PDA

Zobacz pełną wersję : Przegrzany B16A2 ?

vtecmatti
06-05-07, 21:17
Witam.
Zdazyla mi sie straszna glopota i odrazy pisze abyscie niepisali co za zemnie .... tulko rzetelnie pomogli.
To tak odpoczatku, zracji tego ze mam walniety termostat i bylo ostatnio zimno to aby mi sie zagrzewal w trasie to przyslonilem narazie chlodnice tektura, (bo zaniedlugo musze zmienic rozrzad, pompe wody i chcialem odrazu wtedy wszystko zrobic).
I jadac dzisiaj na obwodnicy A4 zapomnialem ze mam ta tekture i podciaglem auto do 195 km/h i wtedy zobaczylem ze temperatura jest ma max.
odrazu wrzucilem na luz i ogrewanie na maxa i temperatura odrazy zaczela spadac i po chwili juz byla normalna.
jak zaczynalem sie rozpedzac to temp. byla ok i maksymalnie z taka temperatura wysoka moglem jechac przez 1-2 minuty.

i teraz mam pytanie co sie mogla stac odtego czy mogl sie zatrzec silnik przez to, czy uszczelka mogla pojsc.

krotkie ogledziny na parkingu sa takie ze ze silnik niepujci ani malego dymka jak chodzi o spaliny, rowno pracuje, check sie niezaswiecil (jak chdzi o uszcelke to jest minimalnie zapocona ale chyba juz wszesniej mialem tak bo chyba byl jakis wyciek z pod dekla zaworow i chyba dlatego bylo widac olej) i teraz niewiem co moge wiecej sprawdzic.

wiec prosze o rzetelna pomoc i co wiecej moge sprawdzic oraz co moglo pojsc ????

tomekk
06-05-07, 21:20
Jeździj ziom póki co bez stresów i obserwuj, co się dzieje. Być może nie podziało się nic, bo w porę zareagowałeś. Obserwuj poziom temperatury, jak również poziom płynu chłodzącego w zbiorniku. No i przede wszystkim traktuj samochód po ludzku i ogarnij termostat.

kosiniak
06-05-07, 21:21
i teraz mam pytanie co sie mogla stac odtego czy mogl sie zatrzec silnik przez to, czy uszczelka mogla pojsc. w sumie to nic

skolopendra
06-05-07, 21:21
prawdopodobnie nic sie nie stało
;)

lakazs
06-05-07, 21:31
Zobacz czy pod korkiem od chłodnicy nie jest pomarańczowo.

Jechać z dużą prędkością to pewnie minuta, dwie ładowałeś. Kontrolki się nie zapaliły będzie ok.

vtecmatti
06-05-07, 23:02
aha jak juz mi temperatura spadla to jechalem juz jak emeryt i znowy mi sie temp podnosila tak do 3/4 wskaznika to znowu wlaczylem ogrzewanie oby slodzic i zeszla/
moze dlatego ze wczesniej byl goracy i jak by niepatrzes caly czas zaslonieta chlodnica byla?

rem36
06-05-07, 23:06
jak sie przegrzal pewnie wyplul plyn zbiorniczkiem i nie ma go teraz w ukladzie i dlatego sie grzeje, dolej jak bedzie zimny bezposrednio do chlodnicy i zobcz co bedzie wtedy, jak tak bedziesz jezdzil bez plynu to uszczelke zaraz powie papa jesli jeszcze jest dobra.

analogue
06-05-07, 23:42
na termostaty nigdy sie nie oszczedza,trzeba bylo zajac sie chociaz tym!zycze zdrowego motoru! :aloha:

lakazs
07-05-07, 00:19
Zobacz czy ci wentylator chodzi :).

vtecmatti
07-05-07, 17:55
Zobacz czy ci wentylator chodzi :).

wetylator chodzi bo jak wjezdzalem na parking to go slyszalem.

dzisiaj podeszlem pod auto aby ogladnac ale zapalac go niezapalalem bo tak jak bym sie bal aby czos nieposzlo,
plynu w zbiorniczku mam teraz minimum a czesniej mialem polowe, ale znajomy mi mowil ze moze niewrocil z ukladu czy cos takiego.

patrzylem na korek oleju i jest ok, niema zadnego bialego lub innego nalotu.
tylko ze jak narazie to po tej wysokiej temp. przejechal wczoraj tylko jakies 2-3 kilometry to pewnie nic niewyjdzie to tej pory

tylko niewiem czy teraz jezdzic nim (po troche mam piertra aby niczego nie popsuc do reszty jak byc cos poszlo) i potrzyc co sie bedzie dziac czy cos szukac dalej jakis usterek przez to ?

misiek1980
10-05-07, 02:10
kurde stary nic ci sie nie stalo nie panikuj, zebys wiedział co ja mialem za przygode mam jeszcze lagune no i ona we wrocku mi sie w korkach zagotowala kostka przy czujniku nie zwierala wentylatora i wentylator sie nie wlaczal laga mi sie w korkach calkowicie zagotowala az buchla para z pod machy i co i nic dziala dalej zadna uszczelka pod glowica nie poszla sie jebac mimo ze cale rozgrzanie auta trwalo minimum z godzine a po tych twoich 2 minutak zagrzania nic sie nie stalo to nie jest chinska zabawka

michal750
10-05-07, 08:39
Popieram przedmowce: ziom nie panikuj.
Ja tez kiedys zagrzalem swoja coupete. Ciagnalem ja na maxa po autostradzie przy niesprawnym termostacie. Jechalem tak z 15-20 min po czym zauwazylem, ze wskazowka od temp jest uniesiona na maxa. Zjechalem na bok, otworzylem maske i okazalo sie ze mam zabryzgany caly silnik plynem chlodniczym. Musialo wywalic z chlodnicy. Wrocilem wolnym tempem do domu, wymienilem termostat i plyn chlodniczy i pozniej wszystko bylo ok.
To dobrze ze obchodzisz sie z silnikiem jak z jajkiem, ale BEZ PRZESADY nic mu nie bedzie.