Zobacz pełną wersję : Szyberdach nie uchyla sie
Sluchajcie mam taka sprawe ze szyberdach mi sie nie uchyla, wciskam ten srodkowy przycisk od szybra i nic sie nie dzieje, otwieranie i zamykanie dziala dobrze ale ten srodkowy przycisk od uchylania nie dziala, zauwazylem tez ze jak otworze troche szyber i wcisne przycisk uchylania to szyber otwiera sie dalej...
Jakies pomysly???
u mnie jak szyber leżał zamknięty to środkowy przycisk nie działa trzeba było mu dupę podnieść guzikiem a później środkiem uchylić nie wiem czy to wada czy tak ma być:) ale mamy podobnie, a przedtem środkowy guzik przy zamkniętym Ci trochę uchylał szyber? może prąd nie dochodzi jak nie ma żadnej odpowiedzi od silnika szybera
przełącznik jest 3-stykowy i pewnie na 2-gi środkowy Ci nie przełącza... może śniedź, może kabel z tyłu się odpioł. Wymiana na nowy albo grzeb :) mogło się wypiąć też przy silniku. Za lampką masz zaślepkę poprzez którą się tam dostaniesz
za jaka lampka ta zaslepka?? :)
Masz lampkę oświetlenia w kabinie prawda? Jak ściągniesz zaślepkę masz wejście na klucz do ręcznego otwierania szyberdachu. Przy nim są kable bezpośrednie od cięgień silnika. Ale i tak ja bym próbował wpierw przy przełączniku. Bezpiecznik odpada skoro chodzi ci do przodu i tyłu. Ściągnij przełącznik jest na zatrzaskach i jeśli masz troszkę smykałki zewrzyj na ostro po kolei przewód każdy z każdym. Tak na chwilęczkę. Jeśli się podniesie to albo wymiana przełącznika albo 'cuduj' ze starym. W poniedziałek będę przy swojej robił. Jak poczekasz to napisze ci które konkretnie musisz spiąć żeby było dobrze i wyeliminować rozkręcanie tapicerki;)
no przycisk patrzylem i kabel wlasnie od uchylania jest polutowany wiec mysle ze pewnie cos z kablem jest nie tak ale wlasnie nie wiem nawet gdzie teraz szukac rozwiazania a podsufitki mi sie rozbierac nie chce...
Odgrzewam kotleta.
mam identyczny problem szyberdachem ale u mnie po wciśnięciu przycisku od uchylania słychać przekaźnik jakiś ruch w szyberdachu (ruszy się o jakieś pół centymetra do góry) i cisza. Mogę sobie klikać i klikać i nic.
u mnie to samo ale po wciśnięciu przycisku i pchnięciu szybera ręką wszystko trybi jak należy ;D już się do tego przyzwyczaiłem i mi to nie przeszkadza ;)
miałem ten sam problem, nasmarowanie prowadnic oraz dokladne wyczyszczenie uszczelek szybra + nalozenie spray'u do uszczelek zniwelowalo problem ;)
Bo szyber trzeba dbać ja zawsze czyszczę i smaruję szyny oraz uszczelki i nigdy nie miałem z nim problemu :)
Ja czyściłem i nasmarowałem i nie pomogło niestety :(
No właśnie ja również mam wszystko na bieżąco. Raz na 3 miesiące czyszczę i nic. Problem jest ten sam. Wszystko działa tylko nie mogę go po prostu uchylić. Oczywiście manualnie guzikiem od odsuwania mogę ale chciałbym żeby działało samo uchylanie. Dziwi mnie, że wszystko teoretycznie działa ale nie ma ruchu. Tak jak napisałem wcześniej szyber nawet przy próbie wypychania nie uchyla się. Przekaźnik działa i słychać jak jest mały ruch ale nic dalej, dodam, że to przycisk powoduje poruszenie szyberdachu tylko w momencie kiedy jest on zamknięty. Po wykonaniu tego małego ruchu nic więcej się nie dzieje. Trzeba go "zamknąć" i dopiero można zaobserwować ruch.
Zielony11499
03-07-12, 01:12
powodem nieuchylania się szybera, albo uchylania się nie w tym momencie, w którym trzeba i kończeniu uchylania w innym momencie jest źle złożony szyber. trzeba rozłożyć szyber (kanapa,boczki,pasy podsufitka i dopiero do szybera można się dostać). tam jest styk, który pozwala na puszczenie i kończy puszczanie przycisku do uchylania. albo on nie łączy, albo ktoś przy składaniu szyberdachu założył nie w tym miejscu co trzeba te sznurki z kuleczkami. sprawdź na całej długości szyberdachu czy nie działa przycisk uchylania. jeśli np. otworzysz szyber do 1/3 i wtedy po wciśnięciu uchylania zacznie się on otwierać i skończy na końcu, albo gdzieś w środku tzn. że ktoś źle złożył szyberdach. jeśli uchylanie nie działa w żadnym położeniu, to coś z połączeniem tego przycisku, albo z opisanym wcześniej stykiem. :)
U mnie wszystko działa, silniczek pracuje ale się zacina i muszę go pchnąć delikatnie ręką :P
Zielony11499
03-07-12, 11:33
przesmaruj uszczelkę od szyberdachu silikonem w sprayu- intensywnie tylną część. sprawdź też czy przy otwieraniu znacząco odkształca się nieruchomy dach auta. jeśli tak to konieczna jest regulacja szyberdachu
spróbować można tylko taki spray muszę dorwać :P