Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : za wysoka skrzynia basowa

szarmx
07-05-07, 17:58
czesc.
kupilem na allegro skrzynie basowa o nazwie Helix Deep Blue 12. Zamontowany jest w niej glowni 30 cm. Moj blad ze nie zmierzylem czy ta skrzynia podejdzie mi i zmiesci sie w bagazniku :)
otoz nie weszla :/

zeby postawic ja normalnie w bagazniku i zamknac polke w moim HB z 92 roku brakuje dobrych 2 cm.

mam teraz pytanie czy da rade upilowac te 2 cm, potem pozaklejac skrzynie, oczywiscie bardzo sie przy tym starajac zeby to wygladalo tak jak poprzednio?
nie straci to swoich walorow dzwiekowych? nie zepsuje niczego? czy te 2 cm "powierze" zrobi wielka roznice?

ppm702
07-05-07, 18:04
skrzynia zamknięta czy bass reflex?

Jeśli zamknięta to możesz ciąć i później dać trochę więcej watoliny żeby zwiększyć objętość pozorną skrzyni. Przy bass reflexie trzeba przeliczyć port "oddechowy" i go wydłużyć albo skrócić

szarmx
07-05-07, 18:05
:speszony: przyznam sie ze nie wiem co to oznacza skrzynia zamknieta czy bass reflex :) jak to poznac?

[ Dodano: Pon 07 Maj, 2007 ]
jednak skrzynia zamknieta :)
szukalem na necie i znalazlem
czyli znam odpowiedz na moje pytanie

dzieki wielkie bo juz mialem dola ze bede musial ja sprzedac

pozdro

pawelcvc
13-05-07, 11:20
tez miałem ten problem :) rozwiązanie:
1.Jeżeli zamknięta bez BR to położyć skrzynie na plecach żeby głośnik był skierowany pod kątem na półke
2.Pod czarne mocowania które są zamocowane na półce popodkładać kawałki jakiejś sklejki
i skręcić troche dłuższymi śrubami ,sam wypróbowałem ten patent i wszystko fajnie sie
mieściło .... ale ostatecznie położyłem skrzynie na plecach.

szarmx
13-05-07, 23:39
jesli poloze skrzynie na plecach to mam ten sam efekt =)
ale juz znalazlem sposob.

zdobylem plyte z mdfu i wycinam nowa podloge do bagaznika z wycieciem na skrzynie. takze skrzynia bedzie spoczywac na kole zapasowym a deska bedzie w pionie, tak jak ta stara. z tym ze nie oszukujmy sie: ta oryginalna jest beznadziejnie gietka wiec to bedzie dla mnie kolejny plus takiej akcji :aloha:

mam nadzieje ze to wszystko mi sie uda dobrze wyciac :d
;) pozdro