PDA

Zobacz pełną wersję : jaki najlepszy olej?

mihcioo
06-05-07, 12:56
Witam,

Wkoncu kupilem sobie civica kilka dni temu:-D Jest on z 94 roku, hathback, silnik 1,5 90 koni, przebieg 144tys. km i jest to oryginalny przebieg ( podobno:P)Mozna powiedziec ze jestem jeszcze "noobem" w tych sprawach wiec chcialem zapytac o podstawowe rzeczy. Teraz jeszcze nie zmienilem oleju ani nic, bo robie to w przyszlym tygodniu. Aktualnie stan oleju jest równo z dolną dziórką na bagnecie( nie mam kresek tylko dziorki na bagnecie). Wiec do czasu wymiany oleju warto mi dolewac olej? i jesli juz to jaki olej moge dolac? Pozatym na jaki olej pozniej zmienic, jaka marka najlepsza itp? Wogole co najlepiej zmienic po kupnie auta? Prosze o odpowiedzi:D

EJ2 Siwy
06-05-07, 13:01
Ogolnie to powinno sie dolewac taki olej jaki juz jest w silniku. A co do wymian po kupnie to filtry, oleje i pasek rozrzadu z pompa wody jesli nie jestes pewnien co do ich przebiegu.

skolopendra
06-05-07, 13:04
było :szukaj:

prz3mo
06-05-07, 13:09
Wymien cały olej na nowy. Np, półsyntetyk Valvoline MaxLife 10W40 lub Mobil. Wlej tyle, by było w połowie miedzy dolną, a górną kropką.
Potem obserwuj czy nie ubywa...
Asekuracyjnie ja bym wymienił rozrząd, no chyba, ze jestes na 100% pewny, ze był zmieniany niedawno. Mozesz tez sprawdzic stan świec, zobacz w jakim stanie jest filtr powietrza itd..

mihcioo
06-05-07, 13:20
dzieki bardzo za odpowiedzi. A co do pompy wody to czy jest to konieczne? pompy wody sa chyba dosc drogie. o wymianach ich niewiele wiem , nawet niewiem jaki terez ma olej , wiec niewiem jaki dolac. W takim razie moze nie dolewac tylko poczekac te kilka dni na wymiane oleju na nowy? Pasek rozrzadu wymienie takze, bo niewiele wiem o tym co bylo robione w aucie przed kupnem.

prz3mo
06-05-07, 13:48
dzieki bardzo za odpowiedzi. A co do pompy wody to czy jest to konieczne? pompy wody sa chyba dosc drogie. o wymianach ich niewiele wiem , nawet niewiem jaki terez ma olej , wiec niewiem jaki dolac. W takim razie moze nie dolewac tylko poczekac te kilka dni na wymiane oleju na nowy? Pasek rozrzadu wymienie takze, bo niewiele wiem o tym co bylo robione w aucie przed kupnem.

Pompe tez zaleca sie zmienic ponoc (ponoc bo ja nie zmienialem, ale nie widzialem wtedy ze trzeba).
Jesli nie bedziesz dużo jezdzil to posmigaj te kilka dni i zmien cały olej, aczkolwiek dolna kropka oznacza minimalny dopuszczalny poziom..

gryzmo
06-05-07, 13:59
Jeżeli masz orginalny przebieg to pompę wody możesz spokojnie zostawić.Zalej układ dobrym płynem i śmigaj.Teoretycznie wytrzymują 200tys. i wtedy zaleca się wymianę-więc możesz to zrobić przy następnej zmianie paska.Olej jak pisali poprzednicy-najlepiej Valvoline Max Life 10W40 i będzie git.Mobila jest dużo podróbek,chociaż mój stary leje 5W50 od 80tys,teraz ma 165tys i nic mu nie ubywa.No ale to Cordoba i jeździ jak emeryt :d

korbol
06-05-07, 21:53
Ja w swojej hani mam zalany Castrol RS :) polecam ten olej poniewaz jezdza na nich moje 2 pozostale auta i sprawuja sie na nim znakomicie :)

majsterus
07-05-07, 13:05
masz wlany 10W40 lub 15W40 raczej ten drugi.
to jest stary silnik a do starych silników nie zaleca sie lać syntetyków.
poszukaj przy silniku czy nie ma zadnych papierków z danymi przegladu.
jezeli auto jest sprowadzone i nierejestrowane na 99% powinno to być Niemcy dbają o takie szczegóły.
A jezeli nie to możesz wlać 15W40 - mineralny bez problemu jak bym tak zrobił po co zalewac pólsyntetykiem ??
nowy filtr oleju+filtr powietrza
rozrząd oceń sam jak wygląda pasek czy strona z ząbkami nie jest spekana na całym obwodzie i czy druga strona-gładka nie jest świecąca - długo pracuje po rolce.
ale jak ma 140 wykręcone to na 90 miał na bank zmieniany czyli ma ok 50-60 tys.

Co do pompy?? pierwsze słysze żeby wymieniać....
Jak szumi owszem, jak cieknie na uszczelniaczu również...
I sprawdź kolor płynu chłodzącego czy jest czyściutki zielony lub żółty

draksson20
09-02-10, 08:00
zbliza mi sie okresowa (co 10 tys. km) wymiana pierodolek w hondzie wiec mam kilka pytan:

1. silnik d14a4- teraz jest zalany castrol magnatec 10w40 i zjada tak ok 0,8-1l na 10 tys. km (chyba w normie-przebieg 160 tys. km)!mam zamiar teraz wlac motul'a albo valvolin'a (oba 10w40)-jezdzil ktos z was na tych olejach?jakie odczucia i ktory z nich zalac tzn jest lepszy?! wyczytalem na innych forach ze przed zmiana (jeszcze do starej oliwy) mozna wlac jakiegos clean'era do silnika
(np od motul http://allegro.pl/item911438975_lodz...ean_300ml.html pytanie czy to mi nie rozszczelni silnika??

