PDA

Zobacz pełną wersję : Felgi aluminiowe - zmiany cen rynkowych w roku

posiadacz
30-10-11, 16:26
Witam Szanownych Klubowiczow
Wchodzac na wyzyny intelektu i moich watpliwych procesow mysleniowych staralem sie znalezc miesce w sieci gdzie sa podane w miare rzetelne (bo te drugie znalazlem) zaleznosci zmiany ceny felg aluminiowych dla kolejnych miesiecy roku. Przydatnosc takiej wiedzy jest oczywista. O ile ceny np opon przed sezonem mozna latwo przesledzic (i jest to zgodne z logika) to ceny felg jestem sam ciekaw od czego za zalezne (drozeja przed sezonem jakims ?, w trakcie ? tylko na poczatku jak wchodza na rynek jako nowe ? itd)
Gdyby ktorys z Klubowiczow dysponowal ta wiedza tajemna :) moze byl sprzedawca felg....
Pozdrawiam

zyga502
30-10-11, 21:30
:confused:

kvas
30-10-11, 21:41
Ceny felg są zależne od cen ryżu. Pzdr

herman9
31-10-11, 09:51
? :eek:

posiadacz
31-10-11, 10:06
(widocznie za bardzo sie wzbilem na ów "wyzyny" :) )

Wersja zmodyfikowana:

Jak sie zmienia cena felg, dowolnego typu, w roku ?

wojtek1963
31-10-11, 10:26
Dalej nie rozumiem o co chodzi.

Krists
31-10-11, 10:46
Mi się wydaje, że ceny felg w sezonie jesienno/zimowym są tańsze niż w sezonie letnim. Może to wynikać z tego iż wiele szrotów i innych tego typu działalności nie ma gdzie tego trzymać (chodzi o budynki zamknięte) i chcą się wyzbyć po kosztach niż na wiosne puścić jeszcze taniej ze względu na stan. Jeżeli chodzi o wchodzenie na rynek to jest jak ze wszystkim wchodzi nowy model to stary automatycznie spada z wartości.

O taką mniej więcej odpowiedź Ci chodziło ?

TeeS1975
31-10-11, 10:49
zależą głównie od cen walut raczej nie ma sezonowości dla felg

Krists
31-10-11, 10:51
Tees ale cena walut ma większy wpływ na ceny felg nowych. Na używane już nie tak bardzo.

Jeżeli chodzi o felgi nowe to duże znaczenie ma także popyt na dany model. Jeżeli popytu nie ma to cena automatycznie winduje w dół aby pozbyć się tego z magazynu celem uniknięcia strat wynikających z kosztów magazynowania.

TeeS1975
31-10-11, 11:12
Wydaje mi się że kolega posiadacz pytał właśnie o nowe felgi

posiadacz
31-10-11, 11:13
Tak wiec systematyzujac pod wzgledem wplywu na cene dla nowych felg mamy:

- z najwiekszym wplywem - sezon - ze wzgledu na trudnosci w magazynowaniu - najlepiej kupowac w okresie jesienno/zimowym,
- ze srednim wplywem - zmana ceny walut - trudno przewidywalna ze zmianami raczej w gore,
- z mniejszym wplywem - wejscie na rynek nowego modelu - glownie zwiekszenie wartosci na pocztku wejscia na rynek.

Sa moze gdzies jakies wykresy zmian cen potwierdzajace te opinie ?
Pozdrawiam

Krists
31-10-11, 11:34
Sa moze gdzies jakies wykresy zmian cen potwierdzajace te opinie ?

http://zobaczfb.pl/demot/0_0_1284523962_ja_*******e_z_kim_ja_pisze_przez_Ad min_middle.jpg

Czy jesteś aż tak pazerny że zależy Ci na każdej złotówce ? Normalny użytkownik wybiera sobie felgi, które mu się podobają i kupuje a nie rozmyśla nad tym czy nie kupić ich w zime czy za 5 lat bo będą tańsze. Boże widzisz a nie grzmisz...

TeeS1975
31-10-11, 11:37
i to by było na tyle

zostawię to jeszcze na chwilę otwarte ale jeżeli zaczną sie głupie teksty nie wnoszące nic do tematu to zostanie zamknięty + niespodzianka dla dowcipnisiów

kvas
31-10-11, 22:04
felgi-opony.com <= tam kupowałem dwa zestawy felg i tam najlepiej monitorować ceny bo mają niezłe. Nie ma co stękać, tylko kupować bo nie zawsze wszystkie modele są dostępne - vide MOMO