PDA

Zobacz pełną wersję : cieknie olej silnik lub skrzynia :(

carlos
07-05-07, 15:12
Witajcie !
Wróciłem zadowolony z wyjazdu swoją hanią z weekendu i nad ranem zauważyłem, że jest wyciek. Wyciek był niewielki prawdopodobnie olej, umiejscowiony jest w na łączeniu silnika z skrzynią. od góry nie widać żadnego wycieku. Wyciek (przypuszczam) spowodowany pędem powietrza wyszedł również na miskę olejową. Sprawdziłem i miska jak i korek są w porządku.
Więc moje pytanie brzmi czy ktoś z was miał podobny wyciek i co to było( jaka uszczelka)?
załączam link z zdjęciem tego miejsca. wytarłem aby sprawdzić czy będzie dalej się pocił.
Czy może to być uszczelka skrzyni ????? jakie są wasze doświadczenia w tej sprawie. Nadmienię jedynie że sprawa się zaczeła po przejechaniu 1700 km w odstępie dwóch dni(pierwsza taka długa podróż) wcześniej były krótsze :)
z góry dzięki ]
carlos

http://img514.imageshack.us/img514/6342/dsc00137xo3.jpg (http://imageshack.us)

zdjęcie po lewej widać część miski olejowej po prawej część która ponoć łączy skrzynię z silnikiem :) (opis laika:))

Furious
07-05-07, 15:16
W sumie to nie moge skojazyc co to zdjecie przedstawia :D
Ale olej moze ciec albo z korka spustowego oleju skrzyni, albo z uszczeliaczy polosi, albo uszczelka miski lub korek miski, albo jeszcze uszczelka pod glowica :)

Dexter
07-05-07, 18:53
Może padł uszczelniacz z tyłu silnika na wale, uszczelniacz ten jest umiejscowiony pod kolem zamachowym i wtedy by ciekło na łączeniu silnika ze skrzynia biegów

carlos
07-05-07, 23:07
Może padł uszczelniacz z tyłu silnika na wale, uszczelniacz ten jest umiejscowiony pod kolem zamachowym i wtedy by ciekło na łączeniu silnika ze skrzynia biegów

Mam w związku z tym pytanie czy można z czymś takim jeździć jakiś nie długi czas może do czerwca.. ? nie jeżdżę tym autkiem za dużo (głównie weekendy) nie leje się strumieniami jak jest mała kropla to tyle bo jak przypuszczam to wymiana takiej uszczelki nie skończy się prz 1000 zł.?:(

Furious
07-05-07, 23:09
Zlokalizuj wyciek, skad mamy wiedziec czy mozna jezdzic skoro nie wiadomo skad cieknie, co cieknie i ile cieknie.

mozes
02-06-07, 16:52
Na moje to uszczelniacz wału korbowego (tył) pod kołem zamachowym - u mnie się pojawił taki sam problem i mam teraz rebus bo siana za dużo nie mam do wydania a roboty sporo i troszkę kosztuje niestety jak się nie ma garażu no i kanału to trzeba płacić - uszczelniacz kosztuje około 40-50 pln ale trzeba zwalić skrzynię ze sprzęgłem, zdjąć koło zamachowe i dobrać się do uszczelniacza. Wymiana samego uszczeliacza to nie problem ale kupa robierania i składania.
Pozdrawiam

Dexter
02-06-07, 20:25
zgadzam sie "mozes" napisal cala prawde

cisoboy
22-08-07, 20:49
Mam tak samo!
Boje sie ze w skrzyni braknie oleju bo silnik latwo sie kontroluje w tej sprawie ( troche bierze), a skrzynie nie.
Wydaje mi sie jednak ze to nie olej silnikowy gdyż jest czysty, nie jest czarny.
Uszczelniacz na wale korbowym simering wymienialem w silniku polonezowskim (zalecana ostrożność przy odkręcaniu koła zamachowego od wału) (nie pisac ze to poldek to nie hania bo to wiem :P)
A w silnik dolewam juz mineralke-bez wymiany po polsyntetyku, qrde silnik ma 13 lat, moze brac:)

-------------------------------------
Olej idzie u mnie od dziurawej gumowej osłony przegubu wspomagania układu kierowniczego i sporo sie go zbierało na wahaczu i prawdopodobnie skrzyni.
Dodam że po mineralnym oleju silnik ciszej chodzi. :spie:

-----------------------------------------
jeszcze uszczelniacz wału chyba bedzie do roboty. Wymieniałem to w poldku, ale tam jest tylni napęd, nie ma półosiek, skrzynia w dól, odkręcić koło zamachowe, momenty dokręcania z serwisówki i po bólu. A tutaj aż sie boje :(

otis
23-08-07, 09:10
Ja dodam, że najprawdopodobniej mam podobny wyciek. Koszt wymiany u moich mechasów to 250 PLN + simering.

mozes
23-08-07, 09:14
Ja dodam, że najprawdopodobniej mam podobny wyciek. Koszt wymiany u moich mechasów to 250 PLN + simering.
Hehe u mnie tak samo zawołali :)
Na chwilę obecną mam tylko simering a kosztował mnie 60 pln

AndMal100
23-08-07, 13:04
Mialem to samo, to byl uszczelniacz na wale:)
BR
AM

pablo12
10-12-09, 21:11
u mnie to samo uszczelniacz wału tylni od strony skrzyni nie trzyma i olej leci przez łaczenie skrzyni i silnika
koszty 50zł uszczelniacz i 350-400 robocizna
SPRAWDŹ FILTR CZY MASZ DOBRZE DOKRĘCONY UMYJ WSZYSTKO POTEM I POLATAJ POTEM SPRAWDŹ WYJDZIE