PDA

Zobacz pełną wersję : gaśnie :(

nightcrawler
21-05-05, 19:01
Witam

Mam niecodzienny problem a mianowicie:
Jak dotad aby uruchomic Hanie przekrecam kluczyk i jade - obroty maleja wraz z temp
Dzis rano troche jezdziłem wszystko cacy - pali idealnie za 1x
koło godziny 9:00 zamierzam jechac do sklepu pali wyjezdzam na ulice i zgasł, zapala chodzi 2sek zgasł - obroty spadają do zera - mozna gazowac i nie zgasnie ale nie o to chodzi :(
Autko mam na gaz wczoraj tankowałem czy zły gaz moze az tak bardzo rozpier.... moj wozek ze nie da sie jezdzic. Dodam ze na trasie przy wyzszych obr na gazie lata bardzo fajnie na benzynie gorzej (na obu paliwach gasnie na biegu jałowym). Co to moze byc ?
pompa paliwowa, filtry, świece
Mialem dziure miedzy srodkowaym a koncowym tłumikiem - własnie skonczyłem ją zaklejac, nie zapalam teraz bo musi wyschnąc.
Moze samodiagnostyke przeprowadzic ?
Gdzie sie szuka błedów kompa w mojej D16Y8 ?
Czekam na odpowiedzi, jutro wybierałem sie w bieszczady :( :( :(

Furious
21-05-05, 19:06
złącze samodiagnostyki masz w nogach pasazera z prawej strony przy kompie, zwierasz je spina przekrecasz stacyjke i liczysz dlugie i krotkie mrygniecia kontrolki "check engine"
tyle co moge pomoc :)

nightcrawler
21-05-05, 19:28
jezeli to jest wtyk wlozony w taka zielona osłonke i jest kolorou niebieskiego (2 kableki) to po zwarciu ich i przekreceniu stacyjki zadna dodatkowa kontrolka sie nie zaswieciła. Jesli by sie zaswieciła to gdzie sie znajduje ? czy to jest ta na obrotomierzu ?
Ma ktos jakis pomysł ?

pitt
21-05-05, 19:37
sprawdź silniczek krokowy to on odpowiada za wolne obroty

Furious
21-05-05, 19:40
Ja tez mam zawsze z tym problem :P
Sproboj z inna spinka, albo najpierw wlacz stacyjnke (pozycja II) a dopiero pozniej wloz spinke.
To ma byc kontrolka chcek engine, zapala sie zawsze na samym poczatku i po chwili gasnie (takta pomaranczowa)

http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/samodiagnostyka.html

nightcrawler
21-05-05, 19:45
Gdzie znajduje sie silnik krokowy i jak go sprawdzic ?

Furious,
tylko ze mi sie nigdy nie zapala zadna kontrolka chceck engine przy przekreceniu stacyjki :(
a wszystkie wtyki do zegarów podpiete lecz brakuje zarówek w kilku miejscach :shock:[shadow=darkred:fb03d986d5][/shadow:fb03d986d5][shadow=red:fb03d986d5][/shadow:fb03d986d5][shadow=orange:fb03d986d5][/shadow:fb03d986d5]

Dominik_bb
21-05-05, 19:53
jezeli masz kolektor dolotowy z wtryskiem wielopunktowym to jest taka srubka do regulacji wolnych obrotów !!

rem36
21-05-05, 19:55
tylko ze mi sie nigdy nie zapala zadna kontrolka chceck engine przy przekreceniu stacyjki

hmm no to nie wykluczone ze kontrolka ci sie "swieci" caly czas, załoz koniecznie zarowki i sprawdz.
Silniczek krokowy znajduje sie na przepustnicy, ida do niego dwa gumowe weze z ciecza chłodzaca, potym łatwo rozpoznac :) . Najpierw ozyw kontrolke, sprawdz błedy a pozniej pisz co wyszlo.

