Zobacz pełną wersję : Civic 02r. układ hamulcowy
Witam miałem wymieniany płyn hamulcowy i niestety został chyba zapowietrzony układ. Samochód ma pompę ABS. Bo tak do końca nie wiem co się stało hamowac hamuje tylko pedał wpada do końca podłogi. W innym zakładzie odpowietrzany był układ na włączonym zapłonie i bez, 2 razy i nadal nic tylko że płyn był wlewany, a nie wtłaczany pod ciśnieniem do pompy. Jak uważacie co się mogło stac i czy odpowietrzanie przez wtłaczanie płynu do pompy mogło by cos dac ?
Gdzieś kiedyś czytałem,że jak się zapowietrzy pompa ABS to tylko przez urządzenie podciśnieniowe można odpowietrzyć ukł.ham.
Panowie, nie jestem specjalistą od odpowietrzania układu hamulcowego ale nigdy nie miałem problemów z odpowietrzeniem przy rutynowej wymianie płynu. Ba, nawet jak robiłem SWAP silnika i cały układ hamulcowy budowany był od nowa nie było problemu z jego odpowietrzeniem. Nie dysponowałem przy tym żadnymi urządzeniami, tylko świeży płyn w butelce, jedna osoba siedzi w środku i pompuje, druga luzuje odpowietrznik - standard znany od wieków. Nie wiem jakie są zalecenia ale ja w zależności od nastroju odpowietrzam na zapalonym lub zgaszonym silniku, chociaż doświadczenie podpowiada mi odpowietrzanie na zgaszonym, bo lepiej wtedy czuć kiedy pedał ucieka.
Od biedy można delikatnie poluzować odpowietrznik i odpowietrzać układ samemu kiedy nikogo nie ma do pomocy.
Co do Twojego problemu:
1/ czy coś było rozkręcane? Czy po prostu wlewali nowy płyn do układu i teraz nie da się odpowietrzyć?
Jeśli nic nie było rozkręcane a nie da się odpowietrzyć to mogła złożyć się w czasie awaria pompy hamulcowej i łapie Ci gdzieś lewe powietrze.
Jak chcesz mieć pewność, że pompa ABS nie jest zapowietrzona to bierzesz w dłoń kluczyk 10 do przewodów hamuclowych i po kolei luzujesz na wciśniętym pedale hamulca poszczególne wężyki które tam są wkręcone. Tutaj już muszą być dwie osoby - 20 minut i pompa będzie odpowietrzona. Tam jest raptem 6 przewodów, żadna filozofia.
Jeśli były odkręcane zaciski sprawdź czy mechanicy nie zamienili ich stronami. Są symetryczne, a po zamianie stron LEWA i PRAWA odpowietrzniki będą skierowane na dół i nigdy w życiu się nie odpowietrzy układu. Zobacz czy odpowietrzniki przy zaciskach na wszystkich kołach są na górze.
Czekam na świeże wieści.
Powiedz jeszcze czy jak wciśniesz hamulec tak szybko dwa, trzy lub cztery razy z rzędu to pedał "podnosi się" czy ciągle wpada w podłogę?
Jak tak szybko wcisnę to pedał podnosi się.
Czyli jest zapowietrzony układ.
Napisz też czy rozkręcali Ci układ czy tylko zalali nowy płyn.
Zalali nowy płyn bez rozkręcania. Wychodzi na to, że teraz muszę jechac do ASO ;/
Nie panikuj. Odpowietrzałeś układ na przewodach wchodzących do pompy ABS?
Nie.
A więc tak jeszcze sprobuje.