2. filtr powietrza- nie mam zamiaru (jak na razie) bawic sie w stozki, powerrury, parowy, cai itp itd- zastanawiam sie nad takim czyms http://allegro.pl/item915531893_spor...ic_tuning.html! czy to wogole ma sens czy tylko siano wywalone w bloto (niby poprawia elastycznosc silnika, moment i zuzycie paliwa- ponoc?), a moze kupic zwykly OEMowy za 30 zl (czy tam ile kosztuje)?

3. filtr oleju i paliwa- tutaj mi przychodzi jedynie do glowy Filtron, jak produkty tej marki sie sprawuja w hondach, a moze sa jakies specjalne japonskie wynalazki robione pod honde, czy opcja OEM

z gory dzieki za rady i sugestie!! jeslio zly temat to przeniesc

taz666
09-02-10, 08:32
Jeżdżę na Motulu 6100 10W40 i nie narzekam, ogólnie dużo osób chwali. Możesz założyc ten filtr powietrza ale cudów się nie spodziewaj, w każdym razie nie będzie gorzej niż jest teraz. Filtr oleju polecam kupic BOSH'a a paliwa może byc Filtron (ogólnie słyszałem że niezła firma)

spychu
09-02-10, 10:53
To ja odpowiem tak.

1. Motul 6100 Synergi+ 10W40, sam na takim jeżdżę i jest ok. Valvoline też bardzo dobre oleje więc w zasadzie jeden i drugi będzie ok.

2. Z wkładki szału bym się nie spodziewał, napewno przepuści odrobinę więcej powietrza niż seryjny filtr ale czy da odczuwalną poprawę. Wątpię :) Jedynym jej plusem jest to, że ją pierzesz i wkładasz na nowo.

3. Co do filtrów to ja polecam tylko i wyłącznie Knehta, żadnych Filtronów, żadnych Boschów.

sunnboy
09-02-10, 11:01
olek Valvoline vr1 racing,wkladka KN,-moje typy

draksson20
09-02-10, 12:04
a jak wyglada sprawa z tym clean'erem?? lal ktos?wyszystko po nim dziala prawidlowo tzn czy nie zaczal cieknac silnik?

olej ma byc jeden z tych dwoch tylko chodzi mi o to ktory korzystniej wypada (czyli mniej go ubywa) przy seryjnym silniku bo wiem ze leja je do silniejszych jednostek!

olek Valvoline vr1 racing,wkladka KN,-moje typy- a miales zalozony ten filterek (jakie odczucia i wrazenia), bo wydawac 200 zl zeby moc go sobie tylko wyprac to wole kupic kilka zwyklych filtrow!

. Co do filtrów to ja polecam tylko i wyłącznie Knehta, żadnych Filtronów, żadnych Boschów. mysle ze zainwestuje w twoja porade

Nemereth
09-02-10, 12:24
- a miales zalozony ten filterek (jakie odczucia i wrazenia), bo wydawac 200 zl zeby moc go sobie tylko wyprac to wole kupic kilka zwyklych filtrow!
Większość Hondziarzy na forum jeździ na stożku (CAI) i nie pamiętam, żeby ktoś mówił, że go wyrzuca :)
EDIT: wiem, że pokazałeś zwykły filtr, ale nie sądzę żeby poprawił coś dla dynamiki silnika. Miałem bardziej na myśli wydanie paru groszy i zainwestowanie w CAI :)

mysle ze zainwestuje w twoja porade
Ja używam OEM Honda filtr oleju i jest wszystko w porządku. Olej używam Motula Synergie+ 10W40 i nie mam żadnych zastrzeżeń.

draksson20
09-02-10, 12:28
Większość Hondziarzy na forum jeździ na stożku (CAI) i nie pamiętam, żeby ktoś mówił, że go wyrzuca

zerknij na link do tego filtra! to nie jest stozek bo na razie nie mam zamiaru sie w doloty bawic- chodzi o sama wkladke do seryjnej puchy- wiec czy takowa sie wogole kalkuluje (wady/zalety)

lar
09-02-10, 12:29
ja polecam motula + filtr knechta, na pewno bedziesz zadowolony. Jak nie łyka duzo oliwy to motul 5w40

draksson20
09-02-10, 12:58
Jak nie łyka duzo oliwy to motul 5w40
wypil ok 1l wiec 5w40 chyba odpada

pwl
09-02-10, 14:05
Mam mobila 10W40, do tego filtr oleju Nipparts i wszysko jest ok, więc polecam :) Przebiegu mam 177tys, a nie łyka nic ;)

200zł za wkładkę? Ja bym się w to nie bawił, to tylko wkładka. Kupiłbym zwykły filtr a resztę kasy wydał na coś innego, np na MTFa do skrzyni, albo serwis klimy ;)

Nie lej nic do oleju, jeśli wszystko jest OK to te cudaki nic nie dadzą, a nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

karpik85
09-02-10, 14:11
Ja mam u siebie taką wkładkę K&N i generalnie chyba nie ma jakiejś większej różnicy, a jeśli jest to niewielka. Plusem jest to, ze można taki filtr wyczyści, potem znów nasmarować i kolejne kilkadziesiąt tysięcy się na nim robi.
Tylko nie wiem skąd taka cena, bo ja za niego zapłaciłem niecałą stówkę i zestaw do czyszczenia chyba 35 na kilka razy wystarczający.

kenny
09-02-10, 14:31
karfa ile można o olejach??