PDA

Zobacz pełną wersję : Civic kontrolka silnika ! ważne

hubcioo
28-10-11, 20:45
witam. otóż mam do kupienia civica VI coupe 97 rok. i mam do was pytanie drodzy forumowicze. sprzedawca mnie poinformował, że świeci się kontrolka ABS i kontrola Silnika. od czego może się świecic ta kontrolka ? bardzo proszę o szybką odpowiedź, ponieważ chcę jutro po niego jechac i wiedziec od czego to może byc

Budziniak
28-10-11, 20:50
ABS się może świecić od czasu prac blacharskich. Mógł mieć wypadek i w skutek mocnego uderzenia podłużnica przygniotła wiązkę od pompy. a silnik...nikt z nas nie jest wróżką więc prześledź ten temat wydrukuj liste błędów a na miejscu sprawdź co tam lampka wymryga : http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?6877-Samodiagnostyka-6-Generacja&highlight=diagnostyka

hubcioo
28-10-11, 21:04
a kontrola silnika od czego może się świecic? a jest możliwe, że ten ABS się świeci poprostu przez zepsuty czujnik ? gosc zapewnia mnie w 100% ze nie jest bity samochód i zaprasza z miernikiem.

wiem, że nie ten temat, ale nie chce zakładac drugiego. na co zwracac szczególną uwagę przy kupnie Civica VI? co można określic gołym okiem? jak się do tego zabrac?

wwljohn
28-10-11, 21:19
Jest możliwość, że zepsuty jest czujnik, choć szczerze mówiąc żadko to się zdarza. One są praktycznie pancerne. Szukaj w połączeniach, w jakim stanie jest elektryka. Zrób samodiognostykę i będziesz wiedział. Ja bym się tak nie napalał jeśli na dzień dobry są muki a sprzedawca nie wie o co chodzi. Ochłoń waść :o . Nie ma co się spieszyć. Obejrzyj sobie to i odp na pyt czy miernik lakieru coś tu pomoże.. http://www.youtube.com/watch?v=S5-8GfpOsIg :]

hubcioo
28-10-11, 21:22
nie jestem napalony w zadnym wypadku, poszukiwałem dosc dlugo takiego auta, jeżeli coś będzie nie tak poprostu go nie kupie. mam czym się poruszac na codzien także, wychodze z takiego założenia, że jak nie ten to inny. mógłby mi ktoś powiedziec jak wykonac taką samodiagnostykę? bo niestety nie wiem jak ja wykonac. najlepiej krok po kroku

Major8
28-10-11, 21:29
Ja wyciągnąłem czujnik od przepustnicy i świeciła mi się kontrolna silnika.
Co do ABSu to na trawie można sprawdzić czy działa ... a jak działa, a kontrolna się świeci to już mniejszy problem.

wwljohn
28-10-11, 22:25
Jak świeci się kontrolka, to nie będzie działał. Samodiagnostykę...od strony pasażera, po prawej stronie gdzie pasażer trzyma nogi jest kawałek plastikowej osłonki jak kończy się próg.. za nią masz kompa. Na górze masz kawałek zielonej gumy w która wetknietę są 2 wtyczki. Jedna 2 pinowa..druga 3 pinowa. Zwierasz kawałkiem przewodnika piny w kostce 2 pinowej i przekręcasz zapłon. Jeśli kontrolka świeci się cały czas..to nzaczy że błędów nie ma. jelśi zacznie migać..to mignięcie i dłuższa przerwa...to czesci dziesiętne..szybkie migniecie to jednostki.. Musisz liczyć mignięcia a potem sprawdzić numer błędu - to tak łopatologicznie. Temat samodiagnostyki masz na forum nie raz wałkowany.