PDA

Zobacz pełną wersję : proszę o pomoc

trazor
04-11-11, 12:16
Silnik działa niby w porządku filtr paliwa, powietrza, świece, olej, wszystko wymienione w lipcu tego roku a samochód ledwo 120 km/ h dodam ze jest to silnik 1.4i 75km wczesniej jezdził duzo lepiej co mogę zrobić żeby było lepiej.

sucharek
05-11-11, 08:22
wstaw mocneiejszy :)

kyzer
05-11-11, 11:10
Check świeci? sprawdź sondę.

Fidox
06-11-11, 11:37
Sprawdź czy kolektor/układ wydechowy nie jest gdzieś wgnieciony bo tez może go dusić.

dodam ze jest to silnik 1.4i 75km wczesniej jezdził duzo lepiej co mogę zrobić żeby było lepiej.

Przerób go na 90 KM - a jak znajdziesz na forum. Koszty niewielkie (wręcz żadne) czas krótki a korzyści bardzo duże.

nikog0
06-11-11, 12:19
po pierwsze, tak jak @kyzer mówi, pali CI się lampka MIL (CHeck Engine) ? Może to być sonda. Zauważyłeś zmianę w spalaniu w ostatnim czasie?

Ja polecam jeszcze jedną banalną sprawę, bo w moim cifie (d14z4) z tyłu mam tarcze, i często dochodzi do zapiekania hamulców... wtedy auto ma wyraźnie gorszą dynamikę.
Podnoś na windzie każde koło z osobna i próbuj nim obrócić. Jeśli w którymś kole wyczujesz duży opór, warto zajrzeć do układu hamulcowego przy tym kole, obejrzeć zacisk itd.

Może słyszysz jakieś dziwne dźwięki, np zatarte łożysko koła... itd. Sprzęgło Ci nie ślizga?

trazor
09-11-11, 18:51
Kontrolka się nie pali a hamulce są roboty na pewno po sobocie będę wiedział czy to była wina tylko hamulców czy przyczyna kryje sie w czymś innym sprzęgło też jest ok