Zobacz pełną wersję : Syczenie po wyłączeniu silnika
Mam problem z pojawiającym się dość głośnym dźwiękiem syczenia po wyłączeniu silnika, trwa około 5 sekund, dobiega z okolic kolektora dolotowego albo gdzieś z tylnej części silnika, ciężko źródło tego dźwięku zlokalizować. Próbowałem ruszać przewód od odpowietrzenia skrzyni korbowej bo myślałem że stamtąd pochodzi ten dźwięk ale nic to nie zmienia, mam podejrzenia co do serwa wspomagania hamulców chociaż nic niepokojącego w działaniu hamulców nie zauważyłem. Generalnie to syczenie nie wpłynęło pracę silnika itp. ale chciałbym dociec co tak syczy :) Czy ktoś spotkał się z takim problemem ?? p.s. szukałem odpowiedzi na forum, znalazłem jeden temat dotyczący tego problemu niestety nie zawiera on sensownej odpowiedzi na postawione pytanie więc zakładam nowy temat. pzdr
markiewicz
02-11-11, 12:38
mam to samo zdechł zawór odpowiedzialny za utrzymanie ciśnienia w układzie wspomagania hamulca. Pewnie po tym jak syczy robi ci się twardy pedał hamulca?
mam to samo zdechł zawór odpowiedzialny za utrzymanie ciśnienia w układzie wspomagania hamulca. Pewnie po tym jak syczy robi ci się twardy pedał hamulca?
Nie sprawdzałem co się dzieje z hamulcem po tym jak skończy się dźwięk "syczenia". Jednak wiadome jest że po wyłączeniu silnika wspomaganie hamulca przestaje działać więc dźwignia hamulca będzie chodzić ciężko/twardo to jest normalne. PYTANIE gdzie ten zawór utrzymujący ciśnienie się znajduję ??
markiewicz
02-11-11, 13:04
Pomiędzy 2 wężykami nad serwem.
Chodzi zapewne o ten zawór:
http://img502.imageshack.us/img502/3720/unled1jh.jpg
dzięki za info, sprawdzę go
Czym grozi awaria takiego zaworu?
markiewicz
03-11-11, 19:50
W jeździe w niczym nie przeszkadza śmigam już tak ze 4 miech.
Potwierdzam opinię kolegi powyżej, nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych. Może gdyby silnik z jakiś powodów nagle zgasł w trakcie jazdy to hamulec szybciej straci wspomaganie z serwa.. to jedyny efekt uboczny jaki nasuwa mi się na myśl odnośnie tej usterki.