Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Strojenie LPG - przygotowanie

felizz
02-11-11, 22:14
Witam.

Zamierzam wystroić sobie kompa od LPG na hamowni. Macie jakieś propozycje co trzeba sprawdzić, ewentualnie wymienić przed tą czynnością?

Dodam że instalacja jest sekwencyjna.

zico1981
02-11-11, 22:15
a to sie robi takie rzeczy? wow:)

yautja
03-11-11, 10:59
Filtr powietrza, filtr gazu, świece, LPG max. 3/4 butli, sprawdzić czy nie ma błędów na ECU przy samodiagnostyce i jeśli są to je usunąć.

jasiek09
03-11-11, 12:28
Ustawić luz zaworowy.

sivy
04-11-11, 00:11
musisz miec pewnośc, ze auto jest 100% sprawne na PB oraz zadbać o ciśnienie LPG. i oczywiście podpiąc sonde pod kompa od lpg bo na ogól ludzie tego nie robią

felizz
04-11-11, 19:14
musisz miec pewnośc, ze auto jest 100% sprawne na PB oraz zadbać o ciśnienie LPG. i oczywiście podpiąc sonde pod kompa od lpg bo na ogól ludzie tego nie robią

Ciekawa uwaga z tą sondą - jutro się przyglądnę czy są przeprowadzone jakieś kabelki.
Mógłbyś nieco rozjaśnić temat?
Jakie są powody takiego połączenia?
Czy masz na myśli całkowite przepięcie sondy do sterownika?

Mnie się wydawało, że sygnał z sondy idzie do ECU, który odpowiednio interpretuje ten sygnał (który wpływa na pracę wtrysków), a ten sygnał idzie do Sterownika LPG, który odpowiednio skalibrowany wie jak tłumaczyć go na wtryski od LPG.
Ja mam sterownik Diego G3 i zapoznawałem się co nie co z jego interfejsem i przyznam że nie znalazłem żadnej przesłanki, po której mógłbym sądzić, że sonda powinna być podpinana do sterownika LPG.

rooter666
04-11-11, 20:05
W stag podpiętą sonde ładnie widać na wykresach :) nie wiem jak w innych instalacjach.

Szolek
04-11-11, 20:33
www.elpigaz.com zrobią co trzeba :)

sivy
05-11-11, 00:28
tez maiłem na myśłi instalacje staga i tak jak kolega wyzej napisał jest pogląd na sonde na wykresach. w diego musze sprawdzić. do normalnej pracy instalacji nie potrzebne jest podłaczenie sondy natomiast do konkret strojenia jest to niezbedne.

artek0903
05-11-11, 09:58
a to podlacza sie seryjna sonde czy jakas szerokopasmowke?

piroman
05-11-11, 10:07
a to podlacza sie seryjna sonde czy jakas szerokopasmowke?
seryjną, ale do konkret strojenia przydałaby się szerokopasmówka żeby dokładnie sprawdzić co sie dzieje na WOT

felizz
05-11-11, 17:18
No to tak - w interfejsie Diego jest wskaźnik napięcia z sondy, ale nie dojdę czy jest połączenie między sterownikiem a sondą bo wszystko jest w pancerzach poplątane. W instrukcji Diego jest mowa o takim połączeniu ale jest zaznaczone jako "niekonieczne" a na schemacie trudno się tego dopatrzeć. Sonda jest szerokopasmowa (LAF) więc spoko. Ale czy ona faktycznie ma wpływ na sterowanie wtryskiem, czy tylko pełni funkcje informacyjną podczas strojenia?

sivy
06-11-11, 02:00
do strojenia lpg wystarczy seryjna sonda i ma charakter informacyjny - nie wpływa na poprawnośc działania instalalcji lpg

Dawid0688
06-11-11, 16:32
charakter informacyjny? nawet w najprostrzych instalacjach lpg jest potrzebna i reguluje dawke gazu w stosunku do powietrza jak padnie to auto na gazie bedzie świrować. Do strojenia przedewszystkim sonda filtry swiece kable zapłon w gazie to podstawa!!!

sivy
09-11-11, 11:28
sterownik instalacji LPG funkcjonuje w taki sposób, ze zczytuje parametry z benzynowego ECU. podczas strojenia przyda nam sie wykres sondy na oscyloskopie. nastepnym razem przeczytaj jedna stron wiecej na google;)