Zobacz pełną wersję : Dziwne tarcie/obcieranie
Witam,
Taki problem mam trochę zagadkowy. Ostatnio zaczęło dość wyraźnie obcierać lewe przednie koło (no właśnie z tych okolic dźwięk dochodzi). Rytmicznie, w zależności od prędkości, tylko dźwięk jest taki 'gumiasty' - jakby guma o coś tarła. I co ciekawe nie slychać tego jak przyspiesza (ogólnie gaz wciśnięty) albo hamuje.
Dlatego padło na hamulce - dzisiaj zdemontuje zacisk i kawałek się przejade bez hamowania - zobaczymy jak bedzie. Ale moze jakies inne pomysly?? Zaczęło się to co prawda jak założyłem felgę z zimowymi oponami (ale to chyba przypadek).
Zaczęło się to co prawda jak założyłem felgę z zimowymi oponami (ale to chyba przypadek).
A opona czasem nie jest wyższa lub szersza i może ona obciera ?
A opona czasem nie jest wyższa lub szersza i może ona obciera ?
Opona standard, wcześniej na takiej jeździłem.
szczerze dzisiaj to samo miałem, Hanie zabrałem na rundke i na rondach miała takie własnie objawy...
no to szybko na podwórko lewarek i akcja,
stawiałem na klocki... mówili mi że na pewno nie tylko łożyska, jak zauważyłem sam, jeden z klocków (od strony trudno dostępnej ;) już dawno jest skończony.
Klocki będe zamawiał i myślę ze to to :)
szczerze dzisiaj to samo miałem, Hanie zabrałem na rundke i na rondach miała takie własnie objawy...
no to szybko na podwórko lewarek i akcja,
stawiałem na klocki... mówili mi że na pewno nie tylko łożyska, jak zauważyłem sam, jeden z klocków (od strony trudno dostępnej ;) już dawno jest skończony.
Klocki będe zamawiał i myślę ze to to :)
No ja klocki w sumie też obstawiam. Jutro dopiero mogę sie za to zabrać to zobaczę.
To sam sobie odpowiem, bo aż wstyd się przyznać.
Klocki prawie do zera były starte, tarcze też mocno skiereszowane. Od wymiany zrobilem 500km i jak ręką odjął obcieranie czy inne dźwięki.
mam podobny problem tylko że obcieranie słychać przy o a hamulce ostrym skręcaniu i cofaniu... też wina może leżeć po stronie klocków? przy jeździe na wprost i hamowaniu nic nie słychać a hamulce dobre są
Zielony11499
08-11-11, 02:17
też tak miałem. klocek ma wbudowany miernik zużycia. jest to taka blaszka, która jak się klocek mocno wytrze zaczyna ocierać o tarczę denerwując nasze uszy. ja miałem różnie. czasami jak hamowałem, czasami jak przyspieszałem, czasami na zakrętach, a momentami w ogóle nie było tego słychać.
Jak to jest obcieranie to zdecydowanie podejrzane sa klocki. Bo nic innego specjalnie obcierać nie ma o co. Co innego stuki - puki - tu już pełna paleta do popisu.
i znów okazały sie to być klocki:D
w koncu wymienione :D oczywiście klocki, teraz tylko czas na tarcze ...