Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : filtr odmy

sucharek
28-10-11, 21:32
jaka srednice filtra na odme ?

sucharek
29-10-11, 16:23
wie ktos ?

Budziniak
29-10-11, 17:28
a co mamy Ci napisać ? masz na tej aukcji 3 średnice http://allegro.pl/filtr-odmy-filtr-na-odme-9mm-12mm-15mm-odma-i1881026289.html zmierz ujście odmy na deklu zaworowym ( suwmiarką ) i zamów taki który pasuje

rafal86
29-10-11, 18:16
a tak z innej beczki to czemu to słuzy?:o
rozumiem ze taki filterek zaklada sie na rurke która wychodzi z pokrywy zaworów i jest podłączona do seryjnego dolotu? I np zakładając parówe trzeba/czy nie trzeba załozyc filtr odmy?

sucharek
30-10-11, 08:58
Hehe tak to bym mogl zrobic jak bym mial gdzie go zmierzyc dlatego pisze :) nie jestem u siebie w miescie wiec interesuje mnie ten wymiar <lol>

No chyba ze bede zatrzymywam kierowcow i prosil zeby mi udustepnili :)

Nie trzeba ale wypada wtedy cieple powietrze i syf nie dostaje sie do dolotu pozdr

Tehu
30-10-11, 17:02
Jeżeli jeszcze potrzeba to króciec wychodzący z dekla zaworowego ma 13 mm,więc chyba średnica filtra 12 mm powinna się nadać.

Mariusz2984
06-01-12, 14:11
czy jeden filtr można założyć przy pomocy trójnika na odmę górną i dolną? czy powinny być osobne filtry?

szastal
06-01-12, 23:20
Osobne to raz, a dolnej nie ruszaj bo ponoć problemy są później. Ja jak miałem oil catch tank to nic nie leciało odma górną , dałem sam filtr i olej zmieniłem na 10w40 i teraz mi wali olejem z tego filtra. Z dolnej odmy też wali olejem w dolot, ost kolektor zdejmowałem i widziałem ile tego jest.

sucharek
12-01-12, 09:46
to dziwne u mnie nie widac nic takiego

szastal
12-01-12, 22:40
to dziwne u mnie nie widac nic takiego

U mnie kiedyś też nie było nic takiego widać, a po za tym trochę inne silniki mamy

MichałCK
14-08-14, 14:18
Trochę odkopię poczytałem parę tematów ale już mam mieszane uczucia czy montować taki filterek u siebie czy też nie, mogę go kupić za 9,50zł u siebie w Kielcach.
http://allegro.pl/filtr-odmy-filterek-9-12-25-35-odma-tuning-stozek-i4514023011.html#tabsAnchor
Czy to faktycznie coś daje do "osiągów" po za tym że przepustnica nie zasyfia się oparami olejowymi? Czy to po prostu jest zbędny gadżet mający na celu względy estetyczne i nabijanie pieniędzy.
Jak takie coś sprawuje się w zimie jak np przymarznie od mrozu taki filterek czy nie spowoduje zbyt dużego ciśnienia w silniku i wywalanie uszczelek? Pozdro :D

reaktor
14-08-14, 14:36
osiągi nie ale u mnie np. cała przepustnica pływa w oleju

i nie opary bo pracująca głowica strasznie chlapie olejem a odma go zasysa

MichałCK
14-08-14, 14:50
Czyli lepiej tak jak przewidział producent zostawić to w spokoju czy montować filterek odmy?? Honda chyba posiada dość inteligentnych inżyrnierów i chyba wiedzieli co robią..
Lecz z drugiej strony jeżeli ktoś wymyślił takie filterki czyli jakieś znaczenie to powinno mieć, ah ta motoryzacja :D
Proszę o konkretne odpowiedzi :D bo tylu ile nas tutaj jest tyle osobnych opinii i nie wiadomo na co się zdecydować :D
Rok temu pamiętam jak czyściłem przepustnicę to była trochę zarzygana kurzo-olejem ;p

Endrju1
14-08-14, 16:24
Lecz z drugiej strony jeżeli ktoś wymyślił takie filterki czyli jakieś znaczenie to powinno mieć,

Magnetyzery i super stabilizatory pod gniazdo zapalniczki też wymyślili :)

MichałCK
14-08-14, 17:28
Magnetyzery i super stabilizatory pod gniazdo zapalniczki też wymyślili :)

To już dosyć logiczne że nie ma prawa działać :D tak jak chip tuning z allegro lub wiatraczek "turbinka" do dolotu ;p
Lecz w tym przypadku odcięcie odmy od dolotu te kilka stopni powinno obniżać zasysane powietrze nie wspominając już o syfilisie który się dostaje

reaktor
14-08-14, 21:28
To już dosyć logiczne że nie ma prawa działać :D tak jak chip tuning z allegro lub wiatraczek "turbinka" do dolotu ;p
Lecz w tym przypadku odcięcie odmy od dolotu te kilka stopni powinno obniżać zasysane powietrze nie wspominając już o syfilisie który się dostaje

przepustnica i powietrze w środku jest ogrzewane celowo płynem chłodniczym ...

wiec nie wiem jak tychesz obniżac temp:D pozbądź sie tego najpierw

MichałCK
15-08-14, 11:42
przepustnica i powietrze w środku jest ogrzewane celowo płynem chłodniczym ...

wiec nie wiem jak tychesz obniżac temp:D pozbądź sie tego najpierw

Więc twoim zdaniem lepiej mieć standardowo poprowadzony wężyk zamiast filterka odmy?
czyli czego mam się pozbyć bo nie rozumiem?? Syfu z przepustnicy?
Zadałem w temacie odpowiednie pytanie a do tej pory z tych wypowiedzi dalej niic nie wiem bo nikt nie odpowiedział znacząco.

gumis1990
15-08-14, 12:01
ja mam filtr odmy juz ze dwa lata i nic złego sie nie dzieje(mam tez zaslepiony egr) i ssacy jest czysty. zima nic mi sie złego nie działo wiec ja tam nie narzekam:D nie mam miejsca w parowie by sie wpiac odma to musiałem tak zrobic:D