiecznika komputera gazowego pokazał 0,16A. W jaki sposób mogę zlokalizować gdzie mi zabiera prąd?? Jaki powinien być prawidłowy pobór?? Podczas pomiaru samochód stał w garażu, nie był zamknięty centralny zamek, ani włączony alarm, ani żadne widoczne źródło prądu

rafal86
05-11-11, 15:02
wczesniej tego nie bylo? u mnie kiedys "czuwanie" radia potrafiło rozładowac aku w tydzien

Paputek
05-11-11, 15:47
alarm tez lubi sobie podjadac prad

Silent
05-11-11, 19:05
ja mam pobór prądu ok 0,34A i też zastanawiam się co tyle bierze...

Scott
06-11-11, 10:05
Kiedyś zostawiłem samochód na tydzień czasy i tez aku padło, ale jeżdżę codziennie więc nie było takiego objawu... na postoju wyciągam panel z radia wiec chyba raczej nie powinno być to....myślałem, ze mam porostu akumulator do wymiany bo słabo trzymał...
Ma ktoś możliwość zmierzenia ile powinna pobierać honda na postoju??albo wie ile tak mniej więcej ja słyszałem ze wynik powinien być 0,0....

rafal86
06-11-11, 10:29
to że wyciągasz panel z radia to nic nie znaczy.
Mi radio zaczeło podbierac prąd kiedy zmieniłem na Alpine, wczesniej miałem Sony,Phillips i nie było tego problemu. Musiałem tak "przerobic"kabelki aby radio działało tylko po włączeniu zapłonu i problem poboru prądu znikł

Scott
06-11-11, 13:53
Problem znaleziony dzięki rafal86
Złodziejem prądu okazała się Alpine 9874RR ...po odpięciu kostki od radia i pomiarze wyszło 0,06A, po podłączeniu kostki do radia wyszło 0.21A
Podładuje aku i polatam bez radia i zrobię ponowny pomiar wtedy będzie 100% pewności

rafal86 jak u ciebie jest podłączone radio?? żółty z zółtym, czerwony z czerwonym czy jeszcze jakoś inaczej??

rafal86
06-11-11, 16:06
ciesze sie ze mogłem pomóc:) nie pamietam jak to z tymi kabelkami jest bo dosyć dawno to robiłem ale zdaje sie ze tylko zlokalizowałem ktory kabel odpowiada za "dzialanie radia bez zapłonu" i podłączyłem do stacyjki. Poszukaj na forum typowo elektroniczym bo ja tam znalazłem rozwiązanie

Silent
06-11-11, 18:56
standardowo jest że czerwony jest to + za stacyjką a żółty to podtrzymanie pamięci ustawień radia i to żółty musi mieć podpięty stały + z akumulatora