Zobacz pełną wersję : Jakie sprzęgło do mojej Hani?
mam problem sprzęgło bierze mi bardzo wysoko, wiec sie zastanawiam czy konieczna jest wymiana, tylko nie wiem co jest lepsze Valeo czy Sachs, lub może cos innego , preferuję raczej barzdiej agresywny styl jazdy więc nie wiem czy te dadzą radę, dzieki za info
Siemka. To, że sprzęgło bierze wysoko nie oznacza, że jest już do wymiany. Najlepiej zorientuj się czy się ślizga, co jest oznaką zużycia tarczy. Może to być tylko kwestia regulacji to branie wysoko, jeśli jednak okazałoby się, że sprzęgło jest do wymiany proponuję Sachsa, bo uważam, że jest solidniejsze niż Valeo.
Pzdr
a jak chcesz to wyregulowac? ja kupuje NKK
Krótki opis odnośnie zużywania się sprzęgła, może coś pomoże:
"W celu sprawdzenia skuteczności sprzęgła możemy przeprowadzić prosty test. Uruchamiamy na postoju silnik, zaciągamy hamulec ręczny, wciskamy pedał sprzęgła włączamy 4 bieg, doprowadzamy obroty silnika do ok.3000 obr/min. a następnie puszczamy dość szybko sprzęgło. Jeżeli sprzęgło jest sprawne silnik powinien zgasnąć, jeżeli obroty jedynie się nieco zmniejszą, nasze sprzęgło się "ślizga". W takim przypadku jeżeli nie pomoże regulacja linki lub popychacza konieczna jest wymiana sprzęgła. O uszkodzeniu docisku świadczy najczęściej szarpanie przy ruszaniu, jest to spowodowane najczęściej pęknięciem sprężyny docisku. Objawem zużycia łożyska wyciskowego jest najczęściej szum lub hurgotanie pojawiające się szczególnie po wyciśnięciu pedału sprzęgła. Wymiany zużytego sprzęgła nie warto odkładać, ponieważ zwlekanie z jego wymianą może doprowadzić do konieczności wymiany koła zamachowego..."
To ja dodam od siebie, bo nie wszystko jest takie proste , jak wyżej.
U mnie szarpało - teoretycznie z powyższego wynika , że docisk .
Powyższy test wypadał pozytywnie, więc teoretycznie sprzęgło się nie ślizgało , czyli
tarcza ok ...
Oprócz szarpania biegi ciężko wchodziły , czasami zdarzał sie "zgrzyt" , i to
na różnych biegach, podejrzewałem nawet synchronizatory ...
Zakupiłem komplet sprzęgła i co się okazało .
Docisk ok, pęknięta tarcza (w jednym miejscu, nie cała) ...
Po wymianie , żadnego szarpania - biegi chodzą jak masełko .
Więc nie zawsze to co mówi teoria, sprawdza się w praktyce ...
tylko nie wiem co jest lepsze Valeo czy Sachs
Tak jak mAgik, wybralbym Sachs'a. Gdzies mi sie obilo o uszy, ze to sprzeglo jest lepsze jakosciowo (dluzej wytrzymuje).
Pzdr.
Tak jak mAgik, wybralbym Sachs'a. Gdzies mi sie obilo o uszy, ze to sprzeglo jest lepsze jakosciowo (dluzej wytrzymuje).
Pzdr.
Ja również wybrałem Sachsa, ale moim zdaniem, do 1,4 wystarczy nkk, chyba - że ktoś
jeździ od świateł do świateł na pełnym ... ;-)
preferuję raczej barzdiej agresywny styl jazdy więc nie wiem czy te dadzą radę,
Ja również wybrałem Sachsa, ale moim zdaniem, do 1,4 wystarczy nkk, chyba - że ktoś
jeździ od świateł do świateł na pełnym ... ;-)
Tak jak mówisz do 1,4 powinno wystarczyć nkk ale jeśli on ma zamiar je katować to już lepiej zapłacić raz a dobrze :)
katowować to trochę za mocno powiedziane, poprostu wychodzę z założenia że samochód powinien spełniać moje oczekiwania i być sprawny na tyle na ile to możliwe, a pozatym czasami lubię szybką jazdę, pomaga mi zebrać myśli i daje dodatkowego kopa, dawkę adrenaliny która jest mi czasami niezbędna. Ok , może powiecie mi jak wyregulować skok pedału sprzęgla na popychaczu, dzięki
Witam wszytkich
U mnie wystepuja rowniez dziwne objawy. Czytajac wasze rady wskazywaloby na docisk.
Po prostu nie mozna ruszyc bez szarpniecia a i na kazda kolejna zmiana biegow nie obywa sie bez lekkiego stukniecia.
Sprzeglo sie nie slizga ale mam wrazenie ze slysze dziwny szurajacy halas w czasie jazdy. Nie wiem czy to moze byc lozysko? (te w kolach sa ok)
Tak wiec wymiana sprzegla nieuchronna. I teraz moje pytanie, ile placiliscie za sprzeglo Sachsa? Bo widzialem na allegro za 680pln ???
