PDA

Zobacz pełną wersję : Pompa wody i klima

Wooju
31-10-11, 12:34
Witam,

Zakupilem wczoraj nowe EP1 z D14Z6 z 2002 :cool: . Autko ma przjechane okolo 115tys km (68tys mil) wiec czas najwyzszy zabrac sie za wymiany. Wiem ze rozrzad nalezy wymienic co 100tys km wiec to zrobie natychmiast, ale czy nalezy wymienic rowniez pompe wody? Wg ksiazki serwisowej tak, ale czy jest to niezbedne czy poczekac do 200tys z wymiana? Jak jest z wymiana swiec i plynami?

2 pytanie odnosnie klimy. Przeszukalem forum, ale znalazlem tylko pobierzne informacje. Generalnie wieje chlodne powietrze z klimy (ale to chyba bardziej dlatego ze bylo zimno na dworzu), ale rurki nie sa zimne i nie zalacza sie wiatrak przy chlodnicy. Wyczytalem zeby sprawdzic czy jest gas w ukladzie poprzez delikatne nacisniecie zaworu. Przycisnalem obydwa, (jeden pod niebieska nakretka z napisem L, a 2 pod seledynowa) i nic nie "syknelo" wiec zakladam ze nie ma nic w srodku, ale czy jesli uklad jest pusty, powinna sie zalaczyc pompa/sprzezarka i wiatrak?

Z gory dziekuje

lajsta
31-10-11, 12:50
W jakiej książce serwisowej przeczytałeś, że po 120kkm wymienia sie pompe wody? Tam zdaje sie pisze "inspection" czyli sprawdzenie. Ja wymieniałem kilka tygodni temu rozrząd w D14Z6 i na pompę się nie zdecydowałem - nie wykazywała żadnych oznak zużycia, pomyślę o tym po 200kkm (jak dojeżdżę :p). W zasadzie, jesli masz cierpieć katusze, to możesz ją wymienić tylko pytanie po co, jeśli nie będzie takiej potrzeby. Oczywiście przebieg jest udokumentowany?
Jeśli chodzi o klimę to jeżeli ja załączasz i słyszysz/czujesz, że się uruchamia to jest duże prawdopodobieństwo, że czynnik jest w układzie. Ilości jednak "ręcznie" nie sprawdzisz więc proponuję zamiast wydawać kasę niepotrzebnie na pompę podjechać do serwisu klimy aby sprawdzić układ, dać wymienić czynnik w układzie klimy i przy okazji ją odgrzybić.
To wszystko oczywiście moje zdanie ale jeśli masz funduszy pod dostatkiem to płacisz i masz...wszystko naraz ;)

Wooju
31-10-11, 14:38
W jakiej książce serwisowej przeczytałeś, że po 120kkm wymienia sie pompe wody? Tam zdaje sie pisze "inspection" czyli sprawdzenie.

Sorry Lajsta, tak masz racje zle doczytalem. Czyli tylko pasek i naciagasz.

A jesli idzie o klime, jak jest z ta pompa? Podobno powininem uslyszec jakies "klikniecie" przy wlaczeniu klimy. Gdzie to powinno byc slychac?

lajsta
31-10-11, 15:05
Ty mnie chłopie nie przepraszaj bo nie masz za co ;) Pasek i...napinacz - żeby było już po mechanikowemu ;) W kwestii klimy to tego sie po prostu nie da przeoczyć (czy jak kto woli przeuszyć). Na wolnych obrotach wciśnij klawisz AC (oczywiscie przy wentylatorze przynajmniej włączonym na 1) i słuchaj. Klima może sie nie właczyć jesli na dworze bedzie bardzo zimno (zdaje sie poniżej 5 st.C) ale przy obecnych temperaturach jesli tylko jest sprawna powinna dać o sobie znać zaraz po wciśnięciu ww klawisza. Teraz ja Cię sorry za te łopatologię :p