PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne tarcie/obcieranie

coppi
31-10-11, 09:03
Witam,

Taki problem mam trochę zagadkowy. Ostatnio zaczęło dość wyraźnie obcierać lewe przednie koło (no właśnie z tych okolic dźwięk dochodzi). Rytmicznie, w zależności od prędkości, tylko dźwięk jest taki 'gumiasty' - jakby guma o coś tarła. I co ciekawe nie slychać tego jak przyspiesza (ogólnie gaz wciśnięty) albo hamuje.

Dlatego padło na hamulce - dzisiaj zdemontuje zacisk i kawałek się przejade bez hamowania - zobaczymy jak bedzie. Ale moze jakies inne pomysly?? Zaczęło się to co prawda jak założyłem felgę z zimowymi oponami (ale to chyba przypadek).

RazoR91
31-10-11, 09:18
Zaczęło się to co prawda jak założyłem felgę z zimowymi oponami (ale to chyba przypadek).

A opona czasem nie jest wyższa lub szersza i może ona obciera ?

coppi
31-10-11, 09:42
A opona czasem nie jest wyższa lub szersza i może ona obciera ?

Opona standard, wcześniej na takiej jeździłem.

djfania
01-11-11, 18:51
szczerze dzisiaj to samo miałem, Hanie zabrałem na rundke i na rondach miała takie własnie objawy...
no to szybko na podwórko lewarek i akcja,
stawiałem na klocki... mówili mi że na pewno nie tylko łożyska, jak zauważyłem sam, jeden z klocków (od strony trudno dostępnej ;) już dawno jest skończony.
Klocki będe zamawiał i myślę ze to to :)

coppi
01-11-11, 20:48
szczerze dzisiaj to samo miałem, Hanie zabrałem na rundke i na rondach miała takie własnie objawy...
no to szybko na podwórko lewarek i akcja,
stawiałem na klocki... mówili mi że na pewno nie tylko łożyska, jak zauważyłem sam, jeden z klocków (od strony trudno dostępnej ;) już dawno jest skończony.
Klocki będe zamawiał i myślę ze to to :)

No ja klocki w sumie też obstawiam. Jutro dopiero mogę sie za to zabrać to zobaczę.

coppi
07-11-11, 11:09
To sam sobie odpowiem, bo aż wstyd się przyznać.

Klocki prawie do zera były starte, tarcze też mocno skiereszowane. Od wymiany zrobilem 500km i jak ręką odjął obcieranie czy inne dźwięki.

rosro
07-11-11, 20:39
mam podobny problem tylko że obcieranie słychać przy o a hamulce ostrym skręcaniu i cofaniu... też wina może leżeć po stronie klocków? przy jeździe na wprost i hamowaniu nic nie słychać a hamulce dobre są

Zielony11499
08-11-11, 02:17
też tak miałem. klocek ma wbudowany miernik zużycia. jest to taka blaszka, która jak się klocek mocno wytrze zaczyna ocierać o tarczę denerwując nasze uszy. ja miałem różnie. czasami jak hamowałem, czasami jak przyspieszałem, czasami na zakrętach, a momentami w ogóle nie było tego słychać.

coppi
08-11-11, 07:53
Jak to jest obcieranie to zdecydowanie podejrzane sa klocki. Bo nic innego specjalnie obcierać nie ma o co. Co innego stuki - puki - tu już pełna paleta do popisu.

rosro
08-11-11, 17:01
i znów okazały sie to być klocki:D

djfania
11-11-11, 19:19
w koncu wymienione :D oczywiście klocki, teraz tylko czas na tarcze ...