Pozdrawiam
Bassmaster
15-05-07, 22:40
To może ja też się podepnę i spytam które lepsze:
Valeo za 365zł
czy
Aisin za 489zł (podobno są takie montowane w Toyotach)
Mój mechanior powiedział, że założyłby mi Valeo, bo tanie i dobre.
Jeżdżę czasami dość ostro i nie trzymam wiecznie nogi na pedale sprzęgła.
Będę wdzięczny za odpowiedzi forumowiczów, którzy mają jedno z tych sprzęgieł w swoim aucie i jeżdżą już trochę czasu od wymiany.
OK.
tylko powiedzcie mi jak je wyregulować na popychaczu, żeby brało trochę niżej, dzięki
nkk uzywa Furious w swoim "troche" wysilonym 1.5 ...
Aisin za 489zł (podobno są takie montowane w Toyotach)
Nie wiem jak w Hondzie ale z doświadczeń z dwiema Toyotami z Aisin w środku ja bym sie nawet nie zastanawiał. Bierz Aisin!
Wam to dobrze, jak ja chciałem do mojej kupić sprzęglo to gdzie nie dzwoniłem to ceny zaczynały się od 800zl :)
Bassmaster
18-05-07, 22:40
Trzeba było od razu na Allegro zajrzeć :d
To i ja się podłączę (mam co prawda EJ9 ale w sumie to chyba bez znaczenia). U mnie wyglada to tak - sprzeglo bierze wysoko i jak chce ruszyc na pol sprzegle (tj bez gazu podnoszac tylko sprzeglo) to musze to robic bardzo bardzo delikatnie i powolutku bo jak puszcze sprzeglo troszke szybciej (nie jakos strasznie dynamicznie - w innych utach tak normalnie ruszam) to gasnie ... Zeby ruszyc normalnie nawet powolutku na parkingu bez gazu nie mam co probowac, druga sprawa jest taka ze jak wrzucam dwojke przy niskich obrotach 2-3 tys to szarpie - podejrzewam wlasnie sprzeglo - jak myslicie ? I jeszcze jednbo - ile moze kosztowac wymiana sprzegla w warsztacie (sama robocizna ?) ? dzieki
Witam.Prawdopodobnie poszła mi sprężyna od docisku i mam pytanie,czy wystarczy wymienić tarcze ,czy lepiej całe sprzęgło. Pozdrawiam
Panowie a co to może być...
Sprzęgło mi bierze bardzo nisko, to znaczy ze musz wdepnąć pedał do samego końca, nie ślizga się, ale szarpie jakby troche przy ruszaniu i zmianie biegów? HELP :(
Za mało płynu w pompce sprzęgła lub zapowietrzona pompka. Miałem coś podobnego, dolałem płynu, odpowietrzyłem i pomogło. Także zacząłbym od obadania pompki sprzęgła.
Wam to dobrze, jak ja chciałem do mojej kupić sprzęglo to gdzie nie dzwoniłem to ceny zaczynały się od 800zl
Za 900 masz Exedy Organic ja jestem z niego zadowolony. Do MB6 zadnego schas,valeo itp
choc nie wiem gdzie dzwoniles bo ceny tych do mb6 zaczynaja sie od 650
Za mało płynu w pompce sprzęgła lub zapowietrzona pompka. Miałem coś podobnego, dolałem płynu, odpowietrzyłem i pomogło. Także zacząłbym od obadania pompki sprzęgła.
A jak sie odpowietrza bo płyn mam w normie?Czy gdzieć przy sprzęgle czy przy pompie, są jakieś zaworki odpowietrzające?
[ Dodano: Wto 17 Lip, 2007 ]
Odpowietrzyłem więc dolałem płyn i cały czas tak nisko bierze, pomożecie co to może być jeszcze?
Witam!
Sorry,że odgrzebuję taki stary temat,ale zamierzam wymienic sprzegło w swojej hance i znalazłem sprzęgło NIPPARTS na allegro za 180pln!!!
http://moto.allegro.pl/item273110321_sprzeglo_honda_crx_civic_accord_1_4_ 1_5_1_6.html
-cena szokująco atrakcyjna i tu pojawia się pytanie-czy ktoś z Was śmiga na tym sprzęgle,jak się spisuje itp.
Z góry thx za wszelkie komentarze
POZDRAWIAM!
Dołączam się do pytania maciaka. Co to jest to NIPPARTS, bo cena rzeczywiscie atrakcyjna. Jeździ ktos na tym? Dodam, że nie jeżdzę raczej agresywnie....
skolopendra
02-12-07, 19:57
fakt cena ciekawa, lecz ja bym nie ryzykował
co polecić mogę, a w tej chwili widzę na allegro to sachs lub aisin i nic więcej
:aloha:
oj kusi... ;) nie wiem czy ryzykować, bo coś muszę kupić, jak dodaję gazu to tylko obroty potrafią wzrosnąć a prędkość NIE, więc muszę jeżdzic z wyczuciem :/ cena bardzo kusząca dlatego chciałbym aby wypowiedział się ktoś kto się odwazył i zaryzykował-jeśli nikt na tym nie jeżdzi a mnie skusi niska cena to najwyżej będę królikiem doświadczalnym i umoczę 180zł jak nie pojezdzi zbyt długo-mam pomysł możemy zorganizoważ zrzutkę i przetestuję :aloha:
sam nie wiem, specjaliści... doradzać,albo odradzać ;)
pzdr.
