PDA

Zobacz pełną wersję : Kupiona Hondzia i kilka pytań (awarii ).

Jenczu
02-11-11, 18:10
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tutaj od niedawna :) Pozdrawiam wszystkich użytkowników Hań :) Ale do rzeczy :

Honde kupiłem w sierpniu. Była ładna zadbana, podobała mi się :) Była goła i wesoła ale ładna :) Tylko przez kolejne tygodnie "wychodziły" ustereczki :

1.. Od zawsze mam problem z tym ,że przy otwartym lekko oknie śmierdzi spalinami w środku - moje pytanie = Dlaczego ? Czy robi się przeciąg miedzy oknem a bagażnikiem ( może nieszczelny ) i lecą spaliny do środka ?? Czy jest to spowodowane małą dziurką w rurze wydechowej gdzieś na wysokości siedzenie kierowcy ?? I czy możliwe jest coś takiego że z gdzieś olej kapie na kolektor wydechowy ,bądź rurę i spala się i tak śmierdzi. Śmierdzi TYLKO I WYŁĄCZNIE jak otworze okno.

2. Gdzieś 2 tygodnie jadąc do wrocławia miałem poważną awarie. Jadąc wskazówka temperatury podniosła się do połowy, gdy zwolniłem temperatura spadała. Po 1 minucie podniosła się tak szybko ponad połowę,zdążyłem tylko zahamować i zjechać na pobocze, od razu wyłączając silnik. (Temperatura nie podniosła się na maxa tylko ponad połowe.) Pod maską makabra :O sauna i parowana woda :( Myślałem , że termostat - ale chłodnica zimna, parowało z okolicy aparatu zapłonowego. Okazało się że strzelił dolny wąż przy samym zacisku. Skróciłem troszkę dziada nożem do tapet ,zalałem wody. I dojechałem. W późniejszym czasie , wymieniłem płyn chłodniczy i odpowietrzyłem.

-:o Moje pytanie jest takie - jakie skutki niesie takie przegrzanie ??

Z tego co zobaczyłem :
a) górny wąż jest przegrzany(puchnie) wymiana.
b) "*******ziało" mi maluteńki kawałek silikonu termicznego spod uszczelki dekla -nie kapie olej ,ale jest podsączona.zdecyduje się na wymianę.
c) czy mogło się stać coś z uszczelką pod głowicą ??- nie mam papki pod wlewem oleju, ani piachu w wyrównawczym.

3.I wewnątrz jak jadę autem słychać takie szeleszczenie po stronie pasażera ,czy może to być jakiś liść ukryty w wentylacji ?? A jeżeli tak ,to jak mogę go się pozbyć ??

4.Przy włączonym silniku i otwartej masce słychać z okolicy aparatu zapłonowego ,lub z jego wnętrza dochodzą takie dźwięki jakby kulki metalowe się obijały, albo piasek się ocierał. Ten odgłos nie jest cały czas, powiedzmy co 5 sekund pojawia się na 2 sekundy. Co to może być ??

Przepraszam za tak długi tekst. Mam nadzieje że pomożecie. Jestem z Głogowa , ale jestem obecnie w Wro. Jeżeli chciałby mi ktoś pomóc, podjadę i pokaże o co mi chodzi. Pozdrawiam

AdolFowyEG5
02-11-11, 18:14
zobacz czy sie nie robi gejwer w zbiorniczku jak robi albo olej jest w zbiorniczku to uszczelka zobacz do pompy wodnej i czy wentylator sie załącza ... i lub moze być rozrząd jak sie cały czas gotuje ewentualnie zapłon

rafal86
02-11-11, 18:45
1- masz katalizator? jak wyjdziesz na zewnątrz auta przy włączonym silniku tez smierdzi? Moze to z wydechu poprostu:) mialem tak samo w 5gen jak wywaliłem kata i na zewnątrz auta czuc bylo spaliny,w srodku tylko po ostrej jezdzie jak otworzyłem drzwi
2- zobacz czy masz typowe objawy uszczelki pod głowicą bo mogła pójśc
3- moze masz dziurke pod schowkiem? Mam tak u siebie i powyzej 90km/h tak sobie pogwizduje tam ;p ewentualnie liscie ale to juz musisz rozebrac nawiew zeby wyczyscic lub włącz na maxa dmuchawe ( moze jakies paprochy wylecą) :)

jarosi
02-11-11, 22:43
1. Auto powypadkowe? Jeśli chodzi o to, że czuć spaliny miałem tak kiedyś w starym civicu tyle, że dostał dość skutecznie w tył. Potem już chyba nie dało się nic z tym zrobić.
2.Albo uszczelka pod głowicą albo masz za mało płynu chłodzącego w układzie, po za tym teraz zalecałbym płyn a nie wodę :)
3. Może to być coś w układzie ale tego nie potrafię tak ocenić.
4. Najwyraźniej zbliża się koniec jego żywotności, o ile chodzi o aparat zapłonowy a nie o silnik :) Bo jak z silnika dochodzą takie słuchy to baardzo nie dobrze.

Jenczu
03-11-11, 11:26
rafal86- 1. Nie mam katalizatora :) , nie mam kanału i nie mam jak sprawdzić skąd tak śmierdzi. Wiadomo że teraz będzie zima, i przy otwartym oknie nie będę jeździć i nie będzie mi to przeszkadzać.
2. No nie mam chyba typowych objawów, korek wlewu oleju czysty, płyn chłodniczy - jednolita barwa.
3. W którym miejscu tą dziurkę można znaleźć ??

jarosi 1. Hmmm.. powypadkowy , bardziej powiedziałbym że po stłuczce w przód (poprzedni właściciel) i obtarcie lewego tylnego nadkola z uszkodzeniem zderzaka ( źle spasowany zderzak ) może gdzieś podchodzą spaliny, ale przecież jest uszczelka z bagażnika.

2.Napisałem ze wymieniłem na płyn chłodzący i odpowietrzyłem. Płynu jest cały czas okej na kresce MAX.

4. Nie dam sobie głowy uciąć że to z aparatu. Jak otworze maskę dźwięk dochodzi z lewej strony niż ze strony silnika.

I teraz jeszcze jedno cudo :) Otóż jadę sobie i nagle temperatura wędruje do góry , ponad połowę i zaraz znowu opada tak jak Pan Bóg przekazał. Hmmm.. Co to - termostat ?? Czy może zegary wariują ??

Mam jeszcze prośbę - czy ktoś jest z Wrocławia i zna się bardziej na Hondziach i pomógłby mi z określeniem tych wszystkich odgłosów :) Pozdrawiam

rafal86
03-11-11, 15:33
jak nie masz co robic w niedziele to wpadnij na lotnisko w skarbimierzu:) bedzie okazja pogadac i zobaczymy czy cos da sie pomóc