Zobacz pełną wersję : swap d15b7 na d16z5
Witam posiadam civica 5 gen 1995 z silnikiem d15b7 oraz crxa z d16z5. chce przełozyc silnik z crx do civica nie wiem czy podejdzie jakie przerobki itd. jestem w kropce wiec prosze o podpowiedzi. mam cały osprzet od crx i chce to włozyc w civa. prosze o pomoc
podejdzie, potrzebna przeróbka wiązki
ale ktorej wiazki? silnikowej? a co z kabinowa tam sa inne wtyczki i w tym problem
Jak nie masz o tym pojęcia to się za to nie zabieraj. D16Z5 to zupełnie inne obd.
padło mi d15b7 wiec musze zrobic swap... tzn bedzie robic to mechanik ale ja chc uzbierac wiedze w tym temacie co podchodzi a co nie jakie przerobki itp
Cofnij sobie z 3-4 strony wstecz w tym dziale. Tam były 2 tematy już o takim swapie.
nie moge znalezc nic co moze mi pomoc trudno bedzie kombinacja
Myśle,że Z5 to b.dobra baza z racji na to,że możesz ją naciągnąc spokojnie na okolice 150 kM i to będzie nieźle jechać sporo masz cały swap to na co czekasz ? Ładuj i kąbinuj zawsze sa jakies komplikacje,ale co nas nie zabije to nas wzmocni ; )
Akurat naciągnąć w 150 hp to będzie bardzo trudno. Wałki trzeba zmieniać. Inna sprawa że ten silnik po dolocie i wydechu bez problemu robi d16z6 po tych samych modach i już zaczyna podchodzić seryjne B16A2 w tej samej budzie. Ale seryjne.
swap na Z5 z B7 jest very prosty :D
musisz tylko dorawć aparat na obd1 do Z5/A9 i caławiązka zsotaje z B7 a do Z5wrzucasz tylko wtryski z B7
mozna też przerobic mocowanie aparatu z B7 żeby pasował do Z5 i tez bedzie hulać.
skrzynie możesz zostawić z B7
generalnie bardzo prosty i przyjemny swapik, jak cos słuze pomocą bo sam taki robiłem :D
wszystko fajnie silnik wsadzony ale wiazki z b7 nie pasuja a jak dam kompa z z5 to sa inne wtyczki jak to przerobic??
i jeszcze jest jakis czujnik od trzeciego cylindra i nie moge go podpiac bo nie ma takiej wtyczki w b7 a te od z5 wogole mi nie pasuja ani na wtyczkach ani na kompa...
auto pali ale chodzi jak "traktor" prycha szczela i ogolnie jest wielkie g......
a co ci nie pasuje?? kompa zostawiasz z B7, czyli P06 tylko ktos musi ci wgrać mapy z Z5, podmień jeszcze wtryski i aparat zapłonowy i bedzie git
Jak juz sie w to bawisz to przydaloby sie 3/4 z CRX...