Furious
21-05-05, 19:56
a wszystkie wtyki do zegarów podpiete lecz brakuje zarówek w kilku miejscach

jak Ci sie nigdy nie swieci to znaczy ze żaróweczka Ci padła, tym sposobem samodiagnostyki nie zrobisz

nightcrawler
21-05-05, 19:57
Dominik_bb,
nic to nie daje - podkrecilem obroty do 1.500rpm zgasiłem zapaliłem i znowu ma problemy, jak go chce podgazowac to ma taki moment zbierania sie na obroty dawniej tego nie było :(

dobra ide rozbierac zegary, tylko w ktorym miejscu jest ta kontrolka check engine ?

pitt
21-05-05, 20:02
to jest na kolektorze dolotowym powietrza.... tam bedzie tylko jedno takie ;) i do tego idzie jedna wtyczka..poszukaj...jak znajdziesz to odczep wtyk i zobacz czy coś sie zmieni

nightcrawler
21-05-05, 20:36
dobra wszystko wiem
brakowało lampki - przelozyłem inna
mruga nastepujaco : 8x 2x(szybkie) 8x i tak cały czas
co to moze byc ?

Furious
21-05-05, 20:46
"9. Kody są wyświetlane przez lampkę ostrzegawczą samodiagnostyki znajdującą się w tablicy wskaźników. 2-cyfrowe kody usterek są emitowane w formie błysków lampki ostrzegawczej w następujący sposób:

a) dwie cyfry są reprezentowane przez dwie serie błysków;

b) pierwsza seria błysków oznacza dziesiątki, a druga seria jednostki;

c) błyski w serii oznaczającej dziesiątki trwają 2 sekundy i są rozdzielone krótkimi pauzami; błyski w serii oznaczającej jednostki trwają 1 sekundę i są rozdzielone krótkimi pauzami;

d) kolejne kody przedzielone są krótką pauzą;

e) kod "12" to jeden 2-sekundowy błysk, następująca po nim krótka pauza i dwa 1-sekundowe błyski rozdzielone krótkimi pauzami."

82? czy 8? czy 80?

http://www.altech.com.pl/wbt/_poradnik/samodiagnostyka.htm

nightcrawler
21-05-05, 21:38
porobiłem troche testów
zaraz po przekreceniu stacyjki dlugie migniecia 7x co wskazuje na Czujnik położenia przepustnicy pozniej mruga tak jak pisałem 8x, 8x, 2x(szybko)
Przy wlaczonym silniku poprostu gasnie, odłaczyłem wtyczke od Sensor ASSY MAP (Denso) - nad przepustnicą. Obroty lekko falują ale trzymają sie 1000rpm i nie gaśnie niezaleznie czy to gaz czy benzyna, po wlozeniu wtczyczki nic sie nie dzieje dopuki nie przeprowadze ponownego rozruchu. Co mam z tym zrobic :cry: ??

napewno kod 7 2 moze i 80 ciezko powiedziec :oops:
po odpieciu wtyku od sensora DENSO mozna jako tako jezdzic podjade do serwisu i bede wszystko wiedział jak podepna sie pod kompa.
dzieki za pomoc
jak bede wiedział juz cos to dam znac :)

Furious
22-05-05, 06:26
wyczysc te wtyczki od sensorow i zrob reset kompa, potem znowu samodiagnostyka czy cos sie poprawilo
reset kompa - wyciagasz bezpiecznik "back-up" na 10sekund

nightcrawler
24-05-05, 15:45
no to juz wszystko wiem
sonda lambda sie konczy no i w przepustnicy był syf i mam taki plan aby
wezyk co wychodzi z tego co na zdjeciu doprowadzic ku spodu auta - obecnie jest doprowadzany do filtra powiedzano mi ze nim dostaja sie opary czasem olej itp wlasnie do ukladu dolotowego, czy to prawda ?
zdjecie pogladowe rem36 :)

http://republika.pl/klubkrosno/ab.JPG

jaką sonde lambde kupic nową czy moze szukac uzywki ?
jeszcze pytanko co do swiec jakie wsadzic do mojego d16y8 NGK .... ??