trzebaby podjechac do hipolu czy gdzies indziej gdzie maja nipparts i zobaczyc co siedzi w pudelku...
nie zaryzykuję,biorę valeo!
ozdro!
ale to exedy tylko do 1.5 i 1.6 chyba pasi?poza tym w tej cenie co exedy mam valeo z montażem.
szkoda,że nikt się nie wypowiedział w sprawie nippartsa bo (wyedytowano) tanio :kirczak:
Nie uzywamy wulgaryzmow.
Gruszka
Ziom Exedy mozesz miec w PL za ~500PLN i do 1.4 jak najbardziej pasuje, wiem, bo sam mam :>
wunat dzieki za namiar na hipol-mają dobre ceny!
zdecydowałem się na valeo-przesądziła cena-350zł i mam nadzieję,że będzie ok...
[ Dodano: Pią 07 Gru, 2007 ]
ile płaciliście za wymianę sprzęgła, chciałbym mieć jakieś porównanie, bo nie orientuję sie w cenach :speszony: oddałem do warsztatu u sąsiada i jestem ciekawy jak mnie potraktuje :)
[ Dodano: Pią 07 Gru, 2007 ]
??
[ Dodano: Wto 25 Gru, 2007 ]
za wymianę sprzęgła,wydechu od katalizatora,regulację zaworów,wym. klocków,oleju i filtrów zapłaciłem 350 zł-chyba tanio?
Pozdrawiam i życzę RADOSNEJ I MIłEJ śWIąTECZNEJ ATMOSFERY :afro:
teraz to juz sam nie wiem ... sprzęgło łapie mi wysoko ale sie nie slizga , auto normalnie mi przyspiesza tylko ze denerwujące jest to ze łapie mi przy samej górze. dzwoniłem do mechanika to powiedział mi ,ze tarcza do wymiany ale lepiej juz wymienić całe sprzegło.. co mam teraz zrobić i co polecacie..
silnik 1.4 D14a8
Bassmaster
16-04-08, 16:37
Ja polecam w takim razie wymienić całe sprzęgło (docisk, tarczę i łożysko).
Poszukaj na Allegro sprzęgieł do twojego modelu: NISSIN (japan) lub SACHS (niemieckie, na takie ja wymieniłem).
znalazłem cos w cenie ktora mnie satysfakcjonuje znacie moze ten produkt ? zastanawia mnie czy to dobre sprzęgło a cena kusząca
[ Dodano: Czw 17 Kwi, 2008 ]
http://allegro.pl/item338671756_sprzeglo_valeo_japan_honda_crx_civic _1_4_1_5_1_6.html
co o tym sądzicie ?? warto wybrać ??
Odezwij się do Merfiego! On zciaga ze stanów wszystko co chcesz! Do mnie do D serii kompletne Exedy 450z u niego by kosztowałoł!
On zciaga ze stanów wszystko co chcesz!
nie zależy mi na sprzęgle specjalnie ze stanów no bo i po co ...
podejrzewam , ze moja honda bedzie tak samo jezdzić z valeo jak i ze sprzegłem "ze stanów"
a cena jest bardzo dla mnie istotna..
Witam,
Ja z kolii mam inny problem.
Po wciśnięciu sprzęgła wszystko jest ok., ale jak delikatnie je popuszczę słychać jakiś dziwny dźwięk. Coś jakby tarcie + delikatne pukniecie. Tylko dzieje się tak na pełnym wciśnięciu i delikatnym popuszczeniu. Gdy się odkleja tarcza.
Płyn wymieniony, pompka ok.
Ma/Miał ktoś podobny objaw ?
Panowie jak sadzicie podejdzie mi to to :) do D serii ?
XTD-8LBS-FLYWHEEL-CIVIC-CRX-DEL-SOL-D15-D16-D17 (http://cgi.ebay.com/ebaymotors/XTD-8LBS-FLYWHEEL-CIVIC-CRX-DEL-SOL-D15-D16-D17_W0QQcmdZViewItemQQ_trksidZp1713Q2em153Q2el1262 QQcategoryZ33732QQihZ007QQitemZ170259770340QQtcZph oto)
XTD-STAGE-1-CLUTCH-92-04-CIVIC-DEL-SOL-D15-D16-D17 (http://cgi.ebay.com/ebaymotors/XTD-STAGE-1-CLUTCH-92-04-CIVIC-DEL-SOL-D15-D16-D17_W0QQcmdZViewItemQQcategoryZ33730QQihZ009QQitem Z190251637888QQtcZphoto)
O sprzęgłach było już x razy.
Aisin są to sprzęgła na pierwszy montaż w Hondach i Toyotach.
Jeżeli miałbym wybierać to właśnie Aisin lub Exedy. Żadne inne się nie umywają do nich.