rem36
24-05-05, 17:59
o moj silnik :P

tutaj miales słow kilka o tym tajemniczym wezyku (odma)
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=1167&start=0

elmer
25-05-05, 14:57
Moze byc cos z linka gazu przy przepustnicy lub z sama przepustnica.

nightcrawler
25-06-05, 18:40
znowu pisze, zabralem sie za to i odczytalem wrescie bledy jak nalezy
wyszło mi tak
14 - Zawór regulacyjny prędkości obrotowej biegu jałowego lub jego obwód
17 - Czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód
50 - niewiem :|
71 - Automatic Transmission
Malfunctioning of the autmoatic transmission controls (kiedy ja nie mam automatycznej skrzyni biegow)
74 - Cylinder 3 Misfire or a Random Misfire (niewiem dokladnie co to znaczy) :?:

Od siebie dodam ze silnik krokowy napewno padniety (kod 14)
predkosciomierz wskazuje prawidlowo :shock:
prosze o pomoc
auto jezdzi ale ma mala moc :cry:

juz myslalem ze mam ECU walniete ale
jestem w szoku kilka resetów no i pobawilem sie wiazkami kabli zostal blad nr 17
czyli czujnik predkosci pojazdu, moze mi ktos powiedziec gdzie on jest bo za cholere nie moge znalesc i czy to moze byc przyczyna wszytkiego ?

elmer
25-06-05, 21:21
Ten czujnik jest przy skrzyni.

nightcrawler
26-06-05, 11:46
jaki powinienem miec komputer chodzi mi o nr i gdzie go szukac na moim kompie
bo cos mi sie widzi ze jakis lewy jest lub poprostu padaka

mucha
29-07-05, 08:20
podczepie sie do tematu,
mam identyczny problem z tym ze dotyczy d13b2 z lpg

nightcrawler
29-07-05, 09:29
ja juz problem rozwiazalem, pozbylem sie bledow kompa, nowa sonda labmda, wyczyszczony silnik krokowy wraz z przepustnica.
Jeszcze tylko na gazie mi faluja ale to kwestia wyregulowania u gazownika
wiec mucha, sugeruje wybrac sie do gazownika na regulacja

pozdro

mucha
29-07-05, 10:02
tylko ze przed zalozeniem gazu bylo jak najbardziej ok

nightcrawler
29-07-05, 10:04
dzieje sie to na gazie czy na benzynie ?
jak na gazie no to tylko na regulacje do gazownika

mucha
29-07-05, 10:13
przedwczoraj zlozylem gaz i jak wyjechalem od gaziarzy bylo ok, po przejechaniu okolo 50km auto przygasalo na lpg ale to kwestia regulacji, wczoraj szopki na maxa na lpg wogole nie odpala, gaznie przy kazdym zdjeciu nogi z gazu, jak przelacze na benz. auto chodzi ale nie tak jak powinno, trzyma tak niskie obroty ze czasem zgasnie, dzisiaj jade do gaziarzy na regulacje mam nadzieje ze cos z tego bedzie

Rikoo
29-07-05, 10:18
bo masz nowy gaz czyli norma jedz do nich i niech go dobrze wyreguluja i bedzie dobrze

jakubols
05-08-05, 16:14
mialem dokladnie ten sam problem. wyregulowali i bylo dobrze. jak pojezdzilem troche to zaczal mi gasnac przy dojezdzaniu do skrzyzowania itp. wyregulowali i jest ok. natomiast zapala mi sie kontrolka check na gazie. silnik to d15b2. jest zalozony emulator i gazownicy juz nie maja pomyslow. jezdzi bardzo dobrze. aha i jeszcze przy ostrym hamowaniu nadal potrafi zgasnac

mucha
08-08-05, 18:07
no w koncu przyczyna zostala usunieta, parownik byl uszkodzony nie mozna bylo wyregulowac zeby lambda byla 1 jak na jalowym ustawil na 1 to na wysokich bylo albo za bogato albo za ubogo, dzisiaj zostal wymieniony